Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Από τη δράση των χαφιέδων στο Νταχάου

 

Δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη, Τρίτη 4 Ιούνη 1946, σελ. 2

 

Από τη δράση των χαφιέδων

Λίγα «κατορθώματα» του Χατζηαναστασίου στο Νταχάου

Πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω γράμμα:

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»,

Προχθές διάβασα σε κάποια φυλλάδα ένα δημοσίευμα του χαφιέ και τεταρτοαυγουστιανού Τάσου Χατζηαναστασίου σχετικά με αυτά που γραφτήκαν από τις στήλες σου – (Πώς ο χαφιές Χατζηαναστασίου χτυπάει το Κόμμα) . Όσο κι αν προσπαθεί να δικαιολογηθεί ο χαφιές κανένας μας από τους Έλληνες του Νταχάου, έκτος βέβαια από μερικούς που μοιάζουν σαν κι αυτόν και ήταν συνεργάτες του μαυραγορίτες και απατεώνες, δεν μπορεί να μη θυμηθεί τι έκανε ο Χατζηαναστασίου στο Νταχάου. Επειδή ήμουνα κι εγώ στο Νταχάου, κι έτυχε να τον γνωρίσω πολύ καλά, θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω στη δημοσιότητα αυτά τα λίγα στοιχεία. Ο Χατζηαναστασίου, πράκτορας των Εγγλέζων, όπως ο ίδιος ομολογούσε, πιάστηκε από τους Γερμανούς και στάλθηκε στο Νταχάου. Προσωπικά δεν τον γνώριζα πριν, είχα ακούσει όμως πολλά γι αυτόν. Ήταν χαφιές στην ομάδα δίωξης των κομμουνιστών του Παξινού (σ.τ.Σ. Ο Σπύρος Παξινός ήταν ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας) όπως μου είπαν συγκρατούμενοί μου στη Γενική Ασφάλεια.

Κι αυτό για εμάς τους κομμουνιστές στο Νταχάου που ξέραμε ποιος είναι ο Χατζηαναστασίου ήταν ένας σοβαρός λόγος που μας έκανε να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντί του και παράλληλα προσπαθούσαμε να βλέπουμε τι πάει να κάνει. Γιατί ήμασταν βέβαιοι πως ο Χατζηαναστασίου δε θα παρατούσε τη παλιά του τέχνη. Έτσι κι αρχίζει.

Παλιός μάστορας στο χαφιέδικό του επάγγελμα που διδάχτηκε από το Μανιαδάκη σε μας που τον γνωρίζαμε και πιο πολύ στο σ. Ζαχαριάδη, δε μας τα χε πει, απεναντίας μαρτύρησε όλα όσα είχε κάνει στην εποχή της 4ης Αυγούστου. Γι αυτά μάλιστα ζήτησε και συγγνώμη από μας. «Παρασύρθηκα»-μας έλεγε-«χωρίς να το θέλω. Ήμουνα τυφλωμένος από προσωπική φιλοδοξία, δε μπορούσα να σκεφτώ σωστά» κλπ. Αυτά περίπου έλεγε τότε. Αυτά όλα που έλεγε ο Χατζηαναστασίου δεν τα πίστευα, να ήταν ένας του τρόπος για να μπορέσει να μας κοιμίσει. Μ’ αυτό το τρόπο προσπαθούσε νάρχεται σε επαφή μαζί μας, για να μπορεί να μαθαίνει τι κάναμε κι έτσι να μπορεί να μας δίνει χτυπήματα. Αυτό βέβαια δεν το πέτυχε γιατί τον ξέραμε ποιος ήταν. Γνωρίστηκε με άλλους Έλληνες αντιδραστικούς κι άρχισε να κάνει πόλεμο εναντίον μας. Σε μια σύσκεψη που κάλεσε, έλεγε ότι οι κομμουνιστές είχαν επισημάνει τις αποθήκες των Γερμανών και όταν θα πλησίαζαν οι σύμμαχοι εμείς θα περνάμε τα όπλα και θα σκοτώναμε τους Ες Ες μαζί μ’ αυτόν, δηλ. τον Χατζηαναστασίου.

Μέσα στο Νταχάου εξυμνούσε έναν Πέτρο Μακρή που εργαζόταν στα ιδιαίτερα γραφεία του διοικητή του στρατοπέδου. Ύποπτος άνθρωπος και τώρα αυτός ο ίδιος τον αποκαλεί προδότη.

Ο Χατζηαναστασίου μέσα στο Νταχάου έκανε τον προαγωγό σε Ελληνόπαιδα και ειδικότερα στον Πέτρο Μακρή. Μέσα στο Νταχάου έκανε μαύρη αγορά εις βάρος των συμπατριωτών του. Τώρα ο Χατζηαναστασίου λέει πως ήταν ένας μεγάλος πατριώτης και γι' αυτό πιάστηκε από τους Γερμανούς. Ξέρει καλά πως από τους Γερμανούς είχε κουβαληθεί στο Νταχάου και ο Γιοκαρίνης καθως κι ο Πέτρος Μακρής που δεν ήταν καθόλου πατριώτες. Ο ίδιος ομολογούσε μέσα στο Νταχάου για τη περασμένη του ζωή. Αυτός ο ίδιος έλεγε πως ήταν προσωπικός φίλος του Μανιαδάκη, πήγαιναν μαζί στα καμπαρέ και γλεντούσαν με γυναίκες. Καυχιόταν επίσης ότι λόγω της φιλίας του με τον Μανιαδάκη και της θέσης που κρατούσε στη Γενική Ασφάλεια, ήταν παντοδύναμος κι έκανε ότι ήθελε. Αυτός ο ίδιος έλεγε πως αν ήταν καμιά όμορφη γυναίκα που είχε κρατούμενη την άφηνε να μιλήσει με τον δικό της γιατί έτσι κατόρθωνε να εκμεταλλεύεται αυτή την ευκολία που έκανε. Αυτός ο ίδιος έλεγε πως όταν γυρίσει πίσω θα του δώσουν οι Εγγλέζοι πολλές λύρες γιατί δούλεψε πολύ γι αυτούς.

Ο Χατζηαναστασίου ήταν εκείνος που ενέργησε και κατόρθωσε να κλείσουν οι Γερμανοί στην απομόνωση τον σ. Ζαχαριάδη. Αυτός ήταν με λίγα λόγια ο Χατζηαναστασίου κι αυτά ήταν τα λαμπρά πατριωτικά του κατορθώματα στο Νταχάου.

Αυτά που λέει ότι είχε σχέσεις στο Νταχάου καθώς και εδώ με το σ. Ζαχαριάδη, είναι ασύστολα ψεύδη για να μπορεί να ψαρεύει κανέναν αφελή.

Αν ο Χατζηαναστασίου νομίζει ότι αυτά δεν είναι αρκετά είμαι έτοιμος να φέρω και άλλα ακόμη στοιχεία.

Αθήνα, 3.6.46

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

Δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη, Τρίτη 4 Ιούνη 1946, σελ. 2

Σ.τ.Σ. Ο Βαγγέλης Παπανίκος (1919-2003) υπήρξε συγκρατούμενος του Νίκου Ζαχαριάδη στο Νταχάου. Πέρασε συνολικά 27 χρόνια σε φυλακές και εξορίες (Κέρκυρα, Αβέρωφ, Σίφνος, Καπλάνειο, Σουλμώνα (Ιταλία), Νταχάου (όπου γίνεται ο αριθμός 56410) , Άι Στράτης, Μακρονήσι, κ.α.). Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο Νταχάου – Μαρτυρία μιας εποχής» από τις εκδόσεις Φιλίστωρ, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στην “Α” αρ. φυλ. 74 και 75 Νοέμβρη-Δεκέμβρη 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια: