Όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε και στην Τουρκία. Οι Τούρκοι εργάτες είχαν σκοπό να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και να πραγματοποιήσουν ειρηνική διαδήλωση. Συμμετείχαν όλα τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα της χώρας, μεταξύ άλλων, η Τουρκική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (Turk-Is), η Συνομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων (DISK) και η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK). Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονταν επίσης και το Κόμμα Εργασίας της (EMEP) καθώς και άλλα αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Αντιμετώπισαν όλοι, όμως, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ματαιώσει την διαδήλωση με ωμή βία. Ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά που απαγορεύονταν οι διαδηλώσεις στην Κωσταντινούπολη. Οι αρχές έχουν τις απαγορεύσει τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ μετά τον θάνατο 36 εργατών την 1η Μάη του 1977, γνωστή, έκτοτε, ώς «Ματωμένη Πρωτομαγιά». Τα γεγονότα εκείνης της μέρας αποτέλεσαν κομβικό σημείο στην ιστορία της χώρας και άνοιξαν τον δρόμο για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Όπως και τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχείρησε να εμποδίσει την πορεία χιλιάδων εργατών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Πάνω από 30.000 αστυνομικοί και δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί γύρω από στην πλατεία εμποδίζοντας κάθε πρόσβαση προς αυτήν.
Ένα τμήμα διαδηλωτών φώναζε συνθήματα «Παραιτήσου Κυβερνήτη!» εναντίον του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει χρήση «αναλογικής βίας» εναντίον των διαδηλωτών. Το τι ακριβώς σήμαινε αυτό, έγινε ξεκάθαρο από νωρίς το πρωί. Στις 8:00 πμ, η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της DISK και τα λεηλάτησε. Στις 10:00 πμ, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπολύουν την κυρίως επίθεσή τους. Χρησιμοποιώντας άφθονες ποσότητες δακρυγόνων, πιπερόσκονη και μάνικες νερού, κατάφεραν να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που πλησίαζε την Ταξίμ. Στη συνέχεια, καταδίωξαν τους εργάτες που υποχωρούσαν χτυπώντας με κλομπ αδιακρίτως σχεδόν όποιον βρίσκονταν στον δρόμο τους. Δεν έγινε καμία διάκριση μεταξύ διαδηλωτών και απλών περαστικών. Ανυπεράσπιστες γυναίκες και ανήμποροι να αντισταθούν πολίτες χτυπήθηκαν με μανία, ακόμα και όσο βρισκόταν πεσμένοι στο οδόστρωμα, καθώς και. Η αστυνομία δεν δίστασε να πετάξει δακρυγόνα ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο Σιφά Ετφάλ όπου είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι διαδηλωτές για τις πρώτες βοήθειες. Συνολικά 38 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 8 αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, 530 άτομα συνελήφθησαν από τους οποίους απελευθερώθηκαν οι 511 και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα οι 11.
Τελείως παραπλανητικός ήταν ο τρόπος που ο «Ριζοσπάστης» κάλυψε τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς στην Κωσταντινούπολη. Ανέφερε για παράδειγμα ότι «Ανάμεσά τους, 130 περίπου μέλη του ΚΚ Τουρκίας, το οποίο μετράει και 30 τραυματίες, ένας από αυτούς με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι». («Ρ», 2/5/2008, σελ. 17) Αυτά όμως τα ηρωικά φληναφήματα δεν τα ισχυρίζεται ούτε το «Κ»Κ Τουρκίας στην επίσημη ιστοσελίδα του. Στην πραγματικότητα οι δυνάμεις του «Κ»Κ Τουρκίας πλησίασαν σχεδόν ανεμπόδιστες την πλατεία Ταξίμ ενώ τα μπλοκ του EMEP και άλλοι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όσοι βρίσκονταν στα μπλοκ του «Κ»Κ Τουρκίας υπέστησαν την λιγότερη βία και καταστολή σε σχέση με όλους τους άλλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου