Φαίνεται ότι ο Θ. Βερέμης, ο γνωστός υπεραντιδραστικός καθηγητής πανεπιστημίου που ως πρόεδρος (διορισμένος από την κυβέρνηση) του Εθνικού ΣΥμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) ήταν ο εμπνευστής μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών-αντιλαϊκών νόμων, όπως ο νέος Νόμος-Πλαίσιο, και κατασυκοφάντησε κατ’ εξακολούθηση το φοιτητικό-πανεκπαιδευτικό κίνημα, θα αποτελεί για αρκετό καιρό ακόμα βαρίδι για την εκπαίδευση.
Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε την επανατοποθέτηση του Θ. Βερέμη στην προεδρεία του Εθνικού ΣΥμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Το παράδοξο σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι η εν λόγω επιτροπή είναι η μοναδική όπου την οριακή, για μία ψήφο, πλειοψηφία έχουν όλα μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που θα έκανε κάποιον να περιμένει ότι θα ήταν αδύνατο να εγκριθεί από αυτή την επιτροπή ο εκλεκτός της κυβέρνησης. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννιέται είναι πως είναι δυνατόν να τοποθετήθηκε ο Βερέμης ξανά σε αυτή τη θέση από μια επιτροπή όπου την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση, όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούσαν με την ανανέωση της θητείας του (τουλάχιστον στα λόγια);;; Την απάντηση μπορεί να την βρει κανείς εύκολα αν σκεφτεί το πλούσιο ιστορικό συνεργασιών ΝΔ-«Κ»ΚΕ.
Το «Κ»ΚΕ έκανε και πάλι το «θαύμα» του αφού οι βουλευτές του που συμμετέχουν στην επιτροπή δεν παρευρίσκονταν στην ψηφοφορία κάνοντας έτσι ένα ακόμα δώρο στην κυβέρνηση αφού με την απουσία τους της έδωσαν αυτόματα την πλειοψηφία στην επιτροπή. Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση του «Κ»ΚΕ και σε αυτό το ζήτημα κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν και προφανώς δεν οφειλόταν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις των τριών βουλευτών του αλλά αποτελεί άλλη μια προσχεδιασμένη ενέργεια στα πλαίσια της συνεργασίας των σοσιαλδημοκρατών του Περισσού με τη ΝΔ που από καιρό ότι έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Το «Κ»ΚΕ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κρύψει την ευθυγράμμιση του με τη ΝΔ επιχείρησε να παραπλανήσει το λαό μέσω του Αντ. Σκυλάκου ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα είναι απλά «διαδικαστικό» και ότι «το αποτέλεσμα δε θα άλλαζε ουσιαστικά, γιατί από την ψηφοφορία έλειπαν και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» πράγμα που είναι απόλυτα αναληθές αφού κανείς άλλος βουλευτής δεν έλειπε από την ψηφοφορία παρά μόνο αυτοί του «Κ»ΚΕ. Έτσι για ακόμη μια φορά μέχρι και το μεγαλοαστικό ΠΑΣΟΚ βγαίνει από τα αριστερά στο σοσιαλδημοκρατικό «Κ»ΚΕ, αφού οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή καταψήφισαν την επανεκλογή Βερέμη.
Το «Κ»ΚΕ εγκρίνοντας στην πράξη τον Θ. Βερέμη και επομένως και τις αντιδραστικές θέσεις του για την παιδεία συνεχίζει την παράδοση να βρίσκεται απέναντι στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και να παίζει το ρόλο του αναχώματος της κυβέρνησης της ΝΔ στην προσπάθεια της να προωθήσει τα αντιεκπαιδευτικά και αντιδραστικά της μέτρα για την εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου