Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Δολοφονία της συντρόφισσάς μας BERTA CÁCERES

Το διεθνές κίνημα των αγροτών La Via Campesina καταγγέλλει στην εθνική και διεθνή κοινή γνώμη ότι, την  3 Μαρτίου 2016 τις πρώτες πρωινές ώρες της αυγής, δολοφονήθηκε αγαπημένη μας σύντροφος του αγώνα BERTHA CÁCERES, , Γενική Συντονίστρια του Πατριωτικού  Συμβουλίου των  Λαϊκών  και Αυτοχθόνων Οργανώσεων  του Ονδούρας (COPINH ) .
Η δολοφονία της συντρόφισσας BERTHA CÁCERES, πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της, ενώ αναπαυόταν, θέτει σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο  τις γυναίκες και τους άνδρες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον γηγενή πληθυσμό που αντιστέκεται στις κοινότητες και τα μέλη των οργανώσεων του  κοινωνικού και λαϊκού κινήματος οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτόν τον νόμιμο αγώνα μας
Η συντρόφισσα  BERTHA CÁCERES είχε επανειλημμένα ταχθεί εναντίον των φαύλων ενεργειών  και απειλών αλλά και των  προθέσεων της σημερινής κυβέρνησης για τις   παραχωρήσεις των φυσικών πόρων  στις ξένες πολυεθνικές εταιρίες που  εμπλέκονται στην κατασκευή  φραγμάτων και καρπούνται   τους πόρους των ιθαγενών πληθυσμών.
Η συντρόφισσα  απαιτούσε ειδικά προληπτικά μέτρα από   το κράτοςτου Ονδούραςγια την προστασία της
Το ίδιο το κράτος του Ονδούρας πήρε  μέτρα άσκησης δίωξης εναντίον της για τον αγώνα  της ενάντια στις ξένες εταιρείες που καταστρέφουν  τους φυσικούς πόρους.
Όλος ο κόσμος αναγνώρισε την αξία της αγωνίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  BERTHA CÁCERES και την τίμησαν με το αναγνωρισμένου κύρους Βραβείο Περιβάλλοντος Goldman για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων της χώρας.
Αναγνωρίζουμε την ιστορική μάχη της συντρόφισσας  μας δίπλα στο λαό μας για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη γη, τον αγώνα της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας, για την αναπόσπαστη αγροτική μεταρρύθμιση, και την επισιτιστική ασφάλεια του λαού μας.
. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 9 Απριλίου 2014, ο αντιπρόεδρος και Γενικός Συντονιστής της La Via Campesina στο Ονδούρας, Rafael Alegria, εισήγαγε  ένα  πλήρες νομοσχέδιο στο Εθνικό Κογκρέσο  για Ολοκληρωμένη Αγροτική Μεταρρύθμιση με Δικαιοσύνη και ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες ,για την επισιτιστική κυριαρχία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις με πολιτικά μέσα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί  του Ονδούρας, που μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί υπόψη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κογκρέσου.
Για τους λόγους αυτούς η Via Campesina του Ονδούρας, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές εταιρίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Ως  διεθνές κίνημα των αγροτών, ζητούμε από το Κράτος του Ονδούρας  να τιμωρήσει τους υπαίτιους  αυτής της άθλιας δολοφονίας, και καλούμε όλες τις διεθνείς οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να στηρίξουν  αυτό το αίτημα.
Η  Via Campesina απευθύνει πρόσκληση για δράσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες του Ονδούρας σε όλο τον κόσμο και να ζητηθεί αποσαφήνιση αυτής της εγκληματικής πράξης και την προστασία των υπερασπιστών της γης , του εδάφους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο  Ονδούρας.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας  και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της συντρόφισσας Bertha Cáceres, τους ανθρώπους της Lenca και του Ονδούρας που υποφέρουν από την ανεπανόρθωτη απώλεια της.
TEGUCIGALPA M.D.C. 3 Μαρτίου 2016
3 Μαρτίου 2016
ΠΑΓΚΟΣΜΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Η BERTHA CÁCERES ΖΕΙ !

Ο ΑΓΩΝΑΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !



ΟΝΔΟΥΡΑΣ.

Δήλωση του  COPINH για τη δολοφονία της BERTA CÁCERES
«Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι την σκότωσαν, ξέρουμε ότι ήταν η DESA και το Υδροηλεκτρικό Έργο Agua Zarca που χρηματοδοτούνται από το Ολλανδικό Ταμείο Ανάπτυξης, την FMO –Bank της Ολλανδίας, το Φινλανδικό Ταμείο Βιομηχανικής Συνεργασίας  ,το  FINNFUND της Φινλανδίας, την Τράπεζα της Κεντρικής Αμερικής για την Οικονομική Ολοκλήρωση. τις εταιρείες,  Siemens και  VoithHydro από τη Γερμανία, την εταιρεία CASTOR (CASTILLO TORRES ) CONSTRUCTORA CERROS DE COMAYAGUA, την Τράπεζα FICOHSA και τον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειας Atala, την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του προγράμματος MERCADO και SERNA της  USAID με τη συνενοχή  της κυβέρνησης του Ονδούρας. Αυτοί είναι  που βρίσκονται πίσω από τη φυσική εξαφάνισή της.
 Ολοι αυτοί έχουν τα χέρια τους γεμάτα από το  αίμα των ιθαγενών, το αίμα των λαών  της Lenca, το αίμα των αγωνιστών και των αγωνιστριών. «

Δεν υπάρχουν σχόλια: