Πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα (23/3-2/4) τα συνέδρια του ρεβιζιονιστικού «Κ»Κ Ινδίας και του «Κ»Κ Ινδίας` (Μαρξιστικό) στην πόλη Χάιντεραμπαντ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Άντρα Πραντές στην κεντρική Ινδία. Το «Κ»ΚΕ εκπροσώπησε ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Είναι γνωστή, φυσικά, η πρακτική του «Κ»ΚΕ να συμμετέχει σε συνέδρια κομμάτων που – όπως το ίδιο το «Κ»ΚΕ – αν και αυτοαποκαλούνται ξεδιάντροπα «κομμουνιστικά», δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το Μαρξισμό-Λενινισμό-Σταλινισμό, καθοδηγούνται από το χρουτσιοφικό ρεβιζιονισμό ή από άλλες εκδοχές της αστικής ιδεολογίας και έχουν περάσει οριστικά στο στρατόπεδο της αντίδρασης. Τούτο ισχύει στο ακέραιο τόσο για το «Κ»ΚΙ όσο και για το «Κ»ΚΙ (Μ). Αποτελεί, όμως, μια ακόμη απόδειξη της πλήρους ιδεολογικής κατάπτωσης και χρεοκοπίας της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ η επιλογή της να συμμετάσχει στα συνέδρια κομμάτων όπως «Κ»ΚΙ και «Κ»ΚΙ (Μ) τα οποία όχι μόνο βρίσκονται δεξιότερα και από την, ήδη, αντικομουνιστική ιδεολογία του παραδοσιακού χρουτσιοφικού ρεβιζιονισμού, έχοντας ασπαστεί τον γκορμπατσοφισμό, αλλά πρωτοστατούν στην προπαγάνδιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και έχουν εκπέσει πλέον στον σοσιαλφασισμό.
Το «Κ»ΚΙ (Μ) αποτελεί το ηγετικό κόμμα του λεγόμενου «Αριστερού Μετώπου», του κυβερνητικού συνασπισμού που περιλαμβάνει το «Κ»ΚΙ και άλλα μικρότερα οπορτουνιστικά ψευτοαριστερά κόμματα και που βρίσκεται στην εξουσία στο κρατίδιο τη Δυτικής Βεγγάλης από το 1977. Η πολιτική του «Αριστερού Μετώπου» όχι μόνο δεν περιέχει τίποτα το σοσιαλιστικό αλλά, αντίθετα, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την πολιτική μιας οποιασδήποτε αντιδραστικής, νεοφιλελεύθερης, αστικής κυβέρνησης. Η περίφημη αναδιανομή της γης που είχε υποσχεθεί το «Κ»ΚΙ (Μ) πριν έρθει στην εξουσία δεν έγινε ποτέ. Στο γύρισμα του 21ου αιώνα, μόλις το 15% της συνολικής αρόσιμης γης είχε διανεμηθεί. Ωστόσο, μέχρι το 2001 το 13% των αγροτών που είχαν λάβει κάποιο κομμάτι γης βρέθηκε και πάλι άκληρο ενώ οι τσιφλικάδικες σχέσεις παραγωγής παραμένουν σχεδόν άθικτες. Στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων επιταγών του Παγκόσμιου Νομισματικού Ταμείου η κυβέρνηση του «Αριστερού Μετώπου» έχει προχωρήσει στη δημιουργία των διαβόητων, Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με την βίαια απαλλοτρίωση και παραχώρηση σε ντόπια ή ξένα μονοπώλια ευφόρων εκτάσεων γης από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωση χιλιάδων φτωχών αγροτών. Η τοπική μηχανουργική και υφαντουργική βιομηχανία, που βρίσκεται σε μακροχρόνια κρίση, παραχωρείται άνευ όρων στο πολυεθνικό και ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Υποστηρίζοντας την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Δυτικής Βεγγάλης, ένας από τους γηραιότερους ηγέτες του «Κ»ΚΙ (Μ) δεν μάσησε τα λόγια του: «Θέλουμε το κεφάλαιο, τόσο το ντόπιο όσο και το ξένο. Στο κάτω-κάτω δουλεύουμε μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, ο σοσιαλισμός είναι ανέφικτος προς το παρόν». Μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης από το «Κ»ΚΙ (Μ) οι εργασιακές συνθήκες στη Δ. Βεγγάλη χαρακτηρίζονται από άθλιους μισθούς, απάνθρωπη εντατικοποίηση και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργατών ιδιοποιούνται αυθαίρετα. Σε κάθε κινητοποίησή τους οι εργάτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα καθεστώς γενικευμένης κρατικής τρομοκρατίας η οποία βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία των βιομηχάνων. Παρόλ' αυτα, διαβάζουμε στο «Ρ» ότι «το Συνέδριο διαμόρφωσε την τακτική πολιτική γραμμή του κόμματος για τα επόμενα 3 χρόνια και επιβεβαίωσε τη μαχητική στάση του κόμματος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης» («Ρ», 6/4/2008). Και είναι πέρα για πέρα προκλητική η δήλωση του γενικού γραμματέα του «Κ»ΚΙ (Μ) Πρακάς Καράτ στην ομιλία του κατά την λήξη του συνεδρίου ότι το «Κ»ΚΙ (Μ) «παραμένει σταθερά στο πλευρό της εργατικής τάξης και των πιο καταπιεσμένων στρωμάτων»!! («Ρ», 6/4/2008).
Η φασιστική εκτροπή της κυβέρνησης του «Αριστερού Μετώπου» εκδηλώνεται με κατάφορες παραβιάσεις των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι συλλήψεις και η κακοποίηση όσων αγωνίζονται για πολιτικά, κοινωνικά και εθνικά δικαιώματα είναι συχνό φαινόμενο. Έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά σεξουαλικής ταπείνωσης και κακοποίησης γυναικών από αστυνομικούς «εν ώρα καθήκοντος». Απ’ ότι φαίνεται, η αστυνομία έχει γενικότερα εξουσιοδοτηθεί από το «Κ»ΚΙ (Μ) να κάνει ανεξέλεγκτη χρήση βίας εναντίον οποιοδήποτε «ύποπτου» ή «ταραχοποιού στοιχείου». Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε την δολοφονία εννιά ατόμων στη Βόρεια και ενός νεαρού ακτιβιστή στη Νότια Βεγγάλη, και στις δύο περιπτώσεις, μετά την σύλληψή τους. Το 2003, αστυνομικοί σκότωσαν δύο εργάτες τσαγιού. Εκεί, όμως, που η φασιστική τρομοκρατία του «Αριστερού Μετώπου» και του «Κ»ΚΙ (Μ) ξεπέρασε κάθε όριο ήταν η σφαγή στο Ναντινγκράμ στις 14 Μαρτίου 2007. (Βλ. και «Ανασύνταξη» αρ.φυλ. 264).
Στα τέλη του 2006 η κυβέρνηση αποφάσισε την δημιουργία πετροχημικού συγκροτήματος ιδιοκτησίας στο Ναντιγκράμ κατόπιν επένδυσης του Ινδονησιακού ομίλου Σελίμ στην τοπική Ειδική Οικονομική Ζώνη. Ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες βρέθηκαν μπροστά στην εφιαλτική απειλή να διωχτούν από τις πατρογονικές εστίες τους και να χάσουν τη γη τους. Οι κάτοικοι του Ναντινγκράμ, βλέποντας την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στα σχέδιά της, εξεγέρθηκαν. Στις 3/1/2007 απέκλεισαν την πρόσβαση στην περιοχή φτιάχνοντας οδοφράγματα, σκάβοντας χαρακώματα και γκρεμίζοντας γέφυρες. Αυτή η εμπόλεμη κατάσταση διήρκεσε μέχρι τις 14/3 οπότε αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν ανοίγοντας πυρ «στο ψαχνό» και χτυπώντας αλύπητα όποιον βρισκόταν στο δρόμο τους. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά στελέχη και ένοπλοι τραμπούκοι του «Κ»ΚΙ (Μ) που φορούσαν αστυνομικές στολές για κάλυψη. Ο συνολικός απολογισμός των ήταν 14 νεκροί και δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι από σφαίρες, όλοι από την πλευρά των εξεγερμένων αγροτών.
Στο συνέδριο του «Κ»ΚΙ (Μ) υπογραμμίστηκε «η αναγκαιότητα ολόπλευρης ισχυροποίησης του κόμματος ως ουσιαστικής προϋπόθεσης για τη διαμόρφωση μιας φιλολαϊκής διεξόδου» («Ρ», 6/4/2008). Πόση πια περισσότερη «ισχυροποίηση» περιμένει το «Κ»ΚΙ (Μ) όταν ήδη βρίσκεται σε κρατιδιακές κυβερνήσεις στη Δυτική Βεγγάλη και στην Κεράλα για να αποδείξει ότι αυτό που εννοεί ως «φιλολαϊκή διέξοδος» είναι ακριβώς το αντίθετο: η πιο στυγνή και αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική που μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα αιματηρά γεγονότα του Ναντινγκράμ προκάλεσαν φρίκη και αποτροπιασμό στη ινδική και παγκόσμια κοινή γνώμη και έδειξαν το τι πραγματικά είναι το «Κ»ΚΙ (Μ) και το «Αριστερό Μέτωπο»: μια σπείρα σκληροπυρηνικών σοσιαλφασιστών και αδίστακτων δολοφόνων στην υπηρεσία του ινδικού και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ο λαός μας λέει «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιός είσαι». Οι «συναναστροφές» και σχέσεις με τα εγκληματικά αποβράσματα του «Κ»ΚΙ (Μ) αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο-ρόλο της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ και το μέγεθος του αστικού εκφυλισμού τους ως το σημείο να παρουσιάζει και να στηρίζει τους δολοφόνους του Ινδικού λαού ως «Αριστερούς». Ας κρίνει λοιπόν ο οποιοσδήποτε και πρώτα απ’ όλα οι κομμουνιστές.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ανασύνταξη, Φύλλο 273, 1-15 Μάη 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου