Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τζωρτζ Όργουελ: Αντικομουνιστής, πράκτορας μυστικών υπηρεσιών, κοινός χαφιές και καταδότης κομμουνιστών -αντιφασιστών

«ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ», Αρ. Φύλ. 165 1-15 Σεπτέμβρη 2003

Μ’ αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του αντιδραστικού άγγλου συγγραφέα Τζωρτζ Όργουελ προβάλλεται και στον ντόπιο αστική τύπο («Καθημερινή», 27.7.2003, «Ελευθεροτυπία», 29.8.2003, κλπ.) το «έργο» αυτού του φανατικού αντικομμουνιστή και θανάσιμου εχθρού του σοσιαλισμού-κομμουνισμού από διάφορους αντισταλινικούς κονδυλοφόρους που συνδέονται με το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό όπως Θ. Γιαλκέτσης, Μ. Τζιαντζή, κλπ. που υπηρετούν επαξίως την αντιδραστική αστική τάξη. Διαφημίζουν δε τον ίδιο σαν «αριστερο», «σοσιαλιστή», «αντιιμπεριαλιστή» κλπ..

Ο Τ. Όργουελ. πρώην αξιωματικής της βρετανικής αυτοκρατορικής αστυνομίας για 6 χρόνια στη Βιρμανία (1922-1927), αφού κατά την ολιγόμηνη παραμονή του στην Ισπανία πολέμησε τους ισπανούς κομμουνιστές και το αντιφασιστικό κίνημα στο πλευρό των τροτσκιστών του Εργατικού Κόμματος Μαρξιστικής Ενοποίησης (POUM), επέστρεψε στην Αγγλία και δούλεψε στο ΒBC ως το 1943, δηλ. κατά τη διάρκεια του πολέμου, θέση απ' την οποία παραιτήθηκε επειδή υποστήριζε την άποψη, ότι Βρετανία πρέπει να συμμαχήσει με την χιτλερική Γερμανία για να πολεμήσει την ΕΣΣΔ και συντρίψει το σοσιαλισμό. Νωρίτερα, αρχές του πολέμου, το 1940 όταν σε εφημερίδα της Βρετανίας παρουσίασε το έργο του Χίτλερ «Ο Αγών μου» και ευαγγέλιο του ναζισμού, δε δίστασε σε σχόλιό του να γράψει: «Θέλω να το πω εδώ πως δεν κατόρθωσα να μισήσω το Χίτλερ. Υπάρχει κάτι το συγκινητικό σ' αυτόν» !!!

Τα έργα του, απ’ το «Φόρος τιμής στην Καταλονία» ως τα περιβόητα και κακόφημα «Η φάρμα των ζώων» και το «1984» διαπνέονται από σφοδρότατο αντικομμουνισμό και στρέφονται απροκάλυπτα ενάντια στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό που οικοδομούνταν στη Σοβιετική Ένωση την εποχή του Στάλιν.

Πρώτος και βασικός εχθρός του Όργουελ δεν ήταν ο καπιταλισμός και η φασιστική διεθνής ιμπεριαλιστική αντίδραση της εποχής του αλλά ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα έργα του αυτά, αμέσως μετά την έκδοσή τους, βρήκαν θερμότατη υποδοχή στους πιο αντιδραστικούς κύκλους της κυρίαρχης μπουρζουαζίας των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών (Αμερική-Αγγλία, κλπ ), έγιναν σημαία της διεθνούς αντίδρασης ενάντια στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό, μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο για πλατύτερη διάδοση, με χρηματοδότησή της CIA που διέθεσε μεγάλα χρηματικό ποσά.

Είχε απόλυτο δίκιο ο βρετανός αντιδραστικός εκδότης του έργου του Όργουελ που όταν διάβασε σε χειρόγραφο το «1984» έγραψε ότι πρόκειται για «ένα βιβλίο τρόμου το οποίο αν γυριστεί και μια ταινία τρόμου βασισμένη σ’ αυτό, το «1984» θα μπορούσε να εγγυηθεί για τα χίλια χρόνια την ασφάλεια όλων των χωρών που απειλούνται από τον κομμουνισμό» !!!

Ο Τζωρτζ Όργουελ δεν ήταν μόνο ένας αντιδραστικός αντικομμουνιστής συγγραφέας αλλά ήταν επίσης και κοινός χαφιές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και καταδότης αντιφασιστών και κομμουνιστών διανοουμένων και καλλιτεχνών.

Η περίπτωση της κατάδοσης, που επανέρχεται πάλι στη δημοσιότητα μ' αφορμή τα 100 χρονια από τη γέννησή του, είναι γνωστή από παλιότερα με τη δημοσιοποίηση στα μέσα Ιούλη 1996 σειράς φακέλων απ’ τα αγγλικά δημόσια Αρχεία, σχετικών με τη δράση της «Ιnformation Research Department» (IRD) μυστικής υπηρεσίας συνδεδεμένης με το Φόρεϊν Όφις. Τότε ο Βέρναντ Κρίκ, βιογράφος του Όργουελ, είχε δηλώσει στην «Γκάρντιαν» ότι ο συγγραφέας είχε πράγματι στη διάθεσή του ένα «σημειωματάριο υπόπτων που περιελάμβανε 89 ονόματα» («Ελευθεροτυπία» 12.7.1996). Ο κατάλογος των ονομάτων δεν έχει ως τώρα δοθεί ολόκληρος στη δημοσιότητα, όμως μια σειρά ονομάτα που περιέχονται σ' αυτόν έχουν γίνει γνωστά από δημοσιεύματα του '96 και της «Γκάρντιαν» (21 Ιούνη 2003), όπως εκείνα των Mπέρναντ Σο, Όρσον Γουέλς, Τσάρλι Τσάπλιν, Γκόρτον Τσάϊλτ, Τζον Στάϊνμπεκ, Ο' Κέϊσι, Σεσίλ Ντέϊ-Λιούϊς, Εντ. Καρ, Τζ. Πρίσλεϊ, κλπ. Εκείνες τις μέρες του 1996 ο διάσημος άγγλος ιστορικός Κρίστοφερ Χιλ, που πέθανε πέρυσι, είχε δηλώσει για τον Όργουελ ότι ο οδυνηρή γι' αυτόν αποκάλυψη επιβεβαίωσε τις χειρότερες υποψίες του για τον Όργουελ που πάντα τον θεωρούσε διπρόσωπο.

Τον Τζωρτζ Όργουελ. αυτόν τον αντιδραστικό αντικομμουνιστή συγγραφέα και θανάσιμο εχθρό του σοσιαλισμού-κομμουνισμού πρόβαλε επανειλημμένα και διαφήμισε κατά διαστήματα θετικά ο «Ριζοσπάστης» χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «επαναστάτη»(!). Να ένα μικρό δείγμα γραφής Του «Ριζοσπάστη» μ' αφορμή την παρουσίαση του Όργουελ, τον Γενάρη του '96, απ' την ΕΤ-3: «Στην πέννα του επιστράτευσε όλη τη μαχητικότητά του γράφοντας ασταμάτητα φλογερά άρθρα και επαναστατικά δοκίμια...Έγραψε σε ηλικία μόλις 47 χρόνων, το προφητικό του μυθιστόρημα «1984». Ένα μυθιστόρημα του σφράγισε τον αιώνα μας με την καταδίκη της εφιαλτικής εικόνας του ολοκληρωτικού γραφειοκρατικού συστήματος. Ο Όργουελ ήταν επαναστάτης που με αίσθημα ευθύνης βίωσε τις απογοητεύσεις» («Ρ» 6-7.1996). Με την έννοια «ολοκληρωτικό γραφειοκρατικό σύστημα» (!) ο «Ριζοσπάστης», όπως και ο Όργουελ, εννοούν το σοσιαλισμό-κομμουνισμό που οικοδομούνταν στη Σοβιετική Ένωση την εποχή του Στάλιν.

Αργότερα πάλι ο «Ριζοσπάστης» (17.11.2001 σελ. 35, 24.11.2001. σελ 33) παρά και τις αποκαλύψεις για το χαφιέδικο ρόλο τον Όργουελ συνεχίζει να διαφημίζει το αντιδραστικό αντικομουνιστικό έργο του «1984».

Δεν υπάρχουν σχόλια: