Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΟ XIX ΣΥΝΕΔΡΙΟ TOΥ ΚΚ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αναδημοσίευση από το περιοδικό “Επονίτης”, αρ.φυλ. 11, Νοέμβρης 1952

(Η Εμφάνιση του συντρόφου Στάλιν στο βήμα γίνεται δεχτή από τους αντιπροσώπους με θυελώδικα χειροκροτήματα που για πολλή ώρα δε σταματούν και μετατρέπονται σε επευφημίες. Όλοι σηκώνονται όρθιοι. Ζητωκραυγές: «Ζήτω ο σύντροφος Στάλιν !», «Να μας ζήσει ο σύντροφος Στάλιν !», «Δόξα στο μεγάλο Στάλιν !»).

Σύντροφοι !

Επιτρέψτε μου να εκφράσω εξ ονόματος του Συνεδρίου μας τις ευχαριστίες προς όλα τα αδελφά κόμματα και ομάδες, που οι εκπρόσωποί τους τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριό μας η έστειλαν στο Συνέδριο χαιρετιστήρια, για τους φιλικούς χαιρετισμούς τους, για τις ευχές επιτυχίας, για την εμπιστοσύνη τους. (Θυελώδικα παρατεταμένα χειροκροτήματα που μετατρέπονται σε επευφημίες).

Η εμπιστοσύνη αυτή είναι για μας εξαιρετικά πολύτιμη, γιατί δείχνει την απόφασή σας να υποστηρίξετε το κόμμα μας στην πάλη του για ένα φωτεινό μέλλον των λαών, στην πάλη του ενάντια στον πόλεμο, στην πάλη του για τη διαφύλαξη της ειρήνης. (Θυελώδικα παρατεταμένα χειροκροτήματα).

Θα ήταν λάθος να νομίζει κανείς ότι το κόμμα μας, μια κι έγινε ισχυρή δύναμη, δεν έχει πια ανάγκη από υποστήριξη. Αυτό δεν είναι σωστό. Το κόμμα μας και η χώρα μας είχαν και θα έχουν πάντα ανάγκη από την εμπιστοσύνη, τη συμπάθεια και την υποστήριξη των αδελφών λαών του εξωτερικού.
Η υποστήριξη αυτή έχει τούτο το ιδιαίτερο, ότι κάθε υποστήριξη των ειρηνόφιλων επιδιώξεων του κόμματός μας από μέρος οποιουδήποτε αδελφού κόμματος σημαίνει ταυτόχρονα και υποστήριξη του ίδιου του λαού του στην πάλη για τη διαφύλαξη της ειρήνης. Όταν οι άγγλοι εργάτες στα 1918 1919, τον καιρό της ένοπλης επίθεσης της αγγλικής αστικής τάξης κατά της Σοβιετικής Ένωσης, οργάνωσαν την πάλη ενάντια στον πόλεμο με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Ρωσία», αυτό ήταν υποστήριξη, υποστήριξη πριν απ' όλα της πάλης του λαού τους για την ειρήνη και έπειτα και υποστήριξη προς τη Σοβιετική Ένωση. Όταν ο σύντροφος Τορέζ ή ο σύντροφος Τολιάτι δηλώνουν ότι οι λαοί τους δε θα πολεμήσουν ενάντια στους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης (θυελώδικα χειροκροτήματα), αυτό είναι υποστήριξη, υποστήριξη πριν απ’ όλα προς τους εργάτες και τους αγρότες της Γαλλίας και της Ιταλίας που παλεύουν για την ειρήνη, και έπειτα και υποστήριξη των ειρηνόφιλων επιδιώξεων της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιδιομορφία αυτή της αμοιβαίας υποστήριξης εξηγείται από το ότι τα συμφέροντα του κόμματός μας όχι μόνο δε βρίσκονται σε αντίφαση, αλλά αντίθετα συγχωνεύονται με τα συμφέροντα των ειρηνόφιλων λαών. (Θυελώδικα χειροκροτήματα). Όσο για τη Σοβιετική Ένωση, τα συμφέροντά της είναι γενικά αξεχώριστα από την υπόθεση της ειρήνης σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι ευνόητο ότι το κόμμα μας δε μπορεί να μένει χρεώστης απέναντι στα αδελφά κόμματα και οφείλει και το ίδιο, με τη σειρά του, να παρέχει υποστήριξη σ’ αυτά, καθώς και στους λαούς τους στην πάλη τους για την απελευθέρωση, στην πάλη τους για τη διαφύλαξη της ειρήνης. Όπως είναι γνωστό, έτσι ακριβώς ενεργεί το κόμμα μας. (Θυελώδικα χειροκροτήματα). Μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κόμμα μας το 1917 και αφού το κόμμα μας πήρε ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη της καπιταλιστικής και τσιφλικάδικης καταπίεσης, οι εκπρόσωποι των αδελφών κομμάτων, θαυμάζοντας το θάρρος και τις επιτυχίες του κόμματός μας, του απένειμαν τον τίτλο «ταξιαρχία κρούσης» του παγκόσμιου επαναστατικού και εργατικού κινήματος. Μ' αυτό εκφράζανε την ελπίδα ότι οι επιτυχίες της «ταξιαρχίας κρούσης» θα διευκολύνουν τη θέση των λαών, που στενάζουν κάτω από το ζυγό του καπιταλισμού. Νομίζω ότι το κόμμα μας δικαίωσε αυτές τις ελπίδες, ιδιαίτερα στην περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, τότε που η Σοβιετική Ένωση, συντρίβοντας τη γερμανική και την ιαπωνική φασιστική τυραννία, απάλλαξε τους λαούς της Ευρώπης και της Ασίας από την απειλή της φασιστικής σκλαβιάς. (Θυελώδικα χειροκροτήματα).

Βέβαια, ήταν πολύ δύσκολο για την ταξιαρχία κρούσης να εκπληρώσει τον τιμητικό αυτό ρόλο, όσο ήταν μια και μόνη και όσο ήταν υποχρεωμένη να εκπληρώνει αυτό τον πρωτοποριακό ρόλο σχεδόν μόνη. Όμως αυτό γινόταν μια φορά. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Σήμερα που από την Κίνα και την Κορέα ίσαμε την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία παρουσιάστηκαν νέες «ταξιαρχίες κρούσης» - οι λαϊκοδημοκρατικές χώρες -σήμερα είναι πιο εύκολο για το κόμμα μας να παλαίβει, και μάλιστα η δουλιά πάει πιο χαρούμενα. (Θυελώδικα παρατεταμένα χειροκροτήματα).

Ξεχωριστή προσοχή αξίζουν τα κομμουνιστικά, δημοκρατικά ή εργατοαγροτικά κόμματα, που δεν πήραν ακόμα την εξουσία και εξακολουθούν να δουλεύουν κάτω από το πέλμα των αστικών δρακόντιων νόμων. Ασφαλώς είναι πιο δύσκολη η δουλιά γι’ αυτά τα κόμματα. Ωστόσο δεν τους είναι τόσο δύσκολο να δουλεύουν, όσο ήταν σε μας, τους ρώσους κομμουνιστές, στην περίοδο του τσαρισμού, όταν και η παραμικρότερη προοδευτική κίνηση χαρακτηριζόταν σαν το πιο βαρύ έγκλημα. Όμως οι ρώσοι κομμουνιστές κράτησαν γερά, δεν τρόμαξαν μπροστά στις δυσκολίες και κατάχτησαν τη νίκη. Το ίδιο θα συμβεί και μ’ αυτά τα κόμματα.

Γιατί παρ’ όλα αυτά δε θα τους είναι τόσο δύσκολο να δουλεύουν όσο ήταν στους ρώσους κομμουνιστές της τσαρικής περιόδου ;

Γιατί, πρώτο, τα κόμματα αυτά έχουν μπροστά στα μάτια τους τέτοια παραδείγματα πάλης και επιτυχιών σαν κι αυτά που υπάρχουν στη Σοβιετική Ένωση και τις λαϊκόδημοκρατικές χώρες. Συνεπώς, μπορούν να διδαχθούν από τα λάθη και τις επιτυχίες αυτών των χωρών και να διευκολύνουν έτσι τη δουλιά τους.

Γιατί, δεύτερο, η ίδια η αστική τάξη - ο κύριος εχθρός του απελευθερωτικού κινήματος - έγινε διαφορετική, άλλαξε σε σοβαρό βαθμό, έγινε πιο αντιδραστική, έχασε τους δεσμούς της με το λαό κι έτσι εξασθένισε. Είναι ευνόητο, ότι το γεγονός αυτό θα διευκολύνει επίσης τη δουλιά των επαναστατικών και των δημοκρατικών κομμάτων. (Θυελώδικα χειροκροτήματα).

Άλλοτε η αστική τάξη επέτρεπε στον εαυτό της να φιλελευθερίζει, υπεράσπιζε τις αστικοδημοκρατικές ελευθερίες και αποχτούσε έτσι μια δημοτικότητα μέσα στο λαό. Σήμερα από το φιλελευθερισμό δεν έχει απομείνει ούτε ίχνος. Δεν υπάρχει πια αυτό που λέγεται «ατομική ελευθερία», τα δικαιώματα του ατόμου αναγνωρίζονται σήμερα μόνο σε κείνους που έχουν κεφάλαιο, ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες θεωρούνται ακατέργαστο ανθρώπινο υλικό, κατάλληλο μόνο για εκμετάλλευση. Η αρχή της ισοτιμίας των ανθρώπων και των εθνών τσαλαπατήθηκε και αντικαταστάθηκε με την αρχή η εκμεταλλευτική μειοψηφία να έχει πλήρη δικαιώματα και η εκμεταλλευόμενη πλειοψηφία των πολιτών να μη έχει καθόλου δικαιώματα. Τη σημαία των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών την έχουν πετάξει σαν κάτι το άχρηστο. Φρονώ, ότι τη σημαία αυτή θα πρέπει να τη σηκώσετε εσείς οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και δημοκρατικών κομμάτων και να την πάτε μπροστά, αν θέλετε να συγκεντρώσετε γύρω σας την πλειοψηφία του λαού. Δεν υπάρχει πια κανένας άλλος για να τη σηκώσει. (Θυελώδικα χειροκροτήματα).

Άλλοτε η αστική τάξη θεωρούνταν αρχηγός του έθνους υπεράσπιζε τα δικαιώματα και την ανεξαρτησία του έθνους, βάζοντάς τα «υπεράνω όλων». Σήμερα δεν απόμεινε ούτε ίχνος από την «εθνική αρχή». Σήμερα η αστική τάξη πουλάει τα δικαιώματα και την ανεξαρτησία του έθνους για δολάρια. Τη σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας την έχουν πετάξει σαν κάτι το άχρηστο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη σημαία αυτή θα πρέπει να τη σηκώσετε εσείς, οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και των δημοκρατικών κομμάτων, και να την πάτε μπροστά, αν θέλετε να είστε πατριώτες της χώρας σας, αν θέλετε να γίνετε η καθοδηγητική δύναμη του έθνους. Δεν υπάρχει πια κανένας άλλος για να τη σηκώσει. (Θυελώδικα χειροκροτήματα).

Έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα.

Είναι ευνόητο ότι όλα αυτά τα περιστατικά θα διευκολύνουν τη δουλιά των κομμουνιστικών και των δημοκρατικών κομμάτων, που δεν πήραν ακόμα την εξουσία.

Συνεπώς υπάρχει κάθε λόγος να υπολογίζουμε σε επιτυχίες και στη νίκη των αδελφών κομμάτων στις χώρες της κυριαρχίας του κεφαλαίου. (Θυελώδικα χειροκροτήματα).

Ζήτω τα αδελφά μας κόμματα! (Παρατεταμένα χειροκροτήματα).

Να ζουν και να υγιαίνουν οι καθοδηγητές των αδελφών κομμάτων! (Παρατεταμένα χειροκροτήματα).

Ζήτω η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς! (Παρατεταμένα χειροκροτήματα).

Κάτω οι εμπρηστές του πολέμου ! (Όλοι σηκώνονται όρθιοι. Θυελώδικα χειροκροτήματα που για πολλή ώρα δε σταματούν και μετατρέπονται σε επευφημίες. Ζητωκραυγές: «Ζήτω ο σύντροφος Στάλιν !», «Να μας ζήσει ο σύντροφος Στάλιν !», «Ζήτω ο μεγάλος αρχηγός των εργαζομένων του κόσμου σύντροφος Στάλιν !», «Ζήτω ο μεγάλος Στάλιν !», «Ζήτω η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς !»· Επευφημίες: «Ζήτω»).
---
Διαβάστε επίσης: Χαιρετιστήριος λόγος του Γεν. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη Στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: