Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας - Κάτω τα χέρια από το άσυλο

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 250 μετανάστες έφτασαν στην Αθήνα, στη Νομική Σχολή και άλλοι 50 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να ξεκινήσουν απεργία πείνας διεκδικώντας την χωρίς όρους νομιμοποίηση τους και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους έλληνες εργαζομένους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εργάτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αποστερημένοι από κάθε πολιτικό, κοινωνικό ή εργασιακό δικαίωμα και γενικότερα με όρους πολύ χειρότερους από αυτούς που σήμερα έχει επιβάλει η τρόικα των ιμπεριαλιστών και οδηγούν τις πλατιές λαϊκές μάζες στην εξαθλίωση.

Καταγγέλλουμε τη φασιστική και ρατσιστική στάση της κυβέρνησης και όλου του συρφετού των αντιδραστικών και αστικο-ρεβιζιονιστικών πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, που στοχεύει στη διαιώνιση της άγριας εκμετάλλευσης, καταπίεσης και εξόντωσης των μεταναστών – των ταξικών μας αδερφών – με την εντεινόμενη άρνηση τους να τους χορηγήσουν άσυλο.

Η επιλογή του ελληνικού κράτους να καταστείλει το δίκαιο αγώνα των μεταναστών εργατών απεργών πείνας – έναν αγώνα που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και το λαό, αφού οι μετανάστες εργάτες είναι αναπόσπαστο τμήμα του – είναι ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο της έστω και τυπικής αστικής δημοκρατίας, μετά τις αλλεπάλληλες καταδιώξεις των μεταναστών από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς σε συνεργασία με ναζι-φασιστικές συμμορίες, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα, στην πλατεία Αττικής, κλπ., τα νέα αντι-μεταναστευτικά μέτρα με αποκορύφωμα το φράκτη του αίσχους στον Έβρο, την όξυνση της κρατικής της καταστολής και τρομοκρατίας, της αστυνομοκρατίας στους δρόμους, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών. Αυτή η όξυνση της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής και του εκφασισμού του κράτους δεν ορθώνεται μόνο ενάντια στους μετανάστες, οι οποίοι βιώνουν τη μέγιστη εκμετάλλευση και καταπίεση από τους εργοδότες, αλλά αφορά και στοχεύει ενάντια σε ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό, που η οργή του βράζει μέσα στις συνθήκες της κρίσης-χρεοκοπίας, της εξαθλίωσης και της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και αναπόφευκτα θα εκδηλωθεί με σκληρές ταξικές συγκρούσεις.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης και όλων των αντιδραστικών κομμάτων που στηρίζουν την ταξική της πολιτική, η οποία βαθαίνει την απόλυτη εξαθλίωση της εργατικής τάξης, είναι να στραφεί το θυμικό των χτυπημένων από την κρίση, ενάντια σ’ αυτούς που επιμένουν να ονοματίζουν «λαθρομετανάστες». Θεωρίες συνωμοσίας για το ποιός τους μετέφερε στην Αθήνα, ποιός «έκλεισε» τα εισιτήρια από Κρήτη, είναι το πεδίο που διαγκωνίζονται Κυβέρνηση, η μοναρχοφασιστική ΝΔ, η γνωστή Μπακογιάννη και ο θλιβερός μαϊντανός τους Κουβέλης.

Παράλληλα με τη φασιστική προπαγάνδα που ξεδιπλώνεται ενάντια στους μετανάστες τόσο σε συμβολικό όσο και πρακτικό-πολιτικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρη η απόπειρα του κράτους να ξεμπερδεύει με το πανεπιστημιακό άσυλο, ως μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, του φοιτητικού κινήματος και του λαού ενάντια στο φασισμό, μέσα από αιματηρές ταξικές συγκρούσεις, δικαιολογώντας την καταπάτηση του μέσω της απομάκρυνσης των προλετάριων αδερφών μας. Ως τέτοιο σύμβολο επιχειρεί το κράτος να αποτελειώσει το άσυλο, επεμβαίνοντας εντός του για να καταστείλει και να εξοντώσει ένα δίκαιο προλεταριακό αγώνα, και βέβαια όχι για προληπτικούς λόγους ενάντια στην εγκληματικότητα και τη «μόλυνση», που βέβαια από μόνες τους σαν δικαιολογίες αποδεικνύουν το βαθύ και δομικό ρατσισμό του ελληνικού κράτους και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Σταθερά στο ρόλο τους ως ξεπουλημένο αστικό κόμμα, οι σοσιαλδημοκράτες του «Κ»ΚΕ αναφέρονται στην κατάληψη της Νομικής με αφορμή την προστασία των μεταναστών απεργών πείνας ως «κατάληψη υποκινούμενη» . Στην πρώτη τους ανακοίνωση της 25 Γενάρη ανέφεραν αναίσχυντα: «Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται». Και ως πειθήνια όργανα της αστικής τάξης επαναφέρουν την προβοκατορολογία που χρησιμοποίησαν στις εξεγέρσεις του Πολυτεχνείου και του Δεκέμβρη, και θυμίζουν τα αίσχη τους στο Χημείο το 1981 όταν τα ΚΝΑΤ προστάτευαν το νόμο 816 του Ράλλη που καταργήθηκε στη πράξη, αν και ψηφισμένος. Απειλούν ανοιχτά ότι η ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ-ΜΑΣ θα προστατεύσει το άσυλο, όταν στη δεύτερη «διορθωμένη» από τις εσωτερικές αντιδράσεις ανακοίνωση της 26 Γενάρη αφού πάλι κρατούν πλήρεις αποστάσεις ταξικής και δημοκρατικής συμπαράστασης, μιλούν «για φοιτητές που θα προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο, από την υπονόμευση(!) και κατάργησή του» που δήθεν υπονομεύεται από τους προβοκάτορες, υπονοώντας βέβαια ότι θα πετάξουν τους προλετάριους μετανάστες στο δρόμο.

Και όλα αυτά όταν η μοναρχοφασιστική ΝΔ και ο ναζι-ΛΑΟΣ σπεύδουν να καταθέσουν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την πλήρη κατάργηση του ασύλου, τα αντιδραστικά ΜΜΕ προβοκατορολογούν και όλοι μαζί για μιαν ακόμη φορά, χειροκροτούν το «Κ»ΚΕ για τη «σύνεσή» του.

Η ουσία του ασύλου, χωρίς να μπούμε σε βαθύτερες αναλύσεις, έχει το τρέχον νόημα μιας ιστορικής κατάχτησης, που υπερβαίνει την αρχική της σημασία και σηματοδοτεί ευρύτερα την προστασία από το λαϊκό κίνημα όλων όσων συνολικά και χωρίς άλλες άμυνες, διώκονται από το κεφαλαιοκρατικό καθεστώς, σηματοδοτεί κοντολογίς μια από τις ύστατες άμυνες απέναντι στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα, στα πλαίσια της ταξικής πάλης.

Είναι ενοχικό να επαναλαμβάνουμε τα γνωστά περί αναφοράς σε «σπουδαστές, δάσκαλους, ελεύθερη διακίνηση ιδεών», γιατί τότε και η κατάληψη του '73 ήταν παράνομη πριν μπει το τανκ αφού είχε (όπως έλεγε η χούντα) γεμίσει με εργαζόμενους και απλό λαό.

Είναι επίσης αστείο να διαχωρίζεται η σημασία του ασύλου ανάλογα το αν υπάρχει ή όχι «αστική δημοκρατία» γιατί τότε, ευνουχίζεται το κίνημα στο όνομα του όποιου αστικού συντάγματος.

Οι κοινωνικές καταχτήσεις είναι τέτοιες γιατί υπάρχουν και όταν οι αρχικές συνθήκες που τις γέννησαν, δεν υφίστανται πλέον. Το αστικό κράτος με την επίσημη θρησκεία του σέβεται το «άσυλο του χριστιανικού ναού» και τυπικά ζητείται η άδεια του ιερέα για να συλληφθεί εγκληματίας που καταφεύγει εκεί, όχι για να αποτρέψει βέβαια σφαγές χριστιανών (που το πρωτοθέσπισαν) αλλά για να σεβαστεί το θρησκευτικό κεκτημένο!

Δεν επαιτούμε ούτε διαπραγματευόμαστε το «πανεπιστημιακό άσυλο»:  ενωτικά και χωρίς διαπραγμάτευση το προασπίζουμε.

Η μόνη απάντηση στη φασιστικοποίηση και τη μεθοδευμένη εξόντωση των μεταναστών και συνολικά των εργατικών-λαϊκών μαζών δεν μπορεί παρά να είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη ντόπιων και μεταναστών εργατών για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου πάνω στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα στη ζωή και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Σήμερα, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ η ταξική ενότητα όλης της εργατικής τάξης – ντόπιων και μεταναστών – ενάντια στον ολοκληρωτικό εκφασισμό της κοινωνικής ζωής που έχει ως στόχο το στραγγαλισμό των ήδη εξαθλιωμένων εργατολαϊκών μαζών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η αλληλεγγύη και η προστασία του αγώνα των αδερφών μας μεταναστών απεργών πείνας και η λαϊκή αυτοπροστασία του ασύλου από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη και το λαό.

- ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

- ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

- ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

ΚΙΝΗΣΗ για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55

27 Γενάρη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: