Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο Mariano Viñuales, ένας ακούραστος αγωνιστής κατά του φασισμού

mariano2

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου πέθανε ο Mariano Viñuales, Huesca γνωστός για τον αγώνα του κατά του Φράνκο και του φασισμού. Υπήρξε παράδειγμα αφοσίωσης και πίστης στην υπεράσπιση των δημοκρατιών αξιών από το 1936.

Ο Mariano Viñuales το 1936 εντάχθηκε στις τάξεις του Στρατού, της 4ης Μεραρχίας, της 137ης Ταξιαρχία. Συμμετείχε στις μάχες του μετώπου της Αραγονίας. Τον Οκτώβριο του 1938 πληγώθηκε στη μάχη του Έμπρο και από εκεί βρέθηκε στην εξορία. Ο Mariano, μετά την επιστροφή του από την εξορία συνέχισε να μάχεται μέσα από την γραμμές του ΚΚ Ισπανίας.

Βρέθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη συνέχεια αναγκάστηκε να ενταχθεί στα γερμανικά τάγματα εργασίας, το 1943 υπήρξε μέλος της γαλλικής Αντίστασης, το 1944, προσπάθησε να επιστρέψει ένοπλος στο Huerto, με την ομάδα των αγωνιστών Rafael Borja, Rafael Calatayud, και άλλων. Συνελήφθη, πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε το 1945 σε φυλάκιση 12 χρόνια και 1 ημέρα. Έκτεισε έξι χρόνια ποινής, 1 στο Torrero και 5 στη φυλακή του San Miguel de los Reyes της Βαλένθια.

Ο αντιφασίστας μαχητής, ο οποίος σε ηλικία 90 ετών συμμετείχε σε όλες τις πράξεις πορείες διαμαρτυρίες χρησιμοποιώντας δεκανίκια, ήταν δηλομένος μαρξιστής-λενινιστής, υπερασπίστηκε τον ιστορικό ρόλο του συντρόφου Στάλιν, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι “ο Santiago Carrillo και κάποια άλλοι πρόδωσαν και διέλυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ολόκληρη η ζωή του ταυτίστηκε με την εργατική και λαϊκή πάλη μέχρι το τέλος.

Καλό ταξίδι Mariano!

Ζήτω η Δημοκρατία!
Για το σοσιαλισμό!
Ζήτω ο μαρξισμός-λενινισμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: