Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δήλωση της Διεθνούς Διάσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων

Ο σεισμός και το παλιρροϊκό κύμα που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου προκάλεσαν μια καταστροφή η έκταση της οποίας δεν είναι ακόμα γνωστή, δεδομένου ότι οι αρχές της χώρας ψεύδονται και αποκρύπτουν την δημοσίευση πληροφοριών. Το γεγονός αυτό θέτει πιο έντονα από πριν το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, των σταθμών παραγωγής ενέργειας που χτίζονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ένα μήνα μετά την έναρξη της, η εν λόγω καταστροφή εξακολουθεί να μην είναι ανεξέλεγκτη ενώ συνεχίζεται η διαρροή στον ωκεανό τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργών σωματιδίων καταστρέφοντας τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και της αλιείας σε όλες τις πληγείσες ακτές. Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η μόλυνση που μεταφέρουν τα νερά των ωκεανών.

Αυτός ο Απρίλιος σηματοδοτεί την 25 επέτειο του Τσερνομπίλ. Επί τη ευκαιρία, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο μια διεθνής διάσκεψη, κατά την οποία η κυβέρνηση της Ουκρανίας διένειμε ένα έγγραφο με στοιχεία που δεν χρειάζονται σχολιασμό. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το χώμα γύρω από το Τσερνομπίλ είναι μολυσμένο με καίσιο 137, στρόντιο 90 και πλουτώνιο 238, 239 και 240. Προειδοποίησε για μόλυνση από το αμερίκιο 241 μέχρι το έτος 2056, λόγω της οποίας "η περιοχή μεταξύ 1.500 και 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν πρόκειται ποτέ να είναι κατάλληλη για διαβίωση [...] διότι υπάρχουν ραδιενεργά ισότοπα με μια περίοδο ημιζωής τα 24.000 χρόνια ...".

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία είναι, ή μπορεί να είναι, μεγαλύτερη από εκείνη του Τσερνομπίλ, οι συνέπειες θα είναι κατά πολύ σοβαρότερες. Όλα αυτά δείχνουν ότι, παρά τα όσα κατά καιρούς λέχθηκαν, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει προς το παρόν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απολύτως ελεγχόμενη, και πλήρως ασφαλής. Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία των σταθμών πυρηνικής ενέργειας, που χρηματοδοτείται από τα κράτη με δημόσιο χρήμα, είναι στα χέρια οικονομικών ομάδων των οποίων ο κύριος στόχος είναι σύμφωνος με την ουσία τους: η συνεχής αύξηση των κερδών τους, αφήνοντας την ασφάλεια στη δεύτερη θέση, δηλαδή, η επιβάρυνση του λαού με το κόστος, τα κέρδη για τους καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές καρχαρίες.
Πρέπει να επιμείνουμε, για μια ακόμη φορά, ώστε οι κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να αναπτύξουν τις «καθαρές» μορφές ενέργειας, όπως, για παράδειγμα, η υδροηλεκτρική, η ηλιακή και η αιολική ενέργειακατά προτεραιότητα σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις απαιτήσεις των οικολόγων, καθώς έχει μια πολιτική βάση ζωτικής σημασίας για τους λαούς.

Εμείς οι εργάτες, οι νέοι και οι λαούς του κόσμου, απαιτούμε να γίνει, ακόμα και με την βία, η πρόταση για την υπεράσπιση και τη προστασία του πλανήτη μέρος των στόχων του αγώνα για τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ελευθερία.

Απρίλης 2011

Η Συντονιστική Επιτροπή της ICMLPO

Δεν υπάρχουν σχόλια: