Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Άλλο ένα «τυχαίο» περιστατικό ή ένα ακόμα κρατικό έγκλημα με φασιστική και ρατσιστική διάσταση;

Στις 5 Γενάρη, ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ παρέσυρε ένα κοριτσάκι Ρομά που τραγουδούσε τα κάλαντα στους δρόμους του Μενιδίου. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο αστυνομικός προσπάθησε να κάνει τυφλή προσπέραση με υψηλή ταχύτητα ενός προπορευόμενου φορτηγού, και έσυρε το κορίτσι για περίπου 150 μέτρα και το παράτησε αιμόφυρτο και ετοιμοθάνατο. Κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατος της μικρής Έρικας, και οι Ρομά του Μενιδίου συγκρούστηκαν με την αστυνομία που ήρθε να καταστείλει το δίκαιο θυμό τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αστυνομικό χρεώθηκε ανθρωποκτονία από αμέλεια και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ενώ τα αστικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν το θάνατο ως «τυχαίο περιστατικό».

Ως Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55, θεωρούμε ότι οι θάνατοι από αστυνομικούς δεν είναι τυχαία περιστατικά, αλλά τα αποτελέσματα της αυξανόμενης φασιστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, και της επιλογής του ελληνικού αστικού κράτους να εντείνει την αστυνομοκρατία στους δρόμους, ενώ η ρεφορμιστική «Αριστερά» πιθανότατα θα μιλήσει για την ανάγκη της καλύτερης κατάρτισης των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους «τυχαία περιστατικά», όπως ένα άλλο ήταν και η δολοφονία του 15-χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από την «τυχαία» εκπυρσοκρότηση του όπλου του Κορκονέα. Περιστατικά με αστυνομικούς πάνω σε μοτοσικλέτες να παρασέρνουν διαδηλωτές έχουν γίνει ο κανόνας στις μεγάλες διαδηλώσεις, όπως ο σοβαρός τραυματισμός διαδηλώτριας στην πορεία για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη στις 6/12/2009 και στην πιο πρόσφατη πανεργατική απεργία της 15/12/2010, όταν ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από μία αστυνομική μοτοσικλέτα και στη συνέχεια συνελήφθη.

Επιπλέον, η Οργάνωση μας σημειώνει με έμφαση τη φασιστική-ρατσιστική διάσταση της δολοφονίας του κοριτσιού Ρομά, η οποία είναι επίσης εμφανής από το γεγονός ότι ο δολοφόνος έχει μείνει ελεύθερος με εγγύηση, ενώ αν ένας πολίτης – πόσο μάλλον ένας Ρόμα – έκανε το ίδιο πράγμα (και άφηνε του θύμα στο δρόμο ετοιμοθάνατο), θα φυλακίζονταν αμέσως. Όπως έγινε γνωστό, ο δολοφόνος έτρεχε με μια μεγάλη ταχύτητα σε μια κατοικημένη περιοχή χωρίς να κυνηγάει κάποιον, ή «να κάνει το καθήκον του». Η ταχύτητα με την οποία ο αστυνομικός έτρεχε αποδεικνύει ότι το κράτος και οι μηχανισμοί αντιμετωπίζουν τους Ρομά ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της ζωής τους, ακόμα και όταν αυτοί απλά περπατούν στους δρόμους. Επίσης, διαπιστώθηκε ο θάνατος του ανήλικου κοριτσιού χωρίς περαιτέρω διαδικασίες αυτοψίας, και ο αστυνομικός δεν εξετάστηκε για αλκοόλ ή άλλες ουσίες (αφού μάλλον «φοβόταν» να διέρχεται από περιοχή γεμάτη «βρώμικους Ρομά» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έτρεχε τόσο γρήγορα), αποδεικνύοντας ότι οι Ρομά δεν απολαμβάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους κατοίκους και τα παιδιά των πλούσιων περιοχών.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η δολοφονία του κοριτσιού δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά το αποτέλεσμα του προτσές κατά το οποίο το ελληνικό αστικό κράτος επιχειρεί να φασιστικοποίησει ολοκληρωτικά την ελληνική κοινωνία, μέσα από την ολοένα αυξανόμενη επιβολή της τρομοκρατίας της αστυνομίας στους δρόμους της χώρας, τη ρατσιστική και ταξική αντιμετώπιση των μειονοτήτων, των μεταναστών, των προσφύγων, των εργαζομένων και των φτωχών.

Καταδικάζουμε έντονα τη στάση του ελληνικού κράτους, απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη του δολοφόνου, και καλούμε σε αυξημένη αλληλεγγύη προς τους Ρομά και τους μετανάστες, που όλοι τους είναι ταξικά μας αδέρφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: