Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Νέος Ριζοσπάστης, Τετάρτη 19 Απρίλη 1933, σελ. 4

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΜΟΣΧΑ, 18 Απρίλη - Στην αγόρευσή του ο σ. Βισίνσκυ, αφού ανέπτυξε το κατηγορητήριο ενάντια σ' όλους τους σαμποταριστές, κατέληξε τονίζοντας ότι ο Μουχάουζ συγκέντρωνε μυστικές πληροφορίες στρατιωτικής σπουδαιότητας και ότι οι Ρώσοι και Άγγλοι μηχανικοί μετείχαν στις ενέργειες σαμποτάζ, αντιπερισπασμού και διαφθοράς με δωροδοκίες για την απόκρυψη των ελαττωμάτων των μηχανών της Μέτρο-Βίκερς, πράγμα που αποδείχτηκε από τα γεγονότα. Ότι ο Θώρντον υπήρξε οργανωτής οικονομικής και στρατιωτικής κατασκοπίας, δωροδόκησε πολλούς υπαλλήλους και έγινε καταστροφέας πολλών σοβιετικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Όλα αυτά στηρίζονται πάνω στην ομολογία του Θώρντον. Για τον Γκέγκορυ είπε ότι δεν επιβεβαιώθηκε η εναντίον του κατηγορία.

Συνεχίζοντας ο σ. εισαγγελέας υπέδειξε ότι σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ποινικού Νόμου θα έπρεπε να εκδοθεί απόφαση θανατικής καταδίκης. Αλλά η σοβιετική δικαιοσύνη, είπε, πρέπει να λάθει υπόψη της πως οι διάφορες ενέργειες του σαμποτάζ δεν κλωνίσανε τις δυνάμεις της σοβιετικής εξουσίας και συνεπώς πρέπει να εφαρμόσει μέτρα προληπτικά.

Μίλησαν κατόπι οι δικηγόροι της υπεράσπισης και κλήθηκαν οι κατηγορούμενοι ν' απολογηθούν.

Οι Ρώσοι μηχανικοί παραδέχτηκαν την ενοχή τους, ενώ οι Άγγλοι, ακολουθώντας τις εντολές της αγγλικής κυβέρνησης, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τ' αδικαιολόγητα και ν' αναιρέσουν τις καταθέσεις που οι ίδιοι, χωρίς καμία τρομοκρατική πίεση, υπέγραψαν ανακρινόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: