Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Από Ριζοσπάστη, Κυριακή 4 Μαΐου 1947

Στα 1936 το 8ο Έκτακτο Συνέδριο των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ ενέκρινε έπειτα από πρόταση του Στάλιν το νέο σύνταγμα της Σοβ. Ένωσης, το πιο δημοκρατικό Σύνταγμα του κόσμου. Το Σύνταγμα αυτό ήταν η νομική έκφραση του γεγονότος ότι στη χώρα των Σοβιέτ ο σοσιαλισμός αποτελεί πραγματικότητα, ενώ για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους στις άλλες χώρες δεν είναι ακόμα παρά ένα όνειρο. Η τεράστια διεθνής σημασία του νέου σοβιετικού συντάγματος είναι ότι υπήρξε ένα κατηγορητήριο κατά του φασισμού, κατηγορητήριο που μαρτυρεί ότι ο σοσιαλισμός και η δημοκρατία είναι αήττητοι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου δόθηκε στη Σοβ. Ένωση ευτυχής λύση στο εθνικό ζήτημα. Το σταλινικό Σύνταγμα εγγυάται δικαιώματα σε όλους τους λαούς χωρίς καμιά διάκριση ράτσας ή χρώματος. Ο Ιωσήφ Στάλιν κατήγγειλε τον αντιδραστικό μύθο που διαιρεί τους λαούς σε ράτσες ανώτερες και κατώτερες.

Αναφέρει :

«Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα που είχε η Επανάσταση του Οκτώβρη ήταν ότι κατάφερε θανάσιμο χτύπημα στο θρύλο αυτό, δείχνοντας ότι λαοί που δεν ήταν ευρωπαϊκοί, αλλ' απελευθερώθηκαν και μπήκαν στο δρόμο της σοβιετικής ανάπτυξης, έχουν την ίδια με τους ευρωπαϊκούς λαούς ικανότητα να προωθήσουν κι αυτοί τον πολιτισμό, τις πνευματικές και υλικές κατακτήσεις του, όταν ο πολιτισμός αυτός είναι πραγματικός και αληθινά προχωρημένος»

Η ενίσχυση του σοβιετικού κράτους, η οργάνωση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, η λύση παμπάλαιων προβλημάτων όπως η κατάλυση των εθνικών καταπιέσεων και η δημιουργία μιας πραγματικής ενότητας και φιλίας ανάμεσα στο έθνος, η εξαφάνιση των ελαττωμάτων της παλιάς κοινωνίας, όπως η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, η κατάργηση των κρίσεων και της ανεργίας, φοβερής μάστιγας για τις εργατικές μάζες, όλα αυτά απέδειξαν τη ζωτική δύναμη του σοσιαλιστικού καθεστώτος και την υπεροχή του μπροστά στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα.

Μ. ΚΑΡΛΑΜΩΦ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την αναφορά σε "σταλινικό σύνταγμα" την έκανε πρώτος ο Νικίτα Χρουτσόφ. Το ότι το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής "την πάτησε" και έπαιζε το παιχνίδι των ρεβιζιονιστών υπερτονίζοντας τη σπουδαία και πρωτοπόρα συμβολή του Στάλιν για να τον αποδομήσουν μετά, δεν χρειάζεται να σας κάνει να την πατάτε κι εσείς και να αναπαράγετε εκφράσεις χρουτσοφικής επινόησης.

Ανώνυμος είπε...

Την επινόησε ο Χρουτσώφ το Μάη του 1947 ή πιο πριν;

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος είναι από το Ριζοσπάστη του Μάη του 1947.