Ο σύντροφος Γιάννης Γκαβέλας, συνομήλικος της Οχτωβριανής Επανάστασης, γεννήθηκε το 1917 στη Λειβαδιά-Βοιωτίας.
Από νεαρή ηλικία επηρεάστηκε από τις κομμουνιστικές ιδέες και αρχικά οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1942 στο ΚΚΕ.
Πήρε μέρος στην ΕΑΜο-ΕΛΑΣίτικη Αντίσταση και αργότερα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).
Ως το τέλος της ζωής του (άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» 24/10/2009) έμεινε σταθερός και αταλάντευτος στις επαναστατικές ιδέες των Μαρξ-Ενγκελς-Λένιν-Στάλιν αλλά και την επαναστατική γραμμή του Νίκου Ζαχαριάδη. Πάλεψε μαχητικά κατά του προδοτικού χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού και των ντόπιων εκπροσώπων του, ΣΥΝ-«Κ»ΚΕ(΄56).
Η πολιτική του κηδεία έγινε (26/10/2009) στο Νεκροταφείο «Αγίας Μαρίνας»-Ηλιούπολης.
Παραβρέθηκε αντιπροσωπία της Οργάνωσης απ’ τους συντρόφους, Λευτέρη Βρυωνάκη, Κώστα Νάτσικα, Τάσο Μπάλλο και το νεαρό σύντροφο Δ.
Το σύντροφο Γιάννη Γκαβέλα αποχαιρέτησε από μέρος της Οργάνωσης ο σ. Τ.Μπάλλος:
«Αγαπημένε και ακριβέ μας σύντροφε Γιάννη,
Τούτη τη σκληρή, βουβή και δύσκολη ώρα και σε κλίμα βαριάς θλίψης και απέραντης οδύνης μαζευτήκαμε εδώ τα παιδιά σου, οι συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι να σε αποχαιρετήσουμε και να τιμήσουμε τη μεγάλη και πλούσια επαναστατική σου προσφορά στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας αλλά και στο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα της χώρας απ’ τις γραμμές των ΟΚΝΕ-ΚΚΕ, μ’ επικεφαλής οδηγητή το μεγάλο κομμουνιστή μπολσεβίκο ηγέτη Νίκο Ζαχαριάδη.
Να τιμήσουμε τη φλογερή νεανική σου δράση μέσα απ’ τις γραμμές της ΟΚΝΕ, εκείνη την ενθουσιώδη φλόγα και νεανική καρδιά που σε συνόδεψαν μόνιμα σ’ ολόκληρη την μετέπειτα πολιτική δράση και ως τα βαθιά γηρατειά.
Να τιμήσουνε τον πολεμιστή του αλβανικού μετώπου κατά των φασιστικών ορδών του Μουσολίνι, το μαχητή που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ακολουθώντας το εγερτήριο σάλπισμα του ιστορικού γράμματος του Νίκου Ζαχαριάδη.
Να τιμήσουμε τον περήφανο αγωνιστή της ΕΑΜΟ-ΕΛΑΣΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ που αγωνίστηκε με το όπλο στο χέρι πολεμώντας για την απελευθέρωση της χώρας τους ιταλο-γερμανούς φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους εθνοπροδότες συνεργάτες τους.
Να τιμήσουμε τον επαναστάτη κομμουνιστή αντάρτη του ΔΣΕ που πολέμησε τους αγγλο-αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους μοναρχοφασίστες και αναδείχθηκε σε ταγματάρχη του ΔΣΕ, αξιωματικό Πληροφοριών, το μαχητή που πήρε μέρος στις μεγάλες μάχες του Γράμμου (1948-49) και παρασημοφορήθηκε αλλά και σε πολλές άλλες όπως Γρεβενά, Δερβένι-Κόνιτσας, Αρένα-Φλάμπουρο-Πόλε, 3 αυγά, Γύφτισα-Πουλιάνα, Κάντσικο-Ταμπούρι-Θεοτόκο- Στράτσανη, κλπ. (όπως προκύπτει απ’ το «Ατομικό Βιβλιάριο Αξιωματικού» του ΔΣΕ).
Να τιμήσουμε τον επαναστάτη κομμουνιστή που μαχητικά αντιτάχθηκε στην επέμβαση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ και καταπολέμησε δραστήρια το προδοτικό σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού, που κράτησε ψηλά τη σημαία του ηρωικού μας Κόμματος, που κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
Ο σύντροφος Γιάννης Γκαβέλας, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμουνιστών της Τασκέντης (πάνω από 95%) υπεράσπισε την επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη αλλά και τους Στάλιν-Ζαχαριάδη απ’ τις συκοφαντικές επιθέσεις των χρουστσοφικών προδοτών.
Στις μετά το 55-56 δεκαετίες βάδισε σταθερά και αταλάντευτα τον επαναστατικό δρόμο, μαζί με τη συντρόφισσα της ζωής και της πάλης, παρά τις παντοειδείς διώξεις των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών (σοβιετικών-ελλήνων).
Αυτόν τον αγώνα συνέχισε και όταν επέστρεψε στην πατρίδα μέσα απ’ τις γραμμές των σταλινιστών-ζαχαριαδικών.
Ο Γιάννης Γκαβέλας πάλεψε δραστήρια για τη συσπείρωση των επαναστατών κομμουνιστών σταλινικών-ζαχαριαδικών αρχικά στην «Κίνηση για ενιαίο ΚΚΕ» και αργότερα στην «Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55».
Ο σύντροφός μας Γιάννης, με την πλούσια επαναστατική του δράση, σαν επαναστάτης διακρίνονταν για τη μαχητικότητα, την αδιαλλαξία και τη συνέπεια στην υπεράσπιση των επαναστατικών Αρχών.
Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την «Κίνηση» αλλά και για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα της χώρας.
Σύντροφε Γιάννη σ’ αποχαιρετούμε, χωρίς να σε ξεχάσουμε, και ας είναι ελαφρό το χώμα που σε λίγο θα σε σκεπάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου