Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Της «γης οι κολασμένοι» στον κάμπο της Μανωλάδας ξεσηκώνονται

 

Καπιταλιστική βαρβαρότητα, άγρια εκμετάλλευση, τρομοκρατία και εξαθλίωση

Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια η αγροτική οικονομία της χώρας υπάρχει και στηρίζεται αποκλειστικά στην πάμφθηνη εργατική δύναμη των ξένων εργατών γης, που ζουν και δουλεύουν στις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις σε συνθήκες δουλοπαροικίας.

Ήταν αρκετή μια μέρα απεργίας, αρχές του πρώτου δεκαήμερου του Απρίλη, των ξένων εργατών γης στη Νεα Μανωλάδα της Ηλείας για να γίνει πανελλαδικά γνωστή η μικρή κωμόπολη αλλά κυρίως για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, η πρωτοφανής άγρια εκμετάλλευση, η εξαθλίωση και οι άθλιες συνθήκες που ζουν και δουλεύουν για «ένα κομμάτι ψωμί» οι σύγχρονοι δουλοπάροικοι του κάμπου.

Γύρω στις 2500 ξένοι εργάτες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, κλπ. δουλεύουν όλη την ημέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ με μεροκάματα 20-25 Ευρώ. Δίπλα σ’ αυτούς δουλεύουν καθημερινά, μαζεύοντας φράουλες, ακόμα και πολλά δεκάχρονα παιδιά και έγκυες γυναίκες για να μπορέσουν να συντηρηθούν.

Δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά χαμηλά και εξευτελιστικά μεροκάματα που πληρώνουν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των τοπικών θερμοκηπίων φράουλας αλλά και η τρομοκρατία που έχουν επιβάλλει στους ξένους εργάτες γης, που πήρε προκλητικές διαστάσεις την ημέρα της απεργίας με απειλές, τραμπουκισμούς, βίαιη μεταφορά εργατών στους τόπους δουλειάς, καταστροφή παραγκών, πυροβολισμών τη νύχτα, κλπ.

Οι ξένοι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε μεγάλες θερμοκρασίες μέσα στο θερμοκήπια, χωρίς γάντια αλλά και χωρίς παπούτσια μέσα στα χημικά. Πολλοί απ’ αυτούς ζουν στα θερμοκήπια, άλλοι σε καταυλισμούς με παράγκες σκεπασμένες με νάιλον, χωρίς νερό, κλπ. πληρώνοντας μάλιστα ενοίκιο στα αφεντικά γι’ αυτές τις άθλιες συνθήκες στέγασης.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, ορισμένοι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων τους αφήνουν απλήρωτους, ενώ εκείνους που δεν έχουν άδεια παραμονής τους παραδίνουν στην Αστυνομία για να τους απελάσει χωρίς φυσικά να πληρώνουν τα μεροκάματά τους. Η αστυνομία προστατεύει τους καπιταλιστές των θερμοκηπίων και εντείνει την τρομοκρατία σε βάρος των ξένων εργατών γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: