Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΤΙΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο Έλληνες αξιωματικοί, όταν χτυπήθηκαν από κύμα πάνω στο δεξαμενόπλοιο «Aegean Angel» με το οποίο ταξίδευαν στον Ατλαντικό. Βυθισμένη στο πένθος είναι από χθες ( 30/12/2010) η ελληνική ναυτιλία.
Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, μέλη του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Aegean Angel», έχασαν τη ζωή τους όταν, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του πρωραίου καταστρώματος μετά από θαλασσοταραχή, χτυπήθηκαν από κύμα.
Πρόκειται για τον 47χρονο πλοίαρχο και τον 33χρονο Α' μηχανικό, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο 34χρονος Κύπριος υποπλοίαρχος.
«Η ναυτική οικογένεια σήμερα θρηνεί. Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για το χαμό δύο ναυτικών μας και το σοβαρό τραυματισμό ενός Κύπριου συναδέλφου τους στο Aegean Angel που έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εκλιπόντων ναυτικών.
Τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων εκφράζει και η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Το δεξαμενόπλοιο, που ανήκει στην εταιρεία Arcadia ship management co LTD και είχε αποπλεύσει έμφορτο από το Ταλίν της Εσθονίας για το Χιούστον του Τέξας, βρισκόταν σε απόσταση 790 ν.μ. από το πλησιέστερο λιμάνι των Βερμούδων.
Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία υποπλοίαρχο και δίδονται συνεχώς όλες οι απαραίτητες οδηγίες για την περίθαλψή του σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η μεταφορά του σε νοσοκομείο στην πλησιέστερη ακτή.
Το Aegean Angel ταξιδεύει για Βερμούδες και όταν φτάσει σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων τότε θα μπορεί να γίνει αεροδιακομιδή του τραυματισμένου ναυτικού.
Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών μέσω των Προξενικών Αρχών, για την παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας στους ναυτικούς του πλοίου, με έμφαση στην περίπτωση του τραυματία, καθώς και για την διευκόλυνση της παλιννόστησης των σορών των θανόντων.
( ''ΤΑ ΝΕΑ -ON LINE”, 31/12)


Το ''επιχειρηματικό θαύμα'' της ελληνικής ναυτιλίας βάφεται για μια ακόμη φορά στο αίμα των ναυτεργατών. Δεν είναι η ναυτική οικογένεια που θρηνεί, όπως θλιβερά αναμασά τετριμμένα λόγια ο κάθε φορά ''αρμόδιος''. Δεν υπάρχει ενιαία ναυτική οικογένεια: Υπάρχουν οι αγνώστου μετοχικής σύνθεσης ''ελληνικές'' εφοπ-ληστικές εταιρείες που απολαμβάνουν τον φορολογικό παράδεισο της ''ελληνικής σημαίας'' που θρηνούν μόνον όταν μειώνονται τα κέρδη τους και οι έλληνες ναυτεργάτες, επίλεχτο κομμάτι της εργατικής τάξης που δεν θρηνεί μόνον, αλλά κυρίως οργίζεται και αγωνίζεται. Οι έλληνες ναυτεργάτες πρωτοπόροι στον ταξικό αγώνα, πρωτοπόροι στον επαναστατικό αγώνα συνεχίζουν τον καθημερινό αγώνα, σαν ''ώριμα τέκνα της οργής''. Σαν φόρο τιμής ας θυμηθούμε τούτη την ώρα πως έλληνες ναυτεργάτες κομμουνιστές, αποτέλεσαν από όλες τις γωνιές του κόσμου την πλειοψηφία του λόχου ''Νίκος Ζαχαριάδης'' που πολέμησε τους φασίστες στον Ισπανικό Εμφύλιο «η πρώτη ομάδα από Έλληνες εθελοντές ξεκίνησαν από τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 1936 για την Ισπανία. Συγκροτήθηκαν αμέσως, μαζί με άλλους συντρόφους σε λόχο και συμπλήρωσαν το τάγμα "Ντομπρόβσκι" της 11ης Διεθνούς Ταξιαρχίας, στη συνεδρίαση όμως είχαμε συναντήσει κι άλλους απομονωμένους Έλληνες σ’ άλλα τάγματα (Κομμούνα Παρισιού, Εντγκάρ Αντρέ κ. α). Μα δεν υπήρχε καιρός τότε να τους συγκεντρώσουμε στη δική μας μονάδα. Μετά τα τέλη του ’36, αρχές του ’37, που καταφθάνανε από διάφορα μέρη του κόσμου, φτάσανε κι άλλοι Έλληνες. Nαυτεργάτες από Γαλλία, Αμερική και Νότια Αμερική, Αγγλία, Κύπριοι από Κύπρο και Λονδίνο, από την Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση. Άλλοι Έλληνες υπηρετούσαν σε διάφορες ισπανικές μονάδες... Μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου σε 200 τους Έλληνες αντιφασίστες που πήραν μέρος στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο» ( μαρτυρία: Παναγιώτη Αιβατζή, εθελοντή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: