Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το προσχέδιο προϋπολογισμού προάγγελος νέων σκληρών μέτρων και μεγαλύτερης εξαθλίωσης των πλατιών λαϊκών μαζών

Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση σηματοδοτεί την συνέχιση και την κλιμάκωση της άγριας αστικής - αντιλαϊκής πολιτικής για τον επόμενο χρόνο, με έμφαση στην γενική φορομπηχτική επιδρομή , στην περιστολή των δημοσίων επενδύσεων, στις λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές», με επιτακτικό στόχο τις απολύσεις στο δημόσιο (παλιό και νέο κύμα) και τις μεθοδεύσεις για καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών. Η φθινοπωρινή επιθεώρηση της Τρόικα - ιμπεριαλιστικών κέντρων, που διακόπηκε για να επαναληφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, επικεντρώνει, όπως επίμονα έχουμε επισημάνει, στο - κρίσιμο για τους επόμενους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων και της ξεπουλημένης ντόπιας αστικής τάξης - ζήτημα του «χρηματοδοτικού κενού» των επόμενων χρόνων, δημιουργώντας στημένο σκηνικό «διαπραγμάτευσης» σχετικά με τον υπολογισμό του, με την κυβέρνηση να μιλά, όπως διαρρέεται, για περίπου 500 εκ. και την Τρόικα για 2 δισ.

Το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» αποτελεί την απαραίτητη βάση και το άλλοθι των διεθνών κέντρων και των ντόπιων συνεργατών τους, τόσο για τα νέα μέτρα - στο νέο έτος, όσο και για την σταθεροποίηση και κλιμάκωση της πολιτικής βαθιάς εξάρτησης, με την αναμενόμενη λήξη των μνημονιακών δόσεων και την διασφάλιση διατήρησης του «καθεστώτος επιτήρησης» της χώρας μας, όπως απερίφραστα δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε Όλι Ρεν, αλλά και άλλοι ευρωενωσιακοί παράγοντες. Η επίκληση από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μικρού «πρωτογενούς πλεονάσματος» - σαν αποτέλεσμα της άγριας μακρόχρονης ταξικής οικονομικής πολιτικής λαϊκής εξόντωσης και κοινωνικής διάλυσης, δεν δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε διαρκή εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα του εξωτερικού «χρέους» της χώρας, καθώς η πρόσφατη σύνοδος ΔΝΤ - Παγκόσμιας τράπεζας στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε - τουλάχιστον επί του παρόντος - σοβαρή απόκλιση σχεδιασμών και επιδιώξεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Την ίδια ώρα, μελέτη του παρατηρητήριου κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, εκτιμά πως μέχρι το 2016 η ανεργία θα έχει διαμορφωθεί στο 34%, ενώ επισημαίνει ότι το 27,4% ανεργίας του περασμένου Μάρτη, αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε δυτική καπιταλιστική χώρα τα τελευταία 30 χρόνια..Η επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου - άνεργου λαού, της νεολαίας και των συνταξιούχων συνεχίζεται σφοδρή και σε συνθήκες αστικής εργασιακής ζούγκλας, χωρίς συμβάσεις, με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, με υπουργικές αποφάσεις για ακριβότερα φάρμακα και υποβάθμιση της παροχής στοιχειώδους υγείας του λαού, με φτηνά γενόσημα φάρμακα και ακριβά χαράτσια πρόσβασης στην στοιχειώδη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται και εξελίσσεται, δίνει δυνατότητες για ξεκάθαρα συμπεράσματα.

1) Η πολιτική ολοσχερούς εξάρτησης και λαϊκής εργατικής εξόντωσης συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς και χωρίς «ενδιάμεσες» φάσεις, δημιουργώντας και διαμορφώνοντας σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

2) Καταρρίπτονται και καταρρέουν οι αντιλαϊκές - αντεργατικές - αντιεπιστημονικές και συσκοτιστικές θεωρίες του χρουστσοφικού σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ για «αναβαθμισμένη στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα»(!) χώρα και ντόπια αστική τάξη, θεωρίες που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και υπονομευτικά στο λαϊκό εργατικό κίνημα και την προοπτική του, αλλά και ο μύθος της «αλληλεξάρτησης»(!) Ελλάδας-Γερμανίας-Γαλλίας, κλπ. που σημαίνει ανοιχτή άρνηση της εξάρτησης και παραίτηση απ’ την αντιιμπεριαλιστική πάλη για αποτίναξή της (αφού υποτίθεται πως τάχα δεν υπάρχει), ενώ ταυτόχρονα σημαίνει υιοθέτηση και πέρασμα στη θέση-μύθο των μεγαλοαστικών κομμάτων (μοναρχοφασιστική ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, κλπ.) περί δήθεν «ισότιμης συμμετοχής»(!) της χώρας στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον συγκαλύπτουν και εξωραΐζουν τον ξενόδουλο χαρακτήρα της ντόπιας αντιδραστικής αστικής τάξης, αποκρύπτουν, δικαιολογούν και την ξεπλένουν απ’ τις προδοσίες της στα μάτια της εργατικής τάξης και του λαού. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ο βαθιά εξαρτημένος χαρακτήρας και ρόλος της ντόπιας - ξεπουλημένης αστικής τάξης και η αυξημένη εξάρτηση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις πολυεθνικές και τους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς.

3) Εκφράζονται, επιβεβαιώνονται και αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών τύπου Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ, για την «Ευρώπη και την ΕΕ των λαών», με το σύνολο των γεγονότων και των εξελίξεων στο ευρωενωσιακό - ευρωζωνικό επίπεδο και διεθνώς, να ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

4) Αποκαλύπτονται οι θεωρίες, οι πολιτικές και οι πρακτικές πολλών και διαφόρων σχημάτων της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που θολώνουν και αποκρύπτουν τον χαρακτήρα των βασικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό και την αποδυνάμωση της κατεύθυνσης και της προοπτικής του λαϊκού κινήματος της χώρας.

Μπαίνει ακόμα πιο άμεσα, επιτακτικά και ζωντανά το θέμα της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων αντίστασης στην εξάρτηση και την λαϊκή εξαθλίωση, του πολιτικού - ιδεολογικού αγώνα ενάντια στις συσκοτιστικές θεωρίες και θέσεις, αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης του λαϊκοδημοκρατικού κινήματος και το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης με σημαία-σύνθημα: «Έξω η Ελλάδα, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, από ΕΥΡΩ-ΟΝΕ-ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: