Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Νέες ρήξεις στα νομαρχιακά και δημοτικά ψηφοδέλτια του «Κ»ΚΕ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρουτσωφικοί του «Κ»ΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση  (Τ.Α.) ήταν γνωστά στους κομμουνιστές. Πολλές φορές έχουν αναφερθεί στην ταχτική του «Κ»ΚΕ που στο παρελθόν είχε στηρίξει «αντάρτες» από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Τ.Α. ή για την ανοιχτή συνεργασία του με τη ΝΔ σε διάφορες περιοχές με αιχμή τη Θεσσαλία, κυρίως την Καρδίτσα.

Η πρόσφατη ρήξη του με το ΔΗΚΚΙ ήρθε να δώσει φως και σε άλλα νέα στοιχεία για την πολιτική που εφαρμόζει το «Κ»ΚΕ στην Τ.Α. Μάθαμε πρόσφατα ότι στο Δήμο-πρότυπο του «Κ»ΚΕ τη Νίκαια ότι  «όσον αφορά το καθ' αυτό ζήτημα την ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού ενημερώνουμε ότι το ίδιο έκανε και η δημοτική παράταξη Νίκαιας που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και μάλιστα κατά πλειοψηφία». (Ανακοίνωση-Καταγγελία του ΔΗΚΚΙ, «Επίκαιρα», 22/11/2008, σελ. 3). Μια ανακοίνωση που ήρθε μετά την αποχώρηση-διαγραφή του Γ.  Καρούμπα από το δημ. ψηφοδέλτιο του «Κ»ΚΕ στη Νέα Σμύρνη και την αποχώρηση, μια από τις πολλές, του Κ. Παπαδόπουλου στη Νίκαια.

Πιο πρόσφατα ήρθε και η ρήξη του Νομ. ψηφοδέλτιου στην ανατολική Αττική όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΔΗΜΟΤΗΣ» (τοπική εφημερίδα της Ανατολικής Αττικής) αρ.φυλ. 495 (30/10/2009), η ΝΑΣ ανακοίνωσε την «διακοπή της συνεργασίας με τον Γ. Πάντζα», τον επικεφαλής δηλαδή του Νομαρχιακού της ψηφοδελτίου! Η ρήξη αυτή, και μάλιστα εν όψει του σχεδίου Καποδίστριας 2, φανερώνει τα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό των αυτοδιοικητικών παρατάξεων του “Κ”ΚΕ, όπου θυμήθηκαν στα τέλη του 2009 ότι ο Γιώργος Πάντζας είναι στέλεχος του ΔΗΚΚΙ το οποίο συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2007.

Αυτό που δεν είχαμε δει όμως μέχρι τώρα είναι το ίδιο το «Κ»ΚΕ να φτάνει να καταγγέλλει ανοιχτά δημοτικό του ψηφοδέλτιο ότι έφτασε στο σημείο να ιδρύσει δημοτική αστυνομία! («Ριζοσπάστης», 6/11/2009, σελ. 21). Πρόκειται για την περίπτωση του Δήμου Πολίχνης. Η ρήξη βέβαια δεν ήρθε γι' αυτό το λόγο αλλά επειδή πλησιάζουν εκλογές για την Τ.Α. Όταν ψηφίστηκε η ίδρυση δημοτικής αστυνομίας το «Κ»ΚΕ «έκλεισε τα μάτια» και δεν αντέδρασε στο γεγονός. Η πολιτική Θεοδωρίδη δεν άλλαξε σε μια νύχτα αλλά αυτό δεν εμπόδισε το «Κ»ΚΕ να τον στηρίζει για περισσότερα από 8 χρόνια. Ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι ο Θεωδορίδης, ο οποίος ψάχνει συμμαχίας πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με τη ΝΔ, δε θα μπορούσε να κρατήσει την πλειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Πολύ πριν την ανοιχτή καταγγελία του «ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι από το ψηφοδέλτιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Παυλίδης προσχώρησε ήδη στην παράταξη Φερενίδη, ενώ η Όλγα Μυρίδου απλώς ανεξαρτητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον «Αγγελιοφόρο» (6/11.2009): «Η συνακόλουθη αποχώρηση δύο συμβούλων που πρόσκεινται στο «Κ»ΚΕ από τη δημοτική πλειοψηφία (του προέδρου του δ.σ. Γιώργου Βούρτσα και του Ναπολέοντα Νικοπολιτίδη), σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση της δημοτικής συμβούλου Ε. Ορφανίδου, οδηγούν σε οριστική απώλεια της «δεδηλωμένης» για τη διοίκηση στο δημοτικό συμβούλιο. Το τελευταίο, επί συνόλου 27 συμβούλων, αριθμεί μόλις 11, εκ των οποίων, μάλιστα, ο ένας είναι υπό αντικατάσταση λόγω συνεχούς απουσίας από τις συνεδριάσεις.»!

Η δήλωση μάλιστα Θεοδωρίδη όπως καταγράφεται στην ίδια εφημερίδα είναι αποκαλυπτική για την στάση του «Κ»ΚΕ: «ο δήμαρχος Πολίχνης υποστηρίζει ότι όταν το δημοτικό συμβούλιο πήρε τις αποφάσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση δεν υπήρξε διαφοροποίηση από κανέναν και μάλιστα με πρόεδρο του σώματος προσκείμενο στο ΚΚΕ»! («Αγγελιοφόρος», 6/11/2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια: