1910 η ClaraZetkin με τη RosaLuxemburg στο δρόμο προς το συνέδριο του Βραδενβούργου |
Φέτος το Μάρτη συμπληρώνονται 101 χρόνια απ’ την πρόταση της Clara Zetkin (Κλάρα Τσέτκιν) για την καθιέρωση της 8ης του Μάρτη και 100 χρόνια απ’ τον πρώτο (1911) γιορτασμό της Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας, 154 χρόνια απ’ τη γέννηση και 78 απ’ το θάνατο της μεγάλης επαναστάτριας κομμουνίστριας.
Όπως είναι γνωστό, η πρόταση για την καθιέρωση Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας – ως μέρα πάλης της εργαζόμενης γυναίκας – έγινε στη Β΄ διεθνή Διάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, αφιερωμένη στις 8 Μάρτη 1857, μέρα που οι εργάτριες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία.
Ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μεγάλη επαναστάτρια Clara Zetkin , με ευκαιρία τα 100 χρόνια του γιορτασμού της 8ης Μάρτη, αναδημοσιεύεται κάποιο φωτογραφικό υλικό (γνωστό-άγνωστο) απ’ τη ζωή της και πολύ λίγα βιογραφικά της στοιχεία, ως πρώτη γνωριμία των νεότερων με τη ζωή και τη δράση της.
Η Clara Zetkin γεννήθηκε στις 5 Ιούλη 1857 στο Wiederau , χωριό της ορεινής Σαξονίας, κοντά στη Λειψία. Το 1878 γνωρίζεται-μελετά τα έργα των Μαρξ-Ένγκελς και προσχωρεί στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας που σε λίγο απαγορεύτηκε. Παράνομη περνάει από τη Λειψία στη Βιέννη και φτάνει στη Ζυρίχη όπου εκδίδεται η παράνομη εφημερίδα «Σοσιαλδημοκράτης», όργανο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Γνωρίζεται με τον Friedrich Engels και το 1893 παίρνει μέρος στο Συνέδριο της Ζυρίχης της 2ης Διεθνούς μαζί με τον August Bebel (φωτογραφία).
Το 1890 μετά την άρση του « Sozialistengesetz », με τον οποίο είχε απαγορευτεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, επιστρέφει στη Stuttgart της Γερμανίας και το 1892 αναλαμβάνει αρχισυντάκτρια του γυναικείου περιοδικού « Die Gleichheit » (= «Ισότητα»), διεκδικώντας, προβάλλοντας και υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών.
Το 1905 χαιρετίζει την Επανάσταση στη Ρωσία και το 1910 παίρνει μέρος στη 2η διεθνή Σύσκεψη των Γυναικών στην Κοπεγχάγη.
Η Clara Zetkin υπήρξε κατά τη διάρκεια της πολύ πλούσιας επαναστατικής της δράσης συναγωνίστρια του Ένγκελς και του Λένιν μα και στενή φίλη και συναγωνίστρια των γερμανών επαναστατών August Bebel , Franz Mehring , Rosa Luxemburg και Karl Liebknecht , με τους οποίους υπεράσπισε τον επαναστατικό μαρξισμό σ’ αντιπαράθεση με τους ρεβιζιονιστές Bernstein , Kautsky κλπ., ενάντια στην αντεπαναστατική προδοτική σοσιαλδημοκρατία και για την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Franz Mehring της αφιέρωσε το βιβλίο του « Karl Marx , Geschichte seines Lebens » (1918) με τη χαρακτηριστική επιγραφή « Clara Zetkin - Zundel , κληρονόμο του μαρξιστικού πνεύματος».
Αγωνίστηκε όχι μόνο για τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας αλλά και για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό που οριστικά την απελευθερώνει απ’ τα καπιταλιστικά δεσμά και την εκμετάλλευση.
Υπήρξε πάντα μια γνήσια και μεγάλη διεθνίστρια που χαιρέτησε την Οχτωβριανή Επανάσταση και την υπεράσπισε μαχητικά ως το τέλος της ζωής της. Απ’ το 1921 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και πάλεψε κατά της σοσιαλδημοκρατίας, πράκτορα της μπουρζουαζίας στις γραμμές της εργατικής τάξης, ενάντια στους εχθρούς του σοσιαλισμού-κομμουνισμού απ’ τον Kautsky ως τον Trotsky .
Πήρε μέρος το Δεκέμβρη του 1920 στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας στην Tours και βοήθησε αποφασιστικά στην ίδρυση του ΚΚ Γαλλίας και επίσης στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας υπερασπίζοντας το κομμουνισμό.
Δεν υπεράσπισε μόνο τα δίκαια αιτήματα των Γυναικών αλλά ξεσήκωσε τις προλετάριες σ’ όλο τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό-σοβινισμό, το μιλιταρισμό και το φασισμό, δείχνοντάς τους συνάμα τον επαναστατικό δρόμο για την εξάλειψή τους : « μόνο η ανατροπή του καπιταλισμού μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα απ’ τον κίνδυνο του πολέμου. Μόνο η παγκόσμια επανάσταση οδηγεί την ανθρωπότητα προς την ειρήνη. Ας δράσουμε, ας αγωνιστούμε! Ας εξοπλίσουμε τις μάζες γι αυτόν τον αγώνα! ». « Οι πόλεμοι γεννιούνται απ’ τις δημιουργημένες από το καπιταλιστικό σύστημα κοινωνικές αντιθέσεις ».
Η κομμουνίστρια Clara Zetkin δεν υπεράσπισε μόνο τα δικαιώματα των προλετάριων γυναικών αλλά διεξήγαγε σφοδρότατη κριτική τόσο στις παραδοσιακές αστικές όσο και στις ρεφορμιστικές αντιλήψεις που αποπροσανατόλιζαν το γυναικείο κίνημα, τη δε πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών και την απελευθέρωση της γυναίκας τη συνέδεε πάντα με τη γενική επαναστατική ταξική πάλη του προλεταριάτου κατά του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.
Η μεγάλη επαναστάτρια κομμουνίστρια πέθανε στις 20/6/1933 (2 το πρωϊ) κοντά στη Μόσχα. Πάνω από 400000 εργάτες-εργάτριες, αγρότες-αγρότισσες, μαθητές-φοιτητές, κλπ. πέρασαν απ’ το κτίριο των συνδικάτων να αποχαιρετίσουν την Clara Zetkin . Ένα τεράστιο πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της πένθιμης τελετής, όπου την αποχαιρέτησαν μαζί με ηγετικά στελέχη του ΚΚΣΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ και ξένες αντιπροσωπείες. Τιμητική φρουρά στο φέρετρο της Clara Zetkin στάθηκαν μέλη της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του διεθνούς προλεταριάτου Ιωσήφ Στάλιν, Μολότοφ κλπ. και μέλη του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ. Με κανονιοβολισμούς και υπό την ανάκρουση πένθιμης μουσικής και της «Διεθνούς», η τεφροδόχος της τοποθετήθηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.
«Το γυναικείο ζήτημα είναι ένα βασικό ζήτημα, που δεν μπορεί να λυθεί με μεταρρυθμίσεις προς όφελος του γυναικείου φύλου στη βάση της καπιταλιστικής οικονομίας και μέσα στο αστικό καθεστώς, αλλά είναι τμήμα του μεγάλου κοινωνικού ζητήματος για την εξάλειψη της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στον κοινό αγώνα όλων των εκμεταλλευόμενων, όλων των καταπιεσμένων χωρίς διάκριση φύλου» (Clara Zetkin , Δεκέμβρης 1920)
« Η ταξική διαίρεση και οι ταξικές αντιθέσεις αποκλείουν να είναι ενιαίος ο κοινωνικός αγώνας των γυναικών. Θέτουν σ’ αυτόν διαφορετικούς σκοπούς, ανάλογα με την τάξη με την οποία συνδέεται το γυναικείο ζήτημα. Ενώ το προλεταριακό γυναικείο κίνημα είναι αναγκασμένο σε πρώτη γραμμή να διεξάγει ταξική πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα, το αστικό γυναικείο κίνημα πρέπει να διεξάγει πάλη ενάντια στα κοινωνικά προνόμια και την κοινωνική κυρίαρχη θέση του αρσενικού φύλου» (Clara Zetkin , Γενάρης 1899)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου