«Οι προσαγωγές αποτελούν παράνομες απαγωγές, που αν γίνονταν από ιδιώτες θα διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος»
Οι διαδηλώσεις των 6 και 7 Δεκέμβρη, μ’ αφορμή την επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας απ’ την κυβέρνηση Καραμανλή του νεαρού 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη μαζικότητα , παρά το σαμποτάζ-αποχή απ’ τις διαδηλώσεις των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ που συνεχίζουν την εχθρική στάση απέναντι στην αυθόρμητη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας για να βρεθούν και φέτος, για δεύτερη φορά, στο πλευρό των μεγαλο«νοικοκυρέων» και των τραπεζιτών και όχι μόνο (πέρυσι συμπαρατάχθηκαν με την αντιδραστική κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ και το ναζι-φασίστα Καρατζαφέρη, χαϊδεύοντας τ’ αυτιά των ΜΑΤ, των μεγαλο«νοικοκυρέων» και των τραπεζιτών και όλων των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου).
Τα ΜΑΤ και αυτή τη φορά επιτέθηκαν αναίτια κατά των διαδηλωτών και τις δυο μέρες, και μάλιστα ράμπο της «ομάδας Δέλτα» τραυμάτισε βαριά με τη μοτοσικλέτα τη συνδικαλίστρια Αγγελική Κουτσουμπού του ΕΕΚ (βρίσκεται μέρες τώρα στο νοσοκομείο), ενώ η αστυνομία μ’ εντολή του Πολυδωρο-Μαρκογιαννάκη του ΠΑΣΟΚ υπουργού Δημόσιας Τάξης (κατ ευφημισμόν υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη») Μ.Χρυσοχοϊδη ενήργησε πολλές εκατοντάδες (πάνω από 800) αναίτιες και αυθαίρετες, τρομοκρατικού χαρακτήρα, προληπτικές συλλήψεις-προσαγωγές.
Μάλιστα ο Χρυσοχοϊδης για να δικαιολογήσει αυτό το τρομοκρατικό όργιο φασιστικής πρακτικής και προκλητικής παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων φόρεσε μια ψευτοδημοκρατική μάσκα, μιλώντας για «κάποιους που ετοίμαζαν τη νύχτα των κρυστάλλων, κατά την οποία οι ναζιστικές δυνάμεις έσπασαν όλα τα καταστήματα των Εβραίων», νομίζοντας πως έτσι νομιμοποιεί την αυθαιρεσία των παράνομων και αντισυνταγματικών προκλητικών συλλήψεων. Αν έχει τέτοια στοιχεία για ναζιστικές οργανώσεις που θα προκαλούσαν μια «νύχτα κρυστάλλων» οφείλει να τα καταθέσει δημόσια και ας αφήσει τα τέτοιου είδους προκλητικά μυθεύματα-φλυαρίες περί «νύχτας κρυστάλλων», που θυμίζουν το φασιστικό «βίο και πολιτεία» των Πολύδωρα-Μαρκογιαννάκη.
Παρόμοιες δηλώσεις έχουν τόση αξιοπιστία όσο και εκείνες οι διαβόητες «ασύμμετρες απειλές» της αντιδραστικής κυβέρνησης Καραμανλή όταν καίγονταν ο νομός Ηλείας.
Τόσο οι προκλητικές συλλήψεις-προσαγωγές όσο και η διαβόητη «μηδενική ανοχή», πέρα απ’ το ότι δεν χαρακτηρίζουν δημοκρατικά αστικά κράτη αλλά αντίθετα αποτελούν συστατικά στοιχεία αστυνομικών κρατών με τα οποία, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία γεγονότα, ευθέως ερωτοτροπεί ο Μ.Χρυσοχοϊδης που αρέσκεται να φοράει ψευτοδημοκρατικές μάσκες.
Ας δοθεί τώρα ο λόγος στο Νίκο Παρασκευόπουλο, καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής στο ΑΠΘ. Σε σχετική ερώτηση για τη «μηδενική ανοχή» και τις «προσαγωγές» απάντησε: «το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρα 2 παρ.1,5 παρ 1 και 7 παρ. 1) κατοχυρώνει την αρχή της ατομικής ενοχής και όχι της μηδενικής ανοχής ή τις αθρόες μεταχειρίσεις (προσαγωγές, συλλήψεις, κλπ.). Η προσήλωση στο Σύνταγμα θα έπρεπε να αρκεί για την αποδοκιμασία των παραπάνω πρακτικών. Ο νόμος πάντως, επίσης, δηλαδή το Π.Δ. 141/1991, προβλέπει ότι προσαγωγή στην αστυνομία επιτρέπεται μόνο αν ο πολίτης δεν φέρει δελτίο Ταυτότητας ή αν η συμπεριφορά του, και όχι απλώς ο τόπος, ο χρόνος ή οι περιστάσεις, κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος, ενώ και ο Συνήγορος του Πολίτη καθώς και το αρχηγείο της αστυνομίας έχουν επισημάνει τα παραπάνω σε χρόνο ανύποπτο (2003)… Η πολιτική μηδενικής ανοχής όμως δεν εντάσσεται και στην περιοχή της ουσιαστικής δικαιοσύνης , η οποία στον σκληρό της πυρήνα έχει την αρχή της αναλογικότητας, την αντιστοίχιση δηλαδή της ευθύνης και της μεταχείρισης με την ατομική ενοχή. Οι προληπτικές συλλήψεις θα μας παλινδρομούσαν σε σκοτεινές εποχές. Το χειρότερο όμως σήμερα είναι ότι οι πρακτικές μηδενικής ανοχής πλήττουν ακριβώς τις διαδηλώσεις, πολυάριθμους αθώους διαδηλωτές, μαζί με τους λίγους ένοχους, που κι αυτοί θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ατομικά και δίκαια, κατασταλτικά και όχι προληπτικά» («Αυγή» 13/12/2009, σελ.11).
Ο δε δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης δήλωσε σχετικά: «μιλάνε για νέο δόγμα, αλλά τα χαρακτηριστικά του είναι εξαιρετικά παλιά και παραπέμπουν στην εποχή που η εξουσία έκανε ό,τι ήθελε χωρίς να σέβεται τίποτε. Η προβολή των καναλιών και η ανοχή-επιβράβευση των κομμάτων περιβάλλουν την αυθαιρεσία με φωτοστέφανο. Εντυπωσιοθηρία και λαϊκισμός βασιλεύουν. Επί Μαρκογιαννάκη συλλαμβάνονταν ακόμη και δικηγόροι στους χώρους των διαδηλώσεων. Επί Χρυσοχοΐδη οι προσαγωγές και οι συλλήψεις γίνονται από κάθε σημείο της πόλης με πρόσχημα τον κίνδυνο επεισοδίων. Τα παράσημα του FΒΙ δεν συνιστούν εγγύηση σεβασμού των δικαιωμάτων. Η πρακτική των επικηρύξεων συνιστά οπισθοδρόμηση του νομικού πολιτισμού. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στην Αγία Παρασκευή. Η αναγωγή υποθέσεων που εκκρεμούν στην «ανεξάρτητη» κατά την κυβέρνηση δικαιοσύνη σε προσωπικά στοιχήματα αποτελεί προσωπική και θεσμική αυθαιρεσία. Οι προσαγωγές (800 σε τρεις μέρες) αποτελούν παράνομες απαγωγές, που αν γίνονταν από ιδιώτες θα διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος. Οι ισχυρισμοί περί σακιδίων με εκρηκτικά για να δικαιολογηθούν οι εκατοντάδες προσαγωγές το βράδυ της 17/11/2009 δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Αν είναι τόσο σίγουρος ο υπουργός για τη νομιμότητα των προσαγωγών, ας χορηγήσει βεβαιώσεις για τον χρόνο, τη διάρκεια, την αιτία και τους ενεχόμενους αστυνομικούς, ώστε αυτοί που τις υπέστησαν, να τις θέσουν στην κρίση των δικαστηρίων» («Nέα» 8/12/2009).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου