Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ! - ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ

Νέος Ριζοσπάστης, 18/4/1933, σελ. 1-2

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ!

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ

ΑΠΑΝΤΗΤΗ ΤΗΣ «ΠΡΑΒΝΤΑΣ» ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

ΜΟΣΧΑ, 10 Απρίλη (Ιδ. υπηρεσία) - Η «Πράβντα» πάνω στο νομοσχέδιο για την απαγόρεψη της εισαγωγής εμπορευμάτων από τη Σοβιετική Ένωση που συζητήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, σαν αντίποινο στη δίκη των Άγγλων σαμποταριστών, γράφει τα παρακάτω:

Πρώτα-πρώτα δημοσιεύει στην αρχή ολόκληρες περικοπές απ' τα τηλεγραφήματα του Άγγλου πρεσβευτή της Μόσχας που είναι σωστές επιθέσεις ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και που χρησίμεψαν για συνθήματα στο λόγο του Σάϊμον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Σάϊμον εξήγησε πως κανένα δεν διαμφισβητεί σε κάθε ξένη κυβέρνηση το υπέρτατο δικαίωμα για μια δικαστική τιμωρία. Αλλά σ' αυτό τον κανόνα η Σοβιετική Ένωση είναι μια εξαίρεση. Ο υπουργός των εξωτερικών στήριξε αυτή τη γνώμη πάνω στην αυστηρή στάση που πριν από λίγο καιρό κράτησε η Γκεπεού ενάντια στην εγκληματική ομάδα Κόναρ Κοβάρσκι (που καθώς είναι γνωστό προσπάθησαν με ένα μεγάλο σαμποτάζ στη γεωργία να προκαλέσουν την πείνα στη Σοβιετική Ένωση). Με τη σύγκριση της δίκης του «Μέτρο-Βίκερς» με τη δίκη ενάντια στους εγκληματίες της ομάδας Κόναρ Κοβάρσκι, ο Σάϊμον μεγαλώνει το έγκλημα των κατηγορουμένων που είναι κιόλας πολύ βαρύ. Οι επίσημοι αγγλικοί κύκλοι παρουσιάζονται σαν υπερασπιστές των εγκληματικών οργανώσεων που προσπαθούν να προκαλέσουν την πείνα στη Σοβιετική Ένωση. Η Σοβιετική Ένωση όπως πριν έτσι και τώρα θα λογαριαστεί με τους εγκληματίες χωρίς καμία επιείκεια, και δεν θα πάρει καθόλου υπ' όψη της αν η Σοβιετική νομοθεσία αρέσει στην αγγλική κεφαλαιοκρατία.

Ο Σάϊμον λέει πως από τα σοβιετικά δικαστήρια λείπει τάχα η δικαιοσύνη. Δε θέλουμε να αποδείξουμε το εναντίο σε ανθρώπους που είναι γεμάτοι με κτηνώδικο μίσος ενάντια στη σοβιετική δύναμη. Αλλά για λόγους δικαιοσύνης θα έπρεπε ο Σάϊμον να θυμηθεί τον τουφεκισμό, χωρίς δίκη και εξέταση, των 26 μπολσεβίκων του Μπακού. (Σ.τ.Ε. Αναφέρεται στην εκτέλεση των 26 μπολσεβίκων κομμισάριων του Μπακού από πράκτορες του βρετανικού ιμπεριαλισμού το 1918. Ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στο Ι.Β. Στάλιν: «Σχετικά με την εκτέλεση των εικοσι-έξι συντρόφων του Μπακού από τους πράκτορες του Αγγλικού Ιμπεριαλισμού», Ιζβέστα, 23/4/1919, Άπαντα τόμος 4, σελ. 287-291, Εκδ. ΚΕ του ΚΚΕ, 1952). Ρωτούμε ακόμα μια φορά πάνω σε ποιους «νόμους» και σε ποια «δικαιοσύνη» βασίστηκε ο βρετανός αξιωματικός που οργάνωσε αυτό το πρωτάκουστο, το χυδαίο έγκλημα της βρετανικής κεφαλαιοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους της Σοβιετικής Ένωσης:

Ως τώρα καμία αγγλική κυβέρνηση δεν μας απάντησε σ' αυτή την ερώτηση. Και όμως ο τουφεκισμός των 26 μπολσεβίκων του Μπακού είναι ένα έγκλημα ενάντια σε κάθε δικαιοσύνη. Πως μπορούν αυτοί οι κύριοι έπειτα από τέτοιες πράξεις να τολμούν να επιτίθενται ενάντια στην παραπομπή των εγκληματιών στο δημόσιο δικαστήριο!

Στ' αλήθεια, είναι μια διασκεδαστική κωμωδία όταν ένας κεφαλαιοκράτης υπουργός που προστάτεψε πριν τους εχθρούς του λαού Κόναρ Κοβάρσκυ να παρουσιάζεται για κήρυκας της αλήθειας.

Ο Σάϊμον υπερτιμά τις δυνάμεις του αν νομίζει πως μπορεί να υποδείξει στους εργάτες και στους χωρικούς της Σοβιετικής Ένωσης πως το έγκλημα είναι ακίνδυνο και πως κανένας Άγγλος δεν είναι ικανός για μια εγκληματική ενέργεια.

Βεβαιώνουμε τους άγγλους ιμπεριαλιστές πως οι εργαζόμενοι της Σοβιετικής Ένωσης που απόκρουσαν ως τώρα τις πολυάριθμες επιθέσεις της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας, κι' αυτή τη φορά δε θα γελαστούν. Η ιστορία ξέρει μερικούς Άγγλους υπηκόους που προξένησαν στους εργάτες της Σοβιετικής Ένωσης πολλά κακά. Ο άλλοτε Άγγλος διπλωμάτης στη Μόσχα, Λόκαρτ, ένας από τους οργανωτές της επέμβασης καθώς και των εχθρικών τρομοκρατικών πράξεων ενάντια στα Σοβιέτ, αναφέρει πλατειά στα «Απομνημονεύματά» του, που βγήκαν πριν από λίγο καιρό, όλα τα εγκλήματα που έκανε στη Σοβιετική ένωση. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Ή μήπως ο Σάϊμον δε ξέρει τίποτα για τον Άγγλο πλοίαρχο Ρέιλυ; (Σ.τ.Ε. Οι Ρόμπερτ Χάμιλτον Λόκαρτ και Σίντει Ρέιλυ το 1918 είχαν καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας του Λένιν και την ανατροπή της κυβέρνησης των Μπολσεβίκων. Ο Λόκαρτ κυκλοφόρησε το 1932 μια αυτοβιογραφία με τίτλο «Απομνημονεύματά ενός Βρετανού Πράκτορα». Ο Ρέιλυ, γνωστός και ως «Άσος των Κατασκόπων» συνελήφθη το Σεπτέμβρη του 1925 από την αντικατασκοπία της Γκεπεού ενώ κατέστρωνε νέα αντικομμουνιστικά σχέδια ανατροπής της σοβιετικής εξουσίας). Ο Σάϊμον θα 'πρεπε να πάρει για πραγματογνώμονα τον Τσώρτσιλ ή τουλάχιστον ν' ανοίξει τα απομνημονεύματά του «Παγκόσμια κρίση», όπου στον 5ο τόμο με τα πιο σιχαμερά χρώματα περιγράφεται ολόκληρη σειρά από εγκλήματα που ο Τσώρτσιλ έκανε ενάντια στους εργαζόμενους της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αγγλική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ελπίζει πως θα πετύχει να μεταχειριστεί τη Σοβιετική Ένωση όπως συνήθισε να μεταχειρίζεται τις άλλες χώρε. Οι απειλές δεν ωφελούν. Το μόνο που μπορούν να φέρουν οι φοβέρες είναι να βρεθούν οι Άγγλοι υπουργοί σε μια πολύ αξιολύπητη θέση. Η δίκη γίνεται. Τι εντύπωση θα κάνει ο Σάϊμον που ξόδεψε τόσα λόγια για να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για την αθωότητα των κατηγορουμένων υπαλλήλων της «Μέτρο-Βίκερς» όταν δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό της δικαστικής προανάκρισης;

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων πολλοί από τους βουλευτές ξέρουν πως τα επιχειρήματα της αγγλικής κυβέρνησης είναι γελοία. Και πως χωρίς αμφιβολία θα κάνουν γελοίους τους αγγλικούς κυβερνητικούς κύκλους. Είναι όμως γνωστό, πως το γελοίο σκοτώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: