Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Δημοκράτης», καθημερινή εφημερίδα των προσφύγων απτήν Ελλάδα, 1.04.1952

Ο Ν. Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα της Πελοπονήσου το 1915.

Μετά το γυμνάσιο φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η αντιδραστική όμως σύγκλητος του πανεπιστημίου τον απέβαλε για τις προοδευτικές του ιδέες.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1934. Από τότε αφιέρωσε όλη του τη ζωή και δράση στη πάλη του λαού μας για ψωμί, ειρήνη και λευτεριά ενάντια σε ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές ενάντια στα τρομοκρατικά μέτρα και τις δικτατορικές κυβερνήσεις. Δούλεψε με τόλμη στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας σ’ όλες τις οργανώσεις της Πελοπονήσου σαν οργανωτής και καθοδηγητής του λαού του Μωρηά.

Στην περίοδο της χιτλερικής κατοχής ήταν καπετάνιος της μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοπονήσου και πολέμησε για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους καταχτητές.

Όταν διώχτηκαν από την Ελλάδα οι γερμανοί ο Μπελογιάννης ήταν επικεφαλής διαφώτισης και μελος του γραφείου περιοχής του ΚΚΕ της περιοχής Πελοπονήσου.

Για τη δράση του ο Μπελογιάννης πιάστηκε και φυλακίστηκε πολλές φορές. Εκτοπίστηκε ένα χρόνο στο νησί Ιο και καταδικάστηκε δυο χρόνια για τα απεργιακά γεγονότα της Αμαλιάδας του 1935. Βασανίστηκε από την ασφάλεια Πατρών στα 1936. Υποβλήθηκε σε απάνθρωπα βασανιστήρια, οι χαφιέδες όμως δεν μπόρεσαν να τον αποσπάσουν τίποτε για τη συνεργασία του με τους άλλους συντρόφους του. Δικάστηκε σε 3 μήνες φυλακή και 6 μήνες εξορία. Ξαναπιάστηκε και ξαναδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή και εξορία στα 1938. Έβγαλε τα χρόνια αυτά στις φυλακές της Αίγινας, στην Ακροναυπλία, μέσα στις γνωστές συνθήκες των μεγάλων στερήσεων και της στυγνής τρομοκρατίας, στα στρατόπεδα της Κατούνας Βόνιτσας και Κέρκυρας.

Όταν η μοναρχοφασιστική τρομοκρατία έσπρωξε τους λαϊκούς αγωνιστές στο βουνό, για να υπερασπίσουν τη ζωή τους, την τιμή και την ανεξαρτησία της πατρίδας ο Νίκος Μπελογιάννης βρέθηκε στο βουνό, στις τάξεις του ΔΣΕ. Υπηρέτησε στο ΔΣΕ σαν πολιτικός Επίτροπος Μεραρχίας.

Το όνομα του ατρόμητου πολέμαρχου του βουνού είναι συνδεδεμένο με την ηρωική εξόρμηση του ΔΣΕ στη Νάουσα. Στις μάχες με τον εχθρό στο όνομα του κόμματος ο Μπελογιάννης άνοιξε τότε το δρόμο που οδηγούσε στη Νάουσα. Ο Μπελογιάννης ήταν δραστήριος, ακούραστος δεν λογάριαζε κόπους και θυσίες για να εκπληρώσει κάθε εντολή που έπαιρνε από το κόμμα και την καθοδήγησή του για την απελευθέρωση του λαού και της πατρίδας.

Οι ικανότητές του, η πολύπλευρη δράση του, η ευθύτητα του χαρακτήρα του, η ολόψυχη αφοσίωσή του στην υπόθεση του λαού τον έφεραν ως την ΚΕ του ΚΚΕ.

Σαν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ο Μπελογιάννης βρέθηκε πάλι ανάμεσα στον ελληνικό λαό με την υποχώρηση του ΔΣΕ επί κεφαλής της πάλης του λαού ενάντια στους αμερικάνους και τους μοναρχοφασίστες που ερημώνουν, αφανίζουν και καταστρέφουν την πατρίδα μας. Ο Μπελογιάννης δικάστηκε δυο φορές και καταδικάστηκε σε θάνατο 3 φορές απτά αμερικανικά στρατοδικεία. Μα το ηρωικό του παράδειγμα και το αδικοχυμένο αίμα του στέκουν αθάνατο κάλεσμα στο Λαό της Ελλάδας για την κατάχτηση της Λευτεριάς και της Ειρήνης.

Η ζωή του Μπελογιάννη στάθηκε μια θυσία στην υπηρεσία της Ελλάδας και του Λαού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: