Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Χαιρετιστήριο στην ICMLPO – 6o Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Δανίας APK

Το 6ο Συνέδριο του APK, που έγινε στην Κοπεγχάγη το Μάη του 2015, στέλνει τους μαχητικούς χαιρετισμούς στη Διεθνή Διάσκεψη των Μαρξιστικών – Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων και στις αδελφές Οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους, που αγωνίζονται για καλύτερο μέλλον των εργαζομένων και των λαών, για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.
Το 6ο Συνέδριό μας έγινε σε πνεύμα επαναστατικής αισιοδοξίας και ενότητας με απόλυτη πεποίθηση ότι η ταξική πάλη θα ενταθεί στην διάρκεια των επόμενων χρόνων, εθνικά και διεθνώς.
Αποτιμώντας τη δουλειά των τριών τελευταίων χρόνων διαπιστώνεται ότι το Κόμμα δυνάμωσε ως προς την ποιότητα και τον αριθμό των μελών του και βρίσκεται σε καλή κατάσταση για παραπέρα πρόοδο.
Η πρωτοφανής καπιταλιστική επίθεση, η ασταμάτητη ιμπεριαλιστική πολεμοκαπηλία και ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη, που προκύπτει από τέτοιες θερμές εστίες όπως οι μάχες στην Ουκρανία, τα εμφανιζόμενα αστυνομικά κράτη στην Ευρώπη και η άνοδος των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων – όλοι αυτοί οι παράγοντες και άλλοι φανερώνουν την όξυνση της ταξικής πάλης. Αυτό διαπιστώνεται επίσης και από την άνοδο της μαζικής πάλης των εργαζομένων και των λαών, εκδηλώνεται με απεργίες και διαμαρτυρίες ξεκάθαρου πολιτικού χαρακτήρα. Βαδίζουμε προς νέες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις των κοινωνικών δυνάμεων.
Η νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα εργαλείο στα χέρια των μονοπωλίων και των καπιταλιστών ηγετών. Επέβαλε και επιβάλει παραπέρα μείωση των μισθών και του κατώτερου μισθού των εργαζομένων και σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τις συντάξεις, τις παροχές προς τους άνεργους και τις μικρές παροχές για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχουν δουλειά και ούτε μέλλον. Το στρώμα των “φτωχών εργαζομένων” αυξάνεται αριθμητικά παντού, ενώ η φτώχεια και η πείνα ξαναχτυπά τις πόρτες και των μεγάλων και των νέων σε ηλικία οι οποίοι βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας.
Στη Δανία οι δυο πολιτικοί συνασπισμοί – η “κόκκινη” συμμαχία με επικεφαλής τους σοσιαλδημοκράτες και η “μπλε” συμμαχία με επικεφαλής το φιλελεύθερο κόμμα μαζί με τους δεξιούς λαϊκιστές και άλλες αστικές δυνάμεις – και οι δυο διακήρυξαν ότι η Δανέζικη οικονομία ξέφυγε από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και κατά την οποία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι, ότι τα κέρδη των καπιταλιστών έφτασαν σε νέα ύψη, αλλά οι εργαζόμενοι και ο λαός φτώχηναν από την κρίση. Ο δημόσιος τομέας υπέστη βαρύ πλήγμα με μια σειρά μεταρρυθμίσεις λιτότητας και περικοπών σε όλους τους τομείς.
Λίγο πριν τις γενικές κοινοβουλευτικές εκλογές και οι δυο συνασπισμοί προσπαθούν να υποστηριχτεί η ιδιαίτερη, περίπου ίδια, παραλλαγή των πιο φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, των πιο μεγάλων επιθέσεων στα δικαιώματα των εργαζομένων, της παραπέρα διάλυσης του αποκαλούμενου κράτους κοινωνικής πρόνοιας – που κάποτε προβάλλονταν σαν παγκόσμιο μοντέλο, αλλά μέχρι τώρα περίπου εξαλείφθηκε. Κατά συνέπεια το Κόμμα μας κάνει έκκληση να απορριφθούν και οι δυο αστικές κυβερνητικές λύσεις και να ψηφίσει λευκό.
Το Κόμμα μας επικύρωσε και στηρίζει την τακτική του ενιαίου μετώπου των εργατών ενάντια στην καπιταλιστική επιθετικότητα και του λαϊκού μετώπου ενάντια στην κρίση, τον πόλεμο, τον φασισμό και την αντίδραση. Θα ακολουθήσει αταλάντευτα αυτό το δρόμο, παίρνοντας νέες πρωτοβουλίες όπου είναι δυνατό, θεωρώντας την εργατική τάξη ως τη βάση και του λαϊκού μετώπου.
Υποστηρίζουμε θερμά το Λαϊκό Κίνημα Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκπροσωπείται στο αποκαλούμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσπαθεί να εμποδίσει την παραπέρα εξέλιξη και ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ και παλεύει να βγάλει την Δανία έξω από την ΕΕ. Υποστηρίζουμε αποφασιστικά και δραστήρια το αντιπολεμικό κίνημα και τον αγώνα για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τη συμμετοχή της Δανίας σε αυτούς, τον αγώνα ενάντια στην κούρσα των εξοπλισμών με νέα και ακόμα πιο εξελιγμένα επιθετικά όπλα και τον αγώνα ενάντια την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας.
Για το δυνάμωμα αυτής της πάλης το Συνέδριο υιοθέτησε νέο Πρόγραμμα δράσης όπως επίσης και ειδική πλατφόρμα για τον προοδευτικό αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Υιοθέτησε επίσης σειρά αποφάσεων σε σχέση με τις εκλογές, με τη δουλειά για την απόσυρση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και για την υπεράσπιση και προώθηση των εργατικών δικαιωμάτων, για την πάλη ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης για την πάλη της νεολαίας και το δυνάμωμα της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας DKU.
Το Συνέδριο προετοιμάζονταν για περίπου ένα χρόνο με νέες αναλύσεις και έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που δυνάμωσε ιδεολογικά, πολιτικά όπως επίσης και οργανωτικά. Μέρος αυτής της συζήτησης επικεντρώθηκε στο ζήτημα οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, τη μοναδική εναλλακτική λύση του σάπιου καπιταλισμού. Αυτή η συζήτηση πρόκειται να συνεχιστεί σε μια πλατιά δημόσια αντιπαράθεση την επόμενη περίοδο.
Το Συνέδριο ενέκρινε την Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής και εξέλεξε την νέα Κεντρική Επιτροπή. Η συντρόφισσα Dorte Grenaa, που ήταν πρόεδρος του Κόμματος από το 2000 έως το 2008, ορίστηκε πάλι ως ηγέτης του.
Το 6ο Συνέδριο του APK χαιρετίζει τις επιτυχίες της ICMLPO/CIPOML στην διάρκεια της ύπαρξής της σαν αναντικατάστατο εργαλείο της παγκόσμιας πάλης για την επανάσταση και το σοσιαλισμό, στηριζόμενη σταθερά στα διδάγματα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Στάλιν, προετοιμάζοντας τη νίκη.
Ζήτω το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Δανίας!
Ζήτω η Διεθνής Διάσκεψη των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων!
Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!
Δόξα στο Μαρξισμό-Λενινισμό!
Κοπεγχάγη, Μάης 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: