Η εργατική τάξη, οι αγρότες, η νεολαία και οι ιθαγενείς λαοί του Ισημερινού έχουν εμπλακεί εδώ και χρόνια στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, για την κοινωνική πρόοδο, για την εθνική ανεξαρτησία.
Σε αυτό τον αγώνα, υπολόγιζαν πάντα στη μαχητική στράτευση σε αυτή την υπόθεση του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ισημερινού (PCMLE), του Λαϊκού Δημοκρατικού Κινήματος (MPD) και αυτών των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που συγκροτούν το Λαϊκό Μέτωπο.
Οι δυνάμεις αυτές, που παλεύουν για την επαναστατική αλλαγή, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη δημοκρατία, για την επανάσταση και το σοσιαλισμό, έχουν βρεθεί επικεφαλής των μεγάλων λαϊκών κινημάτων που έχουν αναπτυχθεί στον Ισημερινό, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την σκληρότερη καταστολή και δε δίστασαν ποτέ να υποστηρίξουν πολιτικές και μερικές φορές και τις ίδιες τις κυβερνήσεις, όταν αυτές βρίσκονταν σε συμφωνία με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες των λαών του Ισημερινού. Αυτές οι δυνάμεις καλούσαν πάντοτε την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες να αντιστέκονται όταν πλήττονταν τα συμφέροντά τους.
Είναι η πολιτική την οποία αυτές οι δυνάμεις ακολούθησαν με επαναστατικό πνεύμα, που συνέβαλε στην εκλογή του Ραφαέλ Κορέα στην Προεδρεία της Δημοκρατίας, στην επεξεργασία ενός Συντάγματος προοδευτικού και αντι-ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα: επιπρόσθετα, πάντοτε αγωνίστηκαν ενάντια προσπάθειες της αντίδρασης, που τις υποστήριζε ο ιμπεριαλισμός, για κατάληψη της εξουσίας και επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως επιχειρεί πάντα.
Το μελάνι του Συντάγματος δεν είχε καλά καλά στεγνώσει όταν ο πρόεδρος Κορέα και οι σύμμαχοί του άρχισαν να επιβάλουν μέσω διαταγμάτων και νόμων μία πολιτική αντίθετη με το πνεύμα και το περιεχόμενο του Συντάγματος.
Αμέσως, αναπτύχθηκε ένα προτσές αγώνων και αντίστασης, στο οποίο ενεπλάκησαν όλα τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα που πλήττονταν από τα αντιλαϊκά μέτρα του προέδρου και της κυβέρνησής του.
Ξεκάθαρα, οι επαναστατικές δυνάμεις όχι μόνο διαφώνησαν, αλλά βρέθηκαν στην πρωτοπορία της αντίστασης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και κάλεσαν τον πρόεδρο να αλλάξει την πολιτική του, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του και να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται σκληρά από τα νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα μέτρα που επιβάλλονται με αυταρχικό τρόπο, με καταπίεση, με εκβιασμούς και αλαζονεία από την πλευρά του προέδρου.
Η εξέγερση των ανδρών της αστυνομίας και του στρατού, στις 30 του Σεπτέμβρη, είναι μέρος αυτής της κοινωνικής σύγκρουσης, η οποία πλαταίνει και βαθαίνει μεταξύ του λαού, των λαϊκών στρωμάτων, των εκπαιδευτικών, της νεολαίας, των ιθαγενών λαών, του συνδικαλιστικού κινήματος και των οργανωμένων δυνάμεων της επανάστασης, από τη μία πλευρά, και του καθεστώτος που απολογείται στην ολιγαρχία από την άλλη πλευρά.
Ο Κορέα, καταφεύγοντας στην προβοκάτσια και στα μεγάλης κλίμακας ψεύδη, χαρακτήρισε αυτή την εξέγερση ως απόπειρα πραξικοπήματος.
Σε καμία στιγμή δεν ήταν η εξέγερση μία επιχείρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά υπήρξε μία μεγάλης κλίμακας χειραγώγηση των ΜΜΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από την πλευρά του Κορέα και των συμμάχων του.
Ένας από τους στόχους αυτού του ελιγμού είναι η ποινικοποίηση κάθε μορφής κοινωνικής και πολιτικής απάντησης, ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από τις γραμμές τις επαναστατικής αριστεράς.
Σήμερα, η καταστολή στρέφεται ενάντια στους ηγέτες των λαϊκών οργανώσεων, των φοιτητικών και διδασκαλικών συνδικαλιστικών οργάνων… των οποίων ο Κορέα προσπαθεί να πνίξει τη φωνή.
Αλλά ο Κορέα κάνει λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να πνίξει τη φωνή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των οργανώσεων των ιθαγενών, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται αδιάκοπα για την κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία.
Τα κόμματα και οι οργανώσεις που είναι παρόντα σε αυτή τη συνάντηση:
1. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο ΜΛ ΚΚ Ισημερινού, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα και αυτές τις οργανώσεις που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την κοινωνική και εθνική απελευθέρωση του Ισημερινού.
2. Καταδικάζουμε την καταστολή που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Κορέα και το καθεστώς του ενάντια στις δυνάμεις που πάντα βρίσκονταν στο λαϊκό στρατόπεδο, ενάντια στην αντίδραση και τον ιμπεριαλισμό.
3. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των λαϊκών αγωνιστών που είναι φυλακισμένοι και ιδιαίτερα την απελευθέρωση του συντρόφου Μαρτσέλο Ριβέρα, προέδρου της Ομοσπονδίας Φοιτητών των Πανεπιστημίων του Ισημερινού, που κατηγορείται τελείως παράνομα για «τρομοκρατία» και που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας. Αυτή είναι μια κραυγαλέα περίπτωση πολιτικής καταπίεσης, βασισμένη σε ψεύτικες κατηγορίες.
4. Καλούμε τους εργάτες, τους λαούς των χωρών μας και σε διεθνές επίπεδο τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι αλληλέγγυες με τους αγώνες των λαών, ιδιαίτερα των λαών της Λατινικής Αμερικής, να ξεσκεπάσουν και να καταγγείλουν την χειραγώγηση και τους ελιγμούς της κυβέρνησης του Ρ.Κορέα, και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την κοινωνική και εθνική απελευθέρωση στον Ισημερινό.
5. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη προς τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής.
6. Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε μία εκστρατεία πληροφόρησης ενάντια στην παραπληροφόρηση προκειμένου να φωτίσουμε τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στον Ισημερινό.
Μαδρίτη, 31 Οκτώβρη 2010
Υπογράφουν:
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (μ-λ)
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
Κομμουνιστική Πλατφόρμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας (μ-λ)
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Vía Democrática
Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου