Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΤΥΝΗΣΙΑ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ!

Προκήρυξη που μοιράστηκε στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αιγυπτιακό λαό

Οι εξεγέρσεις των λαών και της νεολαίας της Τυνησίας και της Αιγύπτου – οι πιο γενικευμένοι λαϊκοί ξεσηκωμοί που σήμερα συγκλονίζουν τις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα αυτές της βόρειας Αφρικής – είναι έκφραση της συσσωρευμένης λαϊκής οργής λόγω της σκληρής καταπίεσης του λαού από τα αυταρχικά καθεστώτα που κυβερνούν και της μαζικής φτώχειας, της πείνας, της ακρίβειας, της ανεργίας που γεννά ο καπιταλισμός και οξύνει η ιμπεριαλιστική εξάρτηση, και μαστίζουν αυτές τις πλούσιες σε φυσικούς πόρους χώρες.

Κοινή αιτία των δεινών των λαών της Τυνησίας και της Αιγύπτου είναι η ιμπεριαλιστική εξάρτηση των χωρών αυτών, αφού οι ιμπεριαλιστές εφαρμόζουν πολιτική άγριας εκμετάλλευσης, η οποία εντείνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ώστε το κεφάλαιο να διασφαλίζει τα κέρδη του, και επιβάλουν καθεστώτα-ανδρείκελα ώστε να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους τρομοκρατώντας το λαό. Αναμφισβήτητα, οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο στρέφονται ενάντια σε αυτή την εκμετάλλευση και την καταπίεση και για αυτό το λόγο έχουν προοδευτικό περιεχόμενο.

Ιδιαίτερα στην Τυνησία επιτελείται μία σε βάθος θετική διεργασία. Η εκεί εξέγερση δεν καθοδηγείται από «τρομοκράτες», ούτε έχει σα στόχο την εγκαθίδρυση θεοκρατικών καθεστώτων, όπως προπαγανδίζουν οι καθεστωτικοί προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την διεθνή δημόσια γνώμη. Ο μαζικός ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας στην Τυνησία προτάσσει προοδευτικά αιτήματα βελτίωσης της οικονομικής και πολιτικής τους κατάστασης, αιτήματα ανατροπής του δικτατορικού ξενόδουλου καθεστώτος που τους καταδυναστεύει. Είναι ένας αγώνας με μπροστάρη την Αριστερά, ιδιαίτερα την επαναστατική δράση των κομμουνιστών μαρξιστών-λενινιστών του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας (PCOT), και έχει σαφή αντιιμπεριαλιστικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο αγωνιζόμενος λαός πέτυχε μεγάλη νίκη με την εκδίωξη του δικτάτορα Μπεν Αλί, την επί της ουσίας διάλυση του κόμματος του, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την άσκηση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η εξέγερση στην Τυνησία απέδειξε περίτρανα, ότι ακόμα και καθεστώτα που βασίζονται σε φαινομενικά ανίκητους κατασταλτικούς μηχανισμούς, που χρησιμοποιούν την πιο ακραία μορφή φασιστικής τρομοκρατίας και βίας, με τανκς στους δρόμους και δολοφονώντας διαδηλωτές, δε μπορούν να αντέξουν στη δύναμη της αντίστασης του λαού και της νεολαίας. Η συνέχιση του αγώνα σε αντιιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό προσανατολισμό θα εγγυηθεί ακόμη μεγαλύτερες νίκες για τον Τυνησιακό λαό και τη δημοκρατική εξέλιξη στη χώρα.

Μπροστά στα λαϊκά κινήματα που ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή, οι ιμπεριαλιστές – κύρια οι γάλλοι στην Τυνησία και οι αμερικάνοι στην Αίγυπτο – επιχειρούν να στρέψουν τη λαϊκή κινητοποίηση σε ασφαλείς για τα συμφέροντά τους κατευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούν ως «λύση» την αλλαγή καθεστωτικής βάρδιας. Όμως, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που βρίσκεται στην εξουσία στην Τυνησία μετά την εκδίωξη του δικτάτορα Μπεν Αλί και η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, που και οι δύο αποτελούνται από ανθρώπους που είναι γέννημα θρέμμα των καταπιεστικών καθεστώτων, όπως και κάθε άλλη αλλαγή καθεστωτικής βάρδιας, δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις προσδοκίες των αγωνιζόμενων λαών.

Ο δρόμος των λαών για την απαλλαγή τους από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και φασιστική καταπίεση περνάει από την εξέγερση και τη μαχητική μαζική λαϊκή κινητοποίηση με στόχους και αιτήματα που υπηρετούν τα ταξικά συμφέροντά τους, που δεν ενσωματώνονται, με συγκρούσεις που βγαίνουν έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της αστικής νομιμότητας.

Νίκη στους εξεγερμένους λαούς της Τυνησίας και της Αιγύπτου!

Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια παρέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων!

Γενάρης-Φλεβάρης 2011

ΚΙΝΗΣΗ για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55

Δεν υπάρχουν σχόλια: