Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (1936) - Το νέο σύνταγμα της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια επιλογή άρθρων του τύπου εκείνης της περιόδου που αναφέρονται στο νέο Σύνταγμα της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.

***

Με τη νίκη της Οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1917 στη Ρωσσία καταργήθηκε το απολυταρχικό τσαρικό καθεστώς. Στη χώρα εγκαθιδρύθηκε νέο πολίτευμα, η Σοβιετική Δημοκρατία, διοικούνταν από ένα προσωρινό Σύνταγμα το 1918. Όσο όμως εδραιώνονταν η εξουσία των Σοβιέτ (Συμβούλια), τόσο επιτακτική γίνονταν η ανάγκη ψήφισης ενός Συντάγματος βγαλμένο απευθείας από το λαό. Γι' αυτό το 1922, με πρόταση ο Λένιν και απόφαση του κόμματος, ανατέθηκε στο Στάλιν η σύνταξη Συντάγματος της χώρας, που ψηφίστηκε στις 31.12.1924. (Εγκ. σ. 1255)

Ο σοσιαλισμός όμως δεν είναι δόγμα, δεν είναι στατικό, κοινωνικό καθεστώς, αλλά ζωντανό προοδευτικό σύστημα που διαρκώς προχωράει, μεταβάλλεται και αναπτύσσεται προς όφελος των εργαζομένων πολιτών, αυτή άλλωστε είναι και η βασική αρχή του σοσιαλισμού.

Οι αλματώδεις επιτυχίες που είχε η πρώτη στον κόσμο χώρα των εργατών και αγροτών από το 1924, μα κυρίως από το 1929 μέχρι το 1936 σε όλους τους τομείς, κυρίως στον οικονομικό τομέα με την εκπλήρωση των πρώτων πεντάχρονων Σχεδίων, επέβαλαν την ψήφιση ενός νέου Συντάγματος ανταποκρινόμενο στις νέες εξελίξεις και απαιτήσεις της εποχής. Διευρύνοντας και κατοχυρώνοντας ακόμα περισσότερο τις εξουσίες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες μα και τις υποχρεώσεις των σοβιετικών πολιτών. Ένα Σύνταγμα δημοκρατικότερο και τελειότερο από το προηγούμενο, αφού σκοπός του σοσιαλισμού είναι το πέρασμα στην κομμουνιστική αταξική κοινωνία, όπου σταδιακά καταργείται το κράτος.

Ο Ι.Β. Στάλιν, επικεφαλής μια ειδικής Συντακτικής Επιτροπής είναι ο βασικός συντάκτης και του δεύτερου Συντάγματος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) που ενέκρινε ο σοβιετικός λαός με μυστική ψηφοφορία, ύστερα από εξάμηνη ανοιχτή συζήτηση όλων των πολιτών της χώρας, στις 25.11.1936 ονομάζοντάς το Σοβιετικό-Σταλινικό Σύνταγμα και μπήκε σε ισχύ στις 5.12.1936. Η μέρα αυτή γιορτάζονταν ως το 1958 σας μεγάλη πανεθνική γιορτή.

Μετά το πραξικόπημα του Ν. Χρουστσιώφ στο Π.Γ. και στην Κ.Ε. του ΚΚΣΕ τον Ιούνη του 1958, αυθαίρετα έγιναν σοβαρές αλλαγές στο Σύνταγμα και μεθοδικά ακρωτηρίαζαν τις κατακτήσεις των λαών της ΕΣΣΔ, καλλιεργώντας συστηματικά τον μεγαλορούσικο σωβινισμό, χύνοντας παράλληλα το σωβινιστικό δηλητήριο ανάμεσα στις εθνότητες και μειονότητες της χώρας που από το 1918 μέχρι το πραξικόπημα ζούσανε ειρηνικά, αδελφικά και αγαπημένα. (Γιάννη Β. Καραστάθη:  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ, Αθήνα 1993, σελ. 29-30)

ΝΑ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ (Ριζοσπάστης, 6 Ιουνίου 1936)

ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ («ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», 5.12.1952)

ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Ριζοσπάστης, Κυριακή 4 Μαΐου 1947)

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟ σ. ΣΤΑΛΙΝ" (Ριζοσπάστης, 28 Ιουνίου 1936)

Μολότοφ B.: Για το Σοβιετικό Σύνταγμα (1937)

ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1936 (Αναδ. από το βιβλίο του Άντριου Ρόθσταϊν : «Ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης - Η ιστορία μιας εποχής», Λονδίνο 1950, σελ.279-285 από την ελληνική μετάφραση)

Το νέο Σοβιετικό Σύνταγμα: Όποιος δε δουλεύει δεν τρώει (Ριζοσπάστης, 25 Ιουνίου 1936)

ΑΝΤΙΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΒ. ΕΝΩΣΗΣ (Ριζοσπάστης, 24 Ιουνίου 1936)

Δεν υπάρχουν σχόλια: