Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ισχύει η «σαρία»

Όταν στην Ελλάδα ισχύει η «σαρία», οι ευρωπαίοι/ες θα πρέπει να  πάψουν να μιλούν για τον «πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης», τα δικαιώματα των γυναικών και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Σε όλη την ελληνική επικράτεια οι περιουσιακές, προσωπικές σχέσεις των συζύγων, η λύση του γάμου διέπονται από τον Αστικό Κώδικα και τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το δόγμα, το τυπικό του γάμου (πολιτικός ή θρησκευτικός).

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ισχύει «ο ιερός μουσουλμανικός νόμος» στις ελληνίδες και στους έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.

Το αναχρονιστικό αυτό καθεστώς έχει επισημανθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (Ο.Η.Ε.- έκθεση 2000 για την Ανθρώπινη Εξέλιξη…), από έγκυρους νομικούς έχει τονιστεί η αντισυνταγματικότητα αυτής της ρύθμισης, κοινωνικοί και γυναικείοι φορείς (φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις) επισημαίνουν την καταστρατήγηση της αρχής της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καταγγέλλουν τη χειραγώγηση των γυναικών, την αναχαίτιση της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξής των γυναικών ενός γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας.

Αυτό το ιδιότυπο και ιδιόρρυθμο καθεστώς στηρίζεται σε κακή ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάνης για τους κατοίκους των περιοχών που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το 1913, ενώ από το 1926 στην Τουρκία ο Κεμάλ Ατατούρκ εισήγαγε τον ελβετικό αστικό κώδικα, ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα.

Μουσουλμάνοι υπάρχουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι ελληνίδες και οι έλληνες μουσουλμάνοι που υπόκειται στην εξουσία του διορισμένου Μουφτή είναι μόνο αυτοί που κατοικούν στην Θράκη.

Στα Βαλκάνια μόνο στην Ελλάδα ο Μουφτής (ο ερμηνευτής του ισλαμικού δικαίου) έχει θρησκευτικές και δικαστικές αρμοδιότητες.

Ο διαχωρισμός του κράτους από τη θρησκεία και η εφαρμογή αστικού δικαίου για τις προσωπικές, κληρονομικές σχέσεις των συζύγων, τη λύση του γάμου, την επιμέλεια των παιδιών κ.λ.π. έχει γίνει σε πολλές ισλαμικές χώρες εδώ και χρόνια. Τουρκία 1926, Ιορδανία 1951, Συρία 1953, Τυνησία 1956 …

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ισχύει η «σαρία» !!!

Καλούμε τις γυναίκες του ευρωκοινοβουλίου, τις γυναίκες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος να αγωνιστούμε όλες μαζί για να εφαρμοστούν στην πράξη οι αρχές της ισοπολιτείας, της ισονομίας.

Να αγωνιστούμε ενάντια στο σεξισμό, για την ανατροπή όλων των συνθηκών που χειραγωγούν τις γυναίκες και τους στερούν το αυτονόητο δικαίωμα της αξιοπρέπειάς τους και της ανάπτυξής τους.  

Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών
Κέντρο Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων (κ.ε.γυ.θε.)
Τελέσιλλα, Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο
Ινστιτουτο Ισότητας
DIDF-Kadin Komüsyonu ( Γερμανία)
DAY-MER Kadin Komisyon ( Αγγλία)
Gazi Osman Pasa Kadin Kultur Ve Dayanisma Dernegi (Tουρκία)
Balikesir Kadin Kultur Evi (Tουρκία)
BEKEV (Τουρκία)
Bundesverband der Migrantinnen in Deutschland e.V ( Γερμανία )
Shoqjate e Grave Vlonjate (Αλβανία)

Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών
Ασκληπιου 109 – Αθήνα 11472

Δεν υπάρχουν σχόλια: