Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ αλλά και του ντόπιου κεφαλαίου

Την ξεκάθαρη ικανοποίηση τους εξέφρασαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ( και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Αθήνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ) για τα αποτελέσματα και τους "καρπούς" που απέδωσε η Φθινοπωρινή επιθεώρηση τους στην χώρα μας, που - επιπλέον - πρόκειται να συνεχιστεί και κλιμακωθεί την επόμενη περίοδο, καθώς υπάρχουν "εκκρεμότητες".. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι σε κυβερνητικό επίπεδο, της ξεπουλημένης ντόπιας αστικής τάξης, εκφράζουν επίσης την "ικανοποίηση" τους για τα αποτελέσματα της υποτιθέμενης "διαπραγμάτευσης" που είχαν με τα αφεντικά τους των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων (Τρόϊκα κ.λ.π ).

Η ικανοποίηση και των δύο πλευρών εντοπίζεται στο γεγονός ότι δρομολογήθηκε σειρά κρίσιμων ζητημάτων υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής εξάρτησης και λαϊκής εξαθλίωσης - εξόντωσης. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων του Δημόσιου τομέα ( πρώτο κύμα ) - σχεδιάστηκαν οι προοπτικές του δεύτερου κύματος απολύσεων και επίσης προωθήθηκε ο στόχος της "απελευθέρωσης" των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν τις ισχύουσες. Προωθήθηκαν επίσης εκκρεμή ζητήματα και επιδιώξεις για διάλυση φορέων της πολεμικής βιομηχανίας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ) και ιδιωτικοποίησης δημόσιων φορέων διαχείρισης του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Συζητήθηκαν θέματα της οικονομίας και του λεγόμενου "δημοσιονομικού κενού" 2014 - 16, που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική πολιτική και τους αντιλαϊκούς - αντεργατικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αστικής τάξης, για τα επόμενα χρόνια, στην χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο, παζαρεύτηκε το ποσό του λεγόμενου "πρωτογενούς πλεονάσματος" που θα γίνει "αποδεκτό" και θα ανακοινωθεί επίσημα, με υιοθέτηση - όπως διαφαίνεται - ποσού κατά πολύ μικρότερου απ’ τις πρώτες βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών Στουρνάρα.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και την νεολαία, συζητιέται και αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός σχετικά με τον ρόλο και τις προθέσεις πολιτικών δυνάμεων και συνδικαλιστικών ρεφορμιστικών ηγεσιών του σοσιαλδημοκρατικού χώρου ( ΠΑΜΕ - ΣΥΡΙΖΑ κλπ ) μέσα στο κίνημα εργατικής αντίστασης και στους λαϊκούς αγώνες γενικότερα. Η εμπειρία των αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη έφερε στην επιφάνεια, για μια ακόμα φορά και με σαφή τρόπο, τις συμβιβαστικές και προδοτικές μεθοδεύσεις αυτών των φορέων και των ηγεσιών, που δίνουν την δυνατότητα στον ιμπεριαλισμό και τα ξεπουλημένα ντόπια όργανά του, να υλοποιούν τον βασικό κορμό της αντιλαϊκής πολιτικής τους, παρά την μαζική λαϊκή πάλη και τις έμπρακτες αγωνιστικές διαθέσεις αντίστασης, του λαού της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: