Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και η νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας καταδικάζουν τους πρόσφυγες - μετανάστες [4 VIDEO]

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ


Οι «επιστροφές των παράτυπων μεταναστών» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτα άλλο από απελάσεις


Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στις δηλώσεις του (αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής 18/3) χαρακτήρισε ως «μια σημαντική διπλωματική νίκη και επιτυχία», προβλέπει ότι «όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία» και λίγο παρακάτω «το κόστος της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε». «Επιστροφές» που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις «επαναπροωθήσεις» του φασίστα πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που ουσιαστικά είναι απελάσεις. «Παράτυποι μετανάστες» που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους «παράνομους μετανάστες» του ρατσιστή Α. Σαμαρά (βλ. δηλώσεις Σαμαρά 13/05/2014 από τη Μυτιλήνη), που ουσιαστικά, κατ' αυτούς, είναι «λαθρομετανάστες». «Επαναπροωθήσεις» που ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή είχε χαρακτηρίσει παράνομες: «Όταν εισέρχονται στα χωρικά ύδατα, η μόνη υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους προφανώς, είναι η περισυλλογή και η διάσωση και όχι η επαναπροώθηση, το οποίο, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι είναι παράνομο με βάση το Διεθνές Δίκαιο» (βλ. πρωτολογία του Πρωθυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος 11/12/2015).





Μερικές ημέρες μετά η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τίτλο: «Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΩΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ» όπου εκεί επεσήμαινε ότι «Η εξαναγκαστική επιστροφή περίπου 30 Αφγανών αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, μόλις λίγες ώρες αφότου η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες τέθηκε σε ισχύ, φανερώνει πως η εφαρμογή της συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων από την πρώτη στιγμή» και «Τα γεγονότα, όπως τα περιέγραψε ο Χ.Ρ. είναι ακριβώς ίδια με τις εξαναγκαστικές επιστροφές και άλλες παραβιάσεις που έχουν καταγραφεί από τη Διεθνή Αμνηστία στην έκθεσή της τον Δεκέμβριο του 2015. Η οργάνωση ανακάλυψε ότι πρόσφυγες και αιτούντες-άσυλο συλλαμβάνονταν στα δυτικά σύνορα, βρίσκονταν υπό κράτηση χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους και έπειτα επιστρέφονταν εξαναγκαστικά στη Συρία και το Ιράκ, ενώ είχαν αναγκαστεί να υπογράψουν χαρτιά για την «εκούσια επιστροφή τους».» (Δ.Α., 23/03/2016).
Είχε προηγηθεί άλλο Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στις 8/3/2016, με αφορμή την αρχική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που επεσήμαινε ότι «Η επίμονη ενασχόληση με την επιστροφή ανθρώπων στην Τουρκία αντί για τις -άνευ όρων- προσπάθειες για την μετεγκατάσταση και την παροχή άλλων ασφαλών και νόμιμων διόδων προς την Ευρώπη, φανερώνει μια  ανησυχητικά κοντόφθαλμη και απάνθρωπη στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης» και ότι «Η Τουρκία έχει επιστρέψει εξαναγκαστικά πρόσφυγες στη Συρία ενώ πολλοί πρόσφυγες στη χώρα ζουν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς επαρκή στέγαση.» (Δ.Α., 8/3/2016).
Η επιβεβαίωση των κινδύνων για τις ζωές των μεταναστών-προσφύγων - ανάμεσά τους βρίσκονται μικρά παιδιά και έγκυες - που επαναπροωθούνται=απευλαύνονται και που τελικά εξαναγκάζονται να επιστρέψουν σε εμπόλεμες και επικίνδυνες περιοχές αποκαλύπτεται στο νέο Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στις 1/4/2016: «Οι -μεγάλης κλίμακας- επιστροφές των Σύριων προσφύγων που έχουμε καταγράψει επισημαίνουν τα ολέθρια κενά και λάθη στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Είναι μια συμφωνία που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο περιφρονώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο» και «Μια από τις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία είναι εκείνη τριών μικρών παιδιών που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Συρία χωρίς τους γονείς τους. Άλλη μια περίπτωση είναι εκείνη της εξαναγκαστικής επιστροφής μιας γυναίκας στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της.» (Δ.Α., 1/4/2016)

Αντιδραστικός-ρατσιστικός ο διαχωρισμός μετανάστη - πρόσφυγα


Μόλις ένα μήνα πριν στο φύλλο 419 (Φλεβάρης 2016) της «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ» επισημαίναμε τον αντιδραστικό-ρατσιστικό διαχωρισμό μετανάστη - πρόσφυγα που καλλιεργείται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα αστικά πολιτικά κόμματα. Έναν διαχωρισμό που στρώνει το δρόμο στο φασισμό και διασπά τους μετανάστες - εργάτες.
Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες ως ότου ο φασίστας ρατσιστής πρώην πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς από την Καλαμάτα δήλωσε: «Πρόσφυγες μαζί με παράνομους μετανάστες προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παγιδεύτηκαν τώρα που οι άλλες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους» και λίγο αργότερα «Είναι απάνθρωπο να συμβιώνουν σε καταυλισμούς οι πρόσφυγες, αυτοί που έρχονται από περιοχές που υπάρχει πόλεμος και κινδυνεύουν, μαζί με τους παράνομους μετανάστες. Πρέπει να τους διαχωρίσουμε». (Καλαμάτα, 6/3/2016, 13:25-14:16)


Ο Α. Σαμαράς κινήθηκε στη γραμμή που έχουν συνταχθεί όλα τα μεγαλοαστικά κόμματα της χώρας, όπως αυτή καταγράφηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 4/03/2016. Εκεί, Κ. Μητσοτάκης (ΝΔ), Φ. Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), ο Σ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) τάχθηκαν υπέρ του αντιδραστικού-ρατσιστικού διαχωρισμού προσφύγων - μεταναστών.

Αποχώρησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης η Διεθνής Αμνηστία


«Οι χώροι αυτοί - οι περισσότεροι στη μέση του πουθενά - που προσανατολίζονται να είναι κλειστοί, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι γκέτο και στην χειρότερη περίπτωση θα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας, όπου στοιβάζονταν χιλιάδες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες και υπό αστυνομική τρομοκρατία» (φύλλο 419, Φλεβάρης 2016, «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ»)
Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες από την τοποθέτηση της εφημερίδας και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, «σημαντική διπλωματική νίκη και επιτυχία» κατά τον Α. Τσίπρα, προβλέπει τη δημιουργία κλειστών hot-spots = κλειστά κέντρα κράτησης = στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Μία πρόθεση από την πλευρά της ΕΕ που είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις των μεγαλοαστικών κομμάτων της βουλής στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 4/03/2016. Εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, έθεσε ανοιχτά θέμα κλειστών κέντρων κράτησης των μεταναστών (βλ. δηλώσειςκατά την αποχώρησή του από το Συμβούλιο), κάτι στο οποίο συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ και καταγράφηκε στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε: «Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών», δηλ. των κλειστών κέντρων κράτησης.


Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - που τέθηκε σε ισχύ στις 20/3/2016 και η οποία προβλέπει κλειστά κέντρα κράτησης - ανάγκασε Διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας για την υποδοχή, περίθαλψη και φιλοξενία των μεταναστών να αναθεωρήσουν τη στάση τους ή να αναστείλουν την δραστηριότητά τους. Συγκεκριμένα, πρώτον, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε ανακοίνωσή της 22/03/2016 αναφέρει ότι: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μέχρι στιγμής υποστήριζε τις αρχές στα λεγόμενα “hotspots” στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, η παροχή βοήθειας και η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς.» και «Η Υ.Α. δε συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία επαρκούς ικανότητας υποδοχής.», δεύτερον, οι «Γιατροί του Κόσμου» σε δικό τους Δελτίο Τύπου στις 29/03/2016 εκφράζουν: «την αντίθεση τους στη μετατροπή των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spot) στα νησιά του Αιγαίου σε κέντρα κράτησης», και τρίτον, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» με ανακοίνωσή τους στις 23/03/2016 τονίζουν: «Πήραμε την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον τερματισμό της δράσης μας στη Μόρια (...) Δεν θα επιτρέψουμε η βοήθειά μας να χρησιμοποιηθεί για μια μαζική επιχείρηση απέλασης και αρνούμαστε να είμαστε μέρος ενός συστήματος που δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρωπιστικές ανάγκες ή την προστασία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: