Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία: Η Ιδρυτική Διακήρυξη του Μετώπου της 14ης Γενάρη

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας στην επανάσταση του λαού μας, που αγωνίστηκε για το δικαίωμα στην ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια και έκανε μεγάλες θυσίες, μεταξύ των οποίων δεκάδες μάρτυρες και χιλιάδες τραυματίες και φυλακισμένους, και προκειμένου να ολοκληρωθεί η νίκη κατά των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών και να αντικρουστεί κάθε προσπάθεια για να συντριβούν οι καρποί αυτών των θυσιών, διαμορφώσαμε το «Μέτωπο της 14ης Γενάρη» ως ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα λειτουργεί για την πρόοδο της επανάστασης του λαού μας προς την επίτευξη των στόχων του και στην αντιμετώπιση των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Το Μέτωπο αποτελείται από πατριωτικά δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα, δυνάμεις και οργανώσεις.
Τα άμεσα επείγοντα καθήκοντα αυτού του Μετώπου είναι:
1. Να ρίξει τη σημερινή κυβέρνηση Γκανουσί, ή οποιαδήποτε κυβέρνηση που περιέχει τα σύμβολα του παλαιού καθεστώτος και η οποία εφαρμόζει αντεθνική και αντιλαϊκή πολιτική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του έκπτωτου προέδρου.
2. Να διαλύσει τον Συνταγματικό Δημοκρατικό Συνασπισμό (RCD) και να κατασχεθούν τα γραφεία του, η περιουσία του, τα χαρτοφυλάκια και τα περιουσιακά του στοιχεία, αφού ανήκουν στο λαό.
3. Το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού, των μαχόμενων προοδευτικών πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων και της νεολαίας.
4. Να διαλύσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, το σύνολο των υφισταμένων τεχνητών οργάνων, καθώς και το Ανώτατο Συμβούλιο του Δικαστικού Σώματος. Να διαλύσουν την πολιτική δομή του παλαιού καθεστώτος και να προετοιμάσει την εκλογή μιας συντακτικής συνέλευσης, το αργότερο εντός ενός έτους, προκειμένου να χαραχθεί ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα και να εγκαθιδρύσουν ένα νέο νομικό σύστημα για τη διαμόρφωση της δημόσιας ζωής, που εγγυάται τα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα του λαού.
5. Να διαλύσει τη πολιτική αστυνομία και να υιοθετήσει μια νέα πολιτική ασφάλειας βασισμένο στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του νόμου.
6. Να προσάγει στη δικαιοσύνη όλους, όσοι είναι ένοχοι για κλοπή χρημάτων του λαού, όλους εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα κατά του λαού, όπως καταστολή, φυλακίσεις, βασανιστήρια και ταπείνωση, είτε με τη λήψη αποφάσεων είτε με εκτέλεση εντολών και, τέλος, όλους εκείνους που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά και σπατάλη των δημόσιων αγαθών.
7. Να απαλλοτριώσει την πρώην κυβερνώσα οικογένεια, το στενό τους κύκλο και τους συνεργάτες της και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να πλουτίζουν σε βάρος του λαού.
8. Να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους ανέργους. Να λάβει επειγόντως μέτρα για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και να παρέχει μεγαλύτερη κοινωνική ασφάλεια και κάλυψη υγείας. Να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των απασχολούμενων.
9. Να δημιουργήσει μιας εθνική οικονομία στην υπηρεσία του λαού, όπου οι ζωτικοί και στρατηγικοί τομείς να βρίσκονται υπό την εποπτεία του Κράτους. Να κοινωνικοποιήσει τους φορείς που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Και να διατυπώσει μια οικονομική και κοινωνική πολιτική, η οποία να έρχεται σε ρήξη με τη φιλελεύθερη καπιταλιστική προσέγγιση.
10. Να εγγυηθεί τη δημόσια και ατομική ελευθερία, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία του τύπου, της ενημέρωσης και της σκέψης. Να απελευθερώσει κρατούμενους και να ψηφίσει αμνηστευτικό νόμο.
11. Το Μέτωπο χαιρετίζει την υποστήριξη των λαϊκών μαζών και των προοδευτικών δυνάμεων στον αραβικό κόσμο και ολόκληρο τον κόσμο για την επανάσταση στην Τυνησία και τους καλεί να συνεχίσουν την υποστήριξή τους με κάθε δυνατό μέσο.
12. Αντίσταση στην ομαλοποίηση με την σιωνιστική οντότητα, ποινικοποίηση της, και στήριξη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στον αραβικό κόσμο και ολόκληρο τον κόσμο.
13. Το Μέτωπο καλεί τις λαϊκές μάζες, όλες τις πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την κινητοποίηση και τον αγώνα σε όλες τις μορφές της δικαιολογημένης διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα στους δρόμους, μέχρι να επιτευχθούν οι προτεινόμενοι στόχοι.
14. Το Μέτωπο χαιρετίζει όλες τις επιτροπές, συλλόγους, και τις μορφές της λαϊκής αυτοοργάνωσης και τις καλεί να διευρύνουν την σφαίρα της παρέμβασής τους σε οτιδήποτε αφορά τη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων και τις διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής.
Δόξα στους μάρτυρες της Ιντιφάντα, και Νίκη για τις επαναστατικές μάζες του λαού μας!
Τυνησία, 20 Γενάρη 2011
Λίγκα της Εργατικής Αριστεράς
Movement of Nasserist Unionists
Movement of Democratic Nationalists
Democratic Nationalists (Al-Watad)
Εφημερίδα Baasist
Ανεξάρτητη Αριστερά
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
Πατριωτικό και Δημοκρατικό Κόμμα Εργασίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιτήματα επιθετικά, στο μέτρο που επιτρέπει η συγκυρία! Ούτε να σέρνονται σε ρεφορμιστικές λογικές (μέχρι και διάλυση της αστυνομίας προτείνεται!), ούτε να θυσιάζουν την ενότητα στο όνομα της καθαρότητας (γιατί ξέρουν ότι σήμερα δεν είναι η μέρα να γίνει!). Έτσι δρούν οι κομμουνιστές!

panos193 είπε...

Ναι, έτσι δρουν οι "κομμουνιστές" που θέλουν να επιβάλλουν το μοντέλο του "υπαρκτού σοσιαλισμού", δηλαδή του κρατικού καπιταλισμού, που θα είναι το ίδιο διεφθαρμένος όσο ήταν και το καθεστώς του Μπεν Αλί.
Εκείνο που προέχει σε τέτοιες χώρες είναι να αναπτυχθεί ο καπιταλισμός και να υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί (λαοκρατικοί) ώστε να αναπτυχθεί ανεμπόδιστα η ταξική πάλη για το σοσιαλισμό.