Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Απαγορεύουν με νόμο τα σύμβολα του κομμουνισμού στην Πολωνία

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ. Η αναδημοσίευση γίνεται για ενημέρωση πάνω στο θέμα της συνεχούς εξάπλωσης του αντικομμουνισμού. Είναι αυτονόητο ότι δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις του κειμένου.



Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΒΑΡΣΟΒΙΑ Σφυροδρέπανα, άστρα και πόστερ Τσε Γκεβάρα «τέλος» στους φοιτητικούς κοιτώνες της Πολωνίας. Είκοσι χρόνια μετά το γκρέμισμα των αγαλμάτων του Λένιν στην Ανατολική Ευρώπη, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας δίνει τη χαριστική βολή στα σύμβολα του κομμουνισμού, και όχι μόνον. Απαγόρευσε διά νόμου την «παραγωγή, διανομή, πώληση ή κατοχήσε μορφή εντύπου, ηχογράφησης ή άλλη, υλικού αναφερόμενου στον κομμουνισμό, στον φασισμό ή οποιοδήποτε σύμβολο ολοκληρωτισμού». Τώρα πλέον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί οποιοσδήποτε λογαριάζει να κατέβει την κεντρική λεωφόρο της Βαρσοβίας τραγουδώντας τον ύμνο της Διεθνούς για «προσκύνημα» στο άλλοτε στρατηγείο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κινδυνεύει να συλληφθεί και να μπει στη φυλακή για δύο χρόνια- για το τίποτε άλλωστε: σήμερα τα ιστορικά γραφεία του ΚΚ στεγάζουν καπιταλιστικές εταιρείες.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφισθεί από τη Γερουσία. Απομένει η υπογραφή του προέδρου για να γίνει νόμος του κράτους και ο ακροδεξιός Λεχ Κατσίνσκι θα υπογράψει οπωσδήποτε τη Δευτέρα. Χωρίς περιστροφές το στηρίζει ο αδελφός του, ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο οποίος καίτοι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόεδρος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη αιτιολόγησε την επιλογή του: «Τα σύμβολα του κομμουνισμού δεν έχουν δικαίωμα ύπαρξης στην Πολωνία επειδή είναι σύμβολα ενός γενοκτόνου (sic) συστήματος το οποίο είναι ανάλογο του Ναζισμού ». Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι Πολωνοί θεωρούν τον κομμουνισμό ως μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του 20ού αιώνα, παρ΄ όλο που στην εποχή του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» εκατομμύρια άνθρωποι είχαν γραφτεί μέλη του ΚΚ. Αν και σχεδόν ανύπαρκτος σήμερα στο πολιτικό τοπίο της Πολωνίας, ο κομμουνισμός δεν έχει πάψει να προκαλεί συγκινησιακή φόρτιση. Η τελευταία ταινία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα προκάλεσε κύματα οργής κατά του κομμουνισμού, ακόμη και στη νεότερη γενιά που δεν τον έχει γνωρίσει, περιγράφοντας τη σφαγή χιλιάδων πολωνών αξιωματικών από Σοβιετικούς στο δάσος Κατίν, στις 5 Μαρτίου 1940, κατόπιν εντολής (με την υπογραφή του Στάλιν ) του διαβόητου Λαυρέντη Μπέρια, αρχηγού της ΝΚVD, προκατόχου της ΚGΒ.

Πολλοί στην Πολωνία επιμένουν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος του κομμουνιστικού παρελθόντος. Μέχρι που έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι να προτείνει την... κατεδάφιση ενός ουρανοξύστη που είχε δωρίσει ο Στάλιν στον πολωνικό λαό. «Για μας το Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών είναι σαν το Τείχος του Βερολίνου.Πρέπει να γκρεμισθεί» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: