Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΝΟ

27 Νοεμβρίου 2010
Συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΠΝΟ και αφού εξέτασε τις εξελίξεις που υπάρχουν, απεφάσισε την συνέχιση για 48 ακόμη ώρες της απεργίας μέχρι τις 06.00 ώρας της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2010.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας κατέληξε σε αυτήν απόφαση διαπιστώνοντας ότι με εξαίρεση τις τρεις Ενώσεις Εφοπλιστών που έχουν ήδη υπογράψει και για τις οποίες έχει γίνει ήδη αναφορά στο από 25 Νοεμβρίου2010 σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την πλευρά των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών ΣΣΕ για το 2010.
Η Διοίκηση κατέληξε στην παραπάνω αυτονόητη απόφασή της για συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τα οποία συγκεφαλαιώνονται στα εξής :
• Άμεση υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
• Προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα.
• Αυστηρή εφαρμογή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ της κείμενης νομοθεσίας όπως δεκάμηνη απασχόληση των ναυτεργατών στην Ακτοπλοΐα, ώρες εργασίας κλπ.
• Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης – Δημιουργία Σχολών και κάθε κλάδο.
• Απορρόφηση όλων των ανέργων ναυτικών.
• Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ελλήνων ναυτεργατών.
• Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κύριων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών.
• Σαφής καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων των ναυτεργατών στο 80% των εν ενεργεία.
• Διπλασιασμός των χορηγουμένων εφάπαξ από τα Ταμεία Προνοίας Αξιωματικών & Κατωτέρων Πληρωμάτων.
• Να ισχύει για τους συνταξιούχους ναυτικούς το καθεστώς φορολόγησης των εν ενεργεία.
2
Στην παρούσα χρονική στιγμή όμως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με σχετικό προγενέστερο Δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει απόλυτη προτεραιότητα για την Ομοσπονδία και τους Έλληνες ναυτεργάτες και αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα και σαν τέτοιο δεν επιδέχεται ουδεμία παραπέρα ολιγωρία από την εργοδοτική πλευρά.
Έτσι η απεργία της ΠΝΟ συνεχίζεται Πανελλαδικά με νέα 48ωρη απεργία από 06.00 ώρας της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2010 μέχρι 06.00 ώρας της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2010 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης και περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή ΣΣΕ 2010, ήτοι : 1/Ακτοπλοϊκά Επιβατηγά – Οχηματαγωγά, 2/Μεσογειακά Φορτηγά και 3/Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κοχ.
Με την ευκαιρία αυτή η ΠΝΟ δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψει να θιγούν κεκτημένα με αγώνες και θυσίες δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών στο χώρο της Ακτοπλοΐας, που έχουν κατοχυρωθεί από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως δεκάμηνη απασχόληση των ναυτεργατών στην Ακτοπλοΐα, οργανική σύνθεση των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων, πλαίσιο εργασιακών σχέσεων κλπ
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατανοεί πλήρως την ταλαιπωρία που υφίστανται οι φίλοι επιβάτες και ζητεί την κατανόησή τους γιατί οι Έλληνες ναυτεργάτες αγωνίζονται για το σήμερα και το αύριο αυτής της ίδιας της επαγγελματικής τους επιβίωσης και των οικογενειών τους. Οι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία αυτή πρέπει να αναζητηθούν όχι στο χώρο της ναυτεργασίας αλλά της αδιάλλακτης και άκαμπτης στάσης της εργοδοσίας.
Με εντολή Διοίκησης
Γιάννης Χαλάς
Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: