Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Δημοσιεύματα της "Φωνής της Αλήθειας" για Τεμπονέρα - Δίκη Καλαμπόκα

Από το αρχείο της "Φωνής της Αλήθειας", όργανο της Κίνησης για Ενιαίο ΚΚΕ. Έξι δημοσιεύματα της περίοδο 1993-1996.

 

Ξαναδικάζεται ο δολοφόνος Καλαμπόκας

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φυλ. 60, 15-30/6/1996, σελ. 4

Η φασιστική συμμορία της ΟΝΝΕΔ Πάτρας που δολοφόνησε τον αγωνιστή καθηγητή Τεμπονέρα το Γενάρη του ‘91 βρέθηκε δυο φορές ως τα σήμερα στο εδώλιο του κατηγορημένου. Στην πρώτη δίκη στο Βόλο (Μάρτης ’93) ο δολοφόνος Γ. Καλαμπόκας δικάστηκε ισόβια και στη δεύτερη στη Λάρισα’. (Φθινόπωρο ’94) καταδικάστηκε μόνα 17 χρόνια.

Ήδη αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας είχε επισημανθεί ότι ενδεχομένως ο δολοφόνος του Ν. Τεμπονέρα να κυκλοφορεί σύντομα ελεύθερος.

Έρχεται τώρα (Απρίλης ‘96) ο Άρειος Πάγος (Πέμπτο Ποινικά Τμήμα) και

αναιρεί την απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας. επικαλούμενος όχι αμφιβολίες για το αν ο Καλαμπόκας είναι ο δολοφόνος (αυτό έχει αποδειχθεί). αλλά ότι η δολοφονία έγινε “εν βρασμώ ψυχής και ότι κακώς το Εφετείο δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε ανθρωποκτονία από πρόθεση”.

Σημειώνουμε ότι ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Λαμπίρης, που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εισηγηθεί απόρριψη της αίτησης που είχε καταθέσει ο Καλαμπόκας ως εντελώς αβάσιμη. Όμως οι δικαστές με πρόεδρο τον Κ. Κωστόπουλο έκαναν δεκτή την αίτηση και έβγαλαν την παραπάνω απόφαση.

Στον τύπο γράφτηκε ότι βδομάδες πριν η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη είχε επισκεφθεί στο γραφείο του τον Κ. Κωστόπουλο.

Στο μεταξύ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο στυγνός δολοφόνο υπέβαλε τον Ιούνη αίτηση αποφυλάκισής του, της οποίας η συζήτηση αναβλήθηκε επειδή συνέπεσε με τις μέρες αργίας (λόγω του θανάτου του Α. Πανανδρέου).

Στον τύπο υποστηρίζεται η άποψη ότι κύκλοι της αντίδρασης μεθοδεύουν την αποφυλάκιση του Καλαμπάκα, άποψη που επιβεβαιώνεται από την ως τώρα πορεία της υπόθεσης, τις προσπάθειες της ΝΔ να “σώσει” το δολοφόνο στέλεχός της, την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του νέου δικαστηρίου. (Ας θυμίσουμε πως το δικαστή Α. Κουτρουμάνη, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του Καλαμπόκα σε ισόβια, ο Κόκκινος τον εξαπέστειλε αα ακριτικό νησί).

Στη σύνθεση του Δικαστηρίου για τη νέα δίκη που έχει προσδιοριστεί για την 1η Οκτώβρη θα συμμετέχουν και οι Λ. Λυμπερόπουλος και Θ. Μπάκας. Ο μεν Λυμπερόπουλος τοποθετήθηκε στη Λάρισα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Β. Κόκκινο, και κατά τη διάρκεια που εκκρεμούσε η αίτηση αναίρεσης του Καλαμπόκα. Επίσης ο ίδιος δικαστής έχει διατελέσει σύμβουλος υπουργών Δικαιοσύνης κυβερνήσεων της ΝΔ για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε αναδειχθεί σε υπερασπιστή του φασιστικού “αντιτρομοκρατικού νόμου”.

Ο Θ. Μπάκας έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Χαρίτων επί ΝΔ και αρνήθηκε τότε την προφυλάκιση του Γρυλάκη (συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη). Επίσης συμμετείχε στο συμβούλιο που απάλλαξε τον πρώην Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ε. Κεφαλογιάννη που κατηγορούνταν για δάνειο που δόθηκα παράνομα σε συγγενικά του πρόσωπα.

Ο ένας από τους δυο παραπάνω δικαστές θα είναι. πρόεδρος και επιπλέον αυτός θα επιλέξει τους άλλους δυο δικαστές. Έτσι ο δολοφόνος Καλαμπόκας θα δικαστεί από “δικούς” του ανθρώπους.

Στη να δίκη το Εφετείο θα υποχρεωθεί, με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου, να δεχθεί ότι Ο Γ. Καλαμπόκας όταν διέπραξε τη δολοφονία βρίσκονταν “εν βρασμώ ψυχικής ορμής”, πράγμα που σημαίνει μια εκ νέου μείωση της ποινής του. Αρχίζοντας, λοιπόν, από ισόβια στην πρώτη δίκη, με 17,5 χρόνια στη δεύτερη, με ακόμα λιγότερα στην τρίτη και φθάνοντας τελικά στην αποφυλάκισή του, που θα είναι μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση στα αντιφασιστικά φρονήματα του λαού μας.

***

Προκλητική για το δημοκρατικό Λαό μας η απόφαση του Εφετείου Λάρισας μείωσης της ποινής του στυγερού φασίστα δολοφόνου Γ. Καλαμπάκα

Προκλητική για το δημοκρατικό Λαό μας η απόφαση του Εφετείου Λάρισας μείωσης της ποινής του στυγερού φασίστα δολοφόνου Γ. Καλαμπάκα

αποφυλάκιση σε 3 χρονιά!!!

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φυλ. 16, 1-16/6/1994, σελ. 2

Στις 19 Μάη βγήκε τελικά η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας για το δολοφόνο του Ν. Τεμπονέρα ΟΝΝΕΔίτη Γιάννη Καλαμπόκα, πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και επικεφαλής της φασιστικής εγκληματικής συμμορίας, που πρωτοστάτησε στην τρομοκρατική επίθεση κατά των μαθητών (Γενάρης '91) στο σχολικό συγκρότημα Βούδ της Πάτρας και που οδήγησε στη στυγερή δολοφονία του αγωνιστή αντιφασίστα καθηγητή.

Με την απόφαση αυτή κηρύσσεται μεν και πάλι ένοχος ο Γ. Καλαμπόκας για τη δολοφονία του Τεμπονέρα, αλλά του επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 17 χρόνων και 3 μηνών (!!!).

Από την πορεία της δίκης είχε ήδη γίνει φανερό, και ιδιαίτερα μετά την αγόρευση (14 Απρίλη) του Εισαγγελέα της Έδρας Κ. Μπέσσα που ζήτησε μεν να κηρυχθεί ο Γ. Καλαμπόκας ένοχος ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αλλά του αναγνώρισε (εντελώς αδικαιολόγητα) τα ελαφρυντικά του "πρότερου εντίμου βίου" και της "μη ύπαρξης ταπεινών ελατηρίων", ότι τα πράγματα θα έφταναν σε μια τέτοια προκλητική απόφαση μείωσης της ποινής του στυγερού δολοφόνου.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί, ότι δυο από τους ενόρκους, η Ειρήνη Μακρή, σύζυγος του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΕ) Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και ο Γ. Γιαννακός, πρώην πρόεδρος της ΝΕ Λάρισας της ΝΔ ψήφισαν υπέρ της "αθωότητας" του φασίστα δολοφόνου Καλαμπόκα.

Αυτό που επέτρεψε τη μείωση της ποινής του Καλαμπόκα ήταν η αναγνώριση εκ μέρους του Δικαστηρίου του ενός από τα δυο ελαφρυντικά που είχε προτείνει ο Εισαγγελέας, και συγκεκριμένα εκείνου του "πρότερου έντιμου βίου", με ψήφους 4 προς 3. Το δεύτερο, εκείνο της "μη ύπαρξης ταπεινών ελατηρίων" απορρίφθηκε.

Παρόλο που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποδείχθηκε, ότι ο Καλαμπόκας ήταν ο δολοφόνος του Τεμπονέρα και ότι διέπραξε την απεχθή του πράξη "εν ψυχρώ", δηλαδή από πρόθεση και σε απόλυτη ήρεμη ψυχική κατάσταση (όχι σε βρασμό ψυχής) δεν καταδικάστηκε στην ποινή των ισοβίων δεσμών, όπως έπρεπε, και είχε συμβεί Πρωτοδίκως στο Κακουργιοδικείο του Βόλου.

Το διαβόητο, στην περίπτωση του Καλαμπόκα, ελαφρυντικό του λεγόμενου "πρότερου έντιμου βίου" δεν υπήρχε, εφόσον σήμερα είναι γνωστό όχι μόνο στο λαό της Πάτρας, αλλά και σ' όλον τον ελληνικό λαό, ότι ο Καλαμπόκας και η φασιστική τρομοκρατική συμμορία του είχαν διαπράξει στην Πάτρα σωρεία αξιόποινων πράξεων και τρομοκρατικών ενεργειών που ποτέ δεν έφτασαν στη Δικαιοσύνη (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν).

Η απόφαση του Δικαστηρίου να μειώσει την ποινή του αδίστακτου στυγερού δολοφόνου από ισόβια σε κάθειρξη 17 χρόνων και 3 μηνών, με επίκληση του ανύπαρκτου "πρότερου έντιμου βίου" του Γ. Καλαμπόκα, αποτελεί πρόκληση στα δημοκρατικά και αντιφασιστικά φρονήματα και αισθήματα του λαού μας και δικαιολογημένα προκάλεσε οργή και μεγάλη αγανάκτηση στις γραμμές της νεολαίας.

Με την απόφαση αυτή ανοίγεται ο δρόμος να βρεθεί, σε 3 χρόνια, ελεύθερος ο δολοφόνος του Τεμπονέρα, αν ισχύσει στην περίπτωση του ο πρόσφατος νόμος που προβλέπει απελευθέρωση των καταδίκων αν έχουν υπηρετήσει τα 2/5 της ποινής τους.

Η προκλητική αυτή απόφαση δείχνει με σαφή τρόπο, πρώτο, τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης (στην υπηρεσία της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης) και δεύτερο, το βάθεμα της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής του τόπου, στην περίοδο της οποίας ενθαρρύνεται ανοιχτά από την αστική τάξη η δολοφονική δράση των φασιστικών συμμοριών, κατάσταση πολύ επικίνδυνη που πρέπει και μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη μαζική λαϊκή πάλη.

***

 

Η δίκη του δολοφόνου Καλαμπόκα: Οι αλληλοκατηγορίες των μελών της φασιστικής δολοφονικής συμμορίας

Η δίκη του δολοφόνου Καλαμπόκα

Οι αλληλοκατηγορίες των μελών της φασιστικής δολοφονικής συμμορίας

Παραδοχή της δολοφονίας από ΟΝΝΕΔ και ελιγμός για την αθώωση του Καλαμπόκα

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 5, 15-31/12/1993, σελ. 4

Στις 7 Δεκέμβρη άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας η δίκη του δολοφόνου του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, του ηγετικού στελέχους της ΟΝΝΕΔ Γ. Καλαμπόκα (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, όταν δολοφόνησε τον καθηγητή, Γενάρης 1991).

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της ΟΛΜΕ έξω από το Εφετείο της Λάρισας, κατά την οποία απαιτήθηκε παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της στυγερής δολοφονίας και καταγγέλθηκαν τα σχέδια που εξυφαίνονται από το αντιδραστικό κόμμα της ΝΔ για αθώωση του αδίστακτου φασίστα εγκληματία ΟΝΝΕΔίτη Γ. Καλαμπόκα. Γνωστές είναι οι αποκαλύψεις του τύπου για προσπάθειες του βουλευτή της ΝΔ Μιχαλολιάκου για εξεύρεση ψευδομαρτύρων.

Επίσης έγινε γνωστό, ότι δυο τουλάχιστον από τους ενόρκους που κληρώθηκαν στο Εφετείο της Λάρισας είναι γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η Ειρήνη Μακρή είναι σύζυγος του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας της ΝΔ και ο Γ. Γιαννακός, πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας της ΝΔ, αδελφός του γνωστού για τις φασιστικές αντιλήψεις του, συνεταιριστικού στελέχους της ΝΔ στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στενός συγγενής του Γ. Σουφλιά, σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

Η υπεράσπιση του Γ. Καλα­μπάκα, στα πλαίσια των μεθοδεύσεων της για αθώωση του, επιδίωξε από την αρχή να πεταχτεί διακοπή της δίκης με στόχο την αναβολή της, ώστε να διαμορφωθεί νέα σύνθεση του δικαστηρίου, να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ο Καλαμπόκας, να αρχίσει νέα δίκη Μαραγκού, κλπ. Έτσι εξηγείται για ποιο λόγο ο Κα­λαμπόκας δηλώνει, μετά τρία χρόνια, ότι άκουσε πως ο Μαραγκός δολοφόνησε τον Τεμπο­νέρα. Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι στη δίκη του Βόλου έλεγε ότι τον Ν. Τεμπονέρα τον δολοφόνησε συνάδελφος του καθηγητής. Στη συνέχεια ακόλουθη η ξαφνική αρρώστια του ενόρκου Γ. Γιαννακού (οδοντογιατρού), στελέχους της ΝΔ Λάρισας.

Η υπεράσπιση συνεχίζει πυρετωδώς τις προσπάθειες της για αναβολή της δίκης, επειδή όλες οι ως τώρα καταθέσεις των μαρτύρων είναι καταδικαστικές για τον αδίστακτο δολοφόνο ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα, τόσο αυτές των μαρτύρων Κ. Σκρεμύδα, Δ. Δράκου, Α. Σπηλιώτη και Α. Σπηλιόπουλου όσο και του αυτόπτη μάρτυρα Δ. Πολυζωγόπουλου που δήλωσε: "είδα με τα μάτια μου τον Κα­λαμπόκα να σκοτώνει τον Τε­μπονέρα".

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των μελών της φασιστικής συμμορίας των δολοφόνων της ΟΝΝΕΔ επιβεβαιώνουν αυτό που ήξερε και δέχονταν - και ήταν η αλήθεια - όλος ο δημοκρατικός λαός, ότι οι δολοφόνοι του καθηγητή Τεμπονέρα είναι οι ΟΝΝΕΔίτες της Πάτρας. Τώρα τα ίδια τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας "τίναξαν στον αέρα" τον περί "πολιτικής σκευωρίας" ισχυρισμό της ηγεσίας του αντιδραστικού κόμματος της ΝΔ σχετικά με την δολοφονία του Τεμπονέρα, το οποίο οργάνωσε και καθοδήγησε τότε τις ανακαταλήψεις των σχολείων και συγκρότησε δολοφονικές φασιστικές ομάδες κρούσης εναντίον των μαθητών από στελέχη του γι’ αυτό το σκοπό. Η ηγεσία της ΝΔ ήταν εκείνη που έδωσε και την εντολή στην αδίστακτη δολοφονική ομάδα των λοστοφόρων ΟΝΝΕΔιτών της Πάτρας να δράσει εγκληματικά. Το κόμμα της ΝΔ ήταν και παραμένει ένα συνονθύλευμα από μοναρχο-φασίστες, χουντικούς, απογόνους συνεργατών των κατακτητών, δοσίλογων, τρομοκρατών, κλπ. που εκτρέφει και διαπαιδαγωγεί στις γραμμές του αδίστακτους δολοφόνους.

 

***

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ - 5 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ

5 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φυλ. 50, 15-31/1/1996, σελ. 2

Πέρασαν πέντε χρόνια από την ημέρα (9 Γενάρη 1991) της στυγερής πολιτικής δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από παρακρατικούς τραμπούκους της φασιστικής ΟΝΝΕΔ Πάτρας (νεολαία της ΝΔ).

Ο Ν. Τεμπονέρας - σύμβολο των μεγάλων μαθητικών αγώνων - που θυσίασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 38 χρόνων έπεσε χτυπημένος με σιδηρολοστό από τον αδίσταχτο δολοφόνο Γ. Καλαμπόκα, ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και επικεφαλής παρακρατικής "ομάδας κρούσης" της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους Α. Μαραγκό, Σπίνο και άλλα φασιστοειδή.

Πανικόβλητη η αντιδραστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Γενάρη του '91, από τις μεγαλειώδεις πρωτοφανούς μαζικότητας κινητοποιήσεις των μαθητών και καταλήψεις των σχολείων τους αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ανακατάληψης των σχολείων χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές "ομάδες κρούσης", αποτελούμενες από τα πιο δραστήρια και τραμπούκικα μέλη του κόμματος της.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ροπαλοφόρων "ομάδων κρούσης" της ΝΔ που αποκρούστηκαν με επιτυχία από τους μαθητές οδήγησαν σε πολλούς τραυματισμούς μαθητών και στη δολοφονία του καθηγητή στο Γ' Λύκειο Πάτρας.

Ο Ν. Τεμπονέρας έπεσε στην πρώτη γραμμή του αγώνα των μαθητών. Η θυσία του θα μείνει το φωτεινό παράδειγμα που θα εμπνέει τη μαθητική νεολαία και τη νεολαία γενικότερα στους τωρινούς και μελλοντικούς της αγώνες ενάντια στην καταπίεση, το φασισμό και το καπιταλιστικό σύστημα.

***

Ο στυγερός δολοφόνος Γ. Καλαμπόκας δεν εννοεί να παραιτηθεί από τις προσπάθειες να μειωθεί η ποινή του και να αποφυλακιστεί. Υπέβαλε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, όπου ανάμεσα στ άλλα με θρασύτητα υποστήριξε ότι δεν του αναγνωρίστηκε από το Δικαστήριο ότι χτύπησε τον Τεμπονέ­ρα "εν βρασμώ ψυχής" και βρισκόταν σε "νόμιμη άμυνα"!

Όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Λαμπίρης πρότεινε (19.1.96) να απορ­ριφθεί η αίτηση αναίρεσης και υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά και ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας είναι εμπεριστατωμένη (έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών και 3 μηνών για ανθρωποκτονία).

 

***

ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ

αυτόπτης μάρτυρας: «ήταν εν ψυχρώ δολοφονία»

εισαγγελέας: «ένοχος ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως», αλλά και ελαφρυντικά: «προτέρου έντιμου βίου» & «μη ύπαρξη ταπεινών ελατήριων»!!!

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 12, 1-15/4/1994, σελ. 2

Μετά την καταδικαστική απόφαση από το κακουργιοδικείο Βόλου η υπεράσπιση (Κ. Κωνσταντινίδης, κλπ.) για να πετύχει "αθώωση" ή τουλάχιστον μετριασμό της ποινής του δολοφόνου Καλαμπόκα είχε καταστρώσει, με εντολή της ηγεσίας της ΝΔ (παλιά της τέχνη, π.χ. Λαμπράκης, κλπ.), ολόκληρο σχέδιο κατασκευής ψευδομαρτύρων από τις γραμμές της δολοφονικής φασιστικής ΟΝΝΕΔίτικης συμμορίας των Πατρών με στόχο να προκαλέσει αμφιβολίες στο δικαστήριο.

Τελικά, η "στρατιά" των φασιστοειδών της ΟΝΝΕΔ που "παρήλασε", στις 2 Μάρτη και ύστερα από το Εφετείο της Λάρισας ισχυρίστηκε ότι τάχα ο Καλαμπόκας "βρίσκονταν μακριά" απ' το σημείο της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα, ότι είναι "αθώος" και ότι "είδαν" τον ομοϊδεάτη τους Α. Μαραγκό "να χτυπάει με ένα μεταλλικό πόδι θρανίου στο κεφάλι ένα απ' αυτούς που εισέβαλαν" (Α. Πριονάς). Ο Α. Μαραγκός υπέβαλε μηνύσεις τόσο κατά του Πριονά όσο και κατά του Καλαμπόκα.

Τα μέλη της εγκληματικής συμμορίας της ΟΝΝΕΔ (και το κόμμα τους φυσικά) ενώ τόσο χρόνια αρνούνταν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την δολοφονία του Τεμπονέρα και μιλούσαν για "σκευωρία", τώρα αλληλοκατηγορούνται στο δικαστήριο ως δολοφόνοι του Τεμπονέρα και ψευδομάρτυρες, αλληλοβρίζονται χυδαία, δέρνονται μεταξύ τους και αλληλογρονθοκοπούνται. Ο Πριονάς κατονομάζει τον Μαραγκό ως δολοφόνο, ενώ οι Κωνσταντινίδης και Μπούτος τον Πριονά. Ο Πριονάς λέει για Μαραγκό: "Δεν μπορώ να βρω τα πλέον χειρότερα λόγια για να τον χαρακτηρίσω". Ο Α. Μαραγκός προς Πριονά: "Αρχιψεύταρε, πληρωμένε, δολοφόνε. Είσαι ηδονοβλεψίας". Β. Μπούτος προς Πριονά: "Ψεύτη, απατεώνα, πληρώθηκες να πεις για τον Μαραγκό. Σε είδα να σκοτώνεις τον Τεμπονέρα".

Μετά τις καταθέσεις των ψευδομαρτύρων - "λουλουδιών" της ΟΝΝΕΔ - Κ. Κωνσταντινίδη, κατέθεσε στις 19 Μάρτη ο αυτόπτης Μάρτυρας Λάμπης Θεοδωρόπουλος, δημοτικός υπάλληλος του Δήμου της Πάτρας, ο οποίος κατά τη στιγμή της δολοφονίας ήταν ακριβώς δίπλα στον Τεμπονέρα. Ο Λ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι είδε με τα μάτια του τον Γ. Καλαμπόκα να σκοτώνει τον Τεμπονέρα και συνέχισε: Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία. Υπήρχε πλήρης ψυχραιμία εκ μέρους του δράστη. Ο πρώτος που θα έμπαινε μέσα από την πόρτα του Σχολείου θα έπεφτε νεκρός. Ο Γ. Καλαμπόκας είχε πλήρη επίγνωση και συνείδηση της πράξης του". Ο Λ. Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στην προσπάθεια να εμφανιστεί άλλος ως δολοφόνος είπε: "Όλα αυτά έγιναν για να δημιουργηθούν συγχύσεις και να αθωωθεί ο Γ. Καλαμπόκας". Στον ισχυρισμό ότι δήθεν ο Γ. Καλαμπόκας πήρε επάνω του την ευθύνη για να μην θιχτεί πολιτικά η ΟΝ­ΝΕΔ απάντησε: "Απλώς χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρόεδρος, για να εκβιάσει την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ, ώστε να τον υποστηρίξουν. Ο ίδιος έδωσε πολιτική διάσταση στην υπόθεση. Όταν ο Εισαγγελέας της Έδρας Κ. Μπέσσας τον ρώτησε αν έχει γνώση των συνεπειών για όσα λέει, ο Θεο­δωρόπουλος απάντησε κατηγορηματικά: "Δεν έχω καμιά ταλάντευση. Πάντα και τώρα λέω την αλήθεια. Δολοφόνος είναι ο Γ. Καλαμπόκας".

Στις 23 Μάρτη κατέθεσαν οι μάρτυρες Ν. Μούσιος και Γ. Ευσταθίου, οι οποίοι, είπαν ότι βρίσκονταν στον τόπο των επεισοδίων και ότι οι ίδιοι δεν είδαν το πρόσωπο του δράστη της δολοφονίας, όμως από αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν, ότι τον καθηγητή Τεμπονέρα σκότωσε ο Γ. Καλαμπόκας. Ο Ν. Μούσιος είπε ακόμα ότι είδε τον Γ. Καλαμπόκα να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρα από τα κάγγελα, κρατώντας κάποιο αντικείμενο, διαψεύδοντας έτσι τους ψευδομάρτυρες που είχε προτείνει ο Καλαμπόκας και οι οποίοι είχαν καταθέσει ότι αυτός βρίσκονταν σε απόσταση 10-12 μέτρα από την πόρτα.

Στις 28 Μάρτη κατέθεσε ο καθηγητής Γ. Τσουκαλάς, ο οποίος είπε ότι βρίσκονταν έξω από το σχολείο μαζί με τους συγκεντρωμένους, δεν είδε ποιος σκότωσε τον Τεμπονέρα, αλλά σε συζητήσεις που είχε με τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας (Βιτάλη, Πολυζωγόπουλο, Βγενόπουλο, Θεοδωρόπουλο) του είπαν ότι δράστης της δολοφονίας είναι ο Καλαμπόκας. Επίσης κατέθεσε ότι οι Μαραγκός, Σπίνος, Πριονάς και Γραμματικός γνωρίζουν ότι δολοφόνος είναι ο Καλαμπόκας.

Θυμηδία προκάλεσε στο ακροατήριο η κατάθεση του Β. Μιχαλολιάκου, βουλευτή της ΝΔ (πρωτοστάτησε στην εξεύρεση ψευδομαρτύρων), ο οποίος μίλησε για τον "καλό χαραχτήρα του Καλαμπόκα", κλπ., κλπ. για να ισχυριστεί ότι είναι "αθώος".

Στις 14 Απρίλη έγινε η αγόρευση του Εισαγγελέα της Έδρας Κ. Μπέσσα ο οποίος ζήτησε να κηρυχθεί ο Γ. Καλαμπόκας ένοχος ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Αναφερόμενος στις καταθέσεις των ψευδομαρτύρων είπε: "Πως να πιστέψουμε ότι τώρα είπαν την αλήθεια, όταν επί τρία χρόνια δεν έλεγαν τίποτα; Ταυτόχρονα, αλληλοκατηγορούνται ως δολοφόνοι παραδεχόμενοι σαφώς ότι ο δράστης ήταν ένας από την ομάδα Καλα­μπόκα". Μιλώντας στη συνέχεια για το ποιόν των ΟΝΝΕΔιτών ψευδομαρτύρων επικαλέστηκε τα όσα είπε ο Π. Μαρινάκης, πρώην συνήγορος τους και στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος τους είχε χαραχτηρίσει "κοινωνικά αποβράσματα".

Εκείνο που προκαλεί έκπληξη στην κοινή γνώμη είναι ότι ο Εισαγγελέας της Έδρας αναγνώρισε στον δολοφόνο Γ. Καλαμπόκα τα ελαφρυντικά του "προτέρου εντίμου βίου" και της "μη ύπαρξης ταπεινών ελατηρίων", ενώ είναι πασίγνωστη η τρομοκρατική δράση και το ποιόν του δράστη στην κοινωνία της Πάτρας (τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί, κλπ., κλπ.).

 

***

 

Δίκη Καλαμπόκα - Ν. Βγενόπουλος: είδα τον Καλαμπόκα να χτυπά με σιδερένιο λοστάρι το κεφάλι του Τεμπονέρα

Δίκη Καλαμπόκα

Ν. Βγενόπουλος: είδα τον Καλαμπόκα να χτυπά με σιδερένιο λοστάρι το κεφάλι του Τεμπονέρα

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 7, 15-31/1/1994, σελ. 4

Στις 31 Γενάρη, μετά από πολυήμερη διακοπή, συνεχίστηκε η δίκη του δολοφόνου Καλαμπόκα. Η διακοπή έγινε λόγω "ασθένειας", ενός εκ των ενόρκων, του Γ. Γιαννακού. που ας σημειωθεί είναι ηγετικό στέλεχος της ΝΔ στη Λάρισα.

Ο Καλαμπόκας, μετά τόσα χρόνια, πρότεινε να εξεταστεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας ο ΟΝΝΕΔίτης Ν. Κωτσής από την Πάτρα, ο οποίος σύμφωνα με τον Καλαμπόκα "είδε" τον Α. Μαραγκό να σκοτώνει τον καθηγητή Ν. Τεμπονέρα. Αυτό προφανώς έγινε καθυπόδειξη του γνωστού Κ. Κωνσταντινίδη, βουλευτή της ΝΔ και δικηγόρου του Καλαμπόκα, με την επιδίωξη να προκληθεί σύγχυση στο δικαστήριο και με απώτερο στόχο την "αθώωση" του Καλαμπόκα. Γι' αυτό το νέο ψέμα του ο Καλαμπόκας το χαρακτήρισε "νέα αποκάλυψη", "νέο στοιχείο στη δίκη".

Την πρώτη μέρα (Δευτέρα) κατάθεσε ως μάρτυρας ο Γ. Κατσιγιάννης, δικηγόρος της Πάτρας, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο Καλαμπόκας είναι ο δολοφόνος του Τεμπονέρα, γιατί δεν ήταν εκείνη τη στιγμή παρών στα γεγονότα, αλλά είναι πεπεισμένος για την ενοχή του, διότι του το είπαν αυτόπτες μάρτυρες, γιατί εκείνη την ώρα άκουσε άλλους να λένε "ο Καλαμπό­κας τον έφαγε" και διότι γνωρίζει τη δράση της "παρακρατικής ομάδας Κα­λαμπόκα" στην Πάτρα. Επίσης είπε ότι είδε ο ίδιος τους ΟΝΝΕΔίτες να χτυπούν με ρόπαλα μέσα στο σχολείο.

Την Τρίτη εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Ντίνος Βγενόπουλος, δημοσιογράφος, που είναι αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Τεμπονέρα. Ο Βγενόπου­λος είπε ότι είδε με τα μάτια του τον Καλαμπόκα να καταφέρει συντριπτικό χτύπημα, με σιδερένιο λοστάρι στο κεφάλι του Τεμπονέρα, ότι είδε και άλλα μέλη της ΟΝΝΕΔ μέσα στο σχολείο που χτυπούσαν με λοστάρια και ότι αποκλείεται να κάνει λάθος, επειδή και κοντά στα συμβαίνοντα ήταν και τον Καλαμπόκα τον γνωρίζει προσωπικά. Ο αυτόπτης μάρτυρας, δημοσιογράφος Βγενόπουλος, δήλωσε ακόμα ότι έχει επανειλημμένα δεχτεί απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: