Στις 3-4 Φλεβάρη, στα πλαίσια των λεγόμενων «σχηματισμών μάχης» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, προφανώς και της χώρας, διεξάχθηκε στο Κιλκίς (Αργυρούπολη) μια προκλητική στρατιωτική άσκηση με περιεχόμενο την καταστολή από το στρατό διαδηλωτών και εξεγέρσεων, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικές μονάδες, τανκ και ελικόπτερα, που επιτίθονταν κατά «διαδηλωτών» (=κομπάρσοι στρατιώτες) οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της «ειρήνης» και «ελευθερίας».
Πέρα απ’ το γεγονός, ότι κύρια αποστολή του στρατού είναι η διαφύλαξη-υπεράσπιση της αστικής κυριαρχίας, ο στρατός στις καπιταλιστικές χώρες χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα τόσο στην αιματηρή καταστολή λαϊκών αγώνων όσο και κατά των λαϊκών εξεγέρσεων αλλά και για την επιβολή στρατιωτικο-φασιστικών δικτατοριών, και απ’ αυτή την άποψη δεν αποτελεί έκπληξη η προκλητική αυτή στρατιωτική άσκηση. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ακόμα, ότι ο στρατός όλων των χωρών-μελών του επιθετικού στρατιωτικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται και για στρατιωτικές επεμβάσεις και καταλήψεις άλλων χωρών με πιο πρόσφατες περιπτώσεις εκείνη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και του κατειλημμένου ως τα σήμερα απ’ τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα Αφγανιστάν.
Όταν έγινε γνωστή η περίπτωση της στρατιωτικής άσκησης, οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης καμώνονταν προκλητικά τους «ανήξερους» δηλ. δήλωναν άγνοια. Μετά την «άγνοιά» του ο υφυπουργός Άμυνας Π.Μπεγλίτης δήλωσε: «έδωσα εντολή στη στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ να μας ενημερώσει και να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση αυτής της άσκησης (…) Σε καμιά περίπτωση η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να συναινέσει σε ασκήσεις επί ελληνικού εδάφους, είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, που ακόμα και ως εικονική πραγματικότητα θα συνδεόταν με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, με τις εσωτερικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις … εγώ δεν καλύπτω πολιτικά καμία άσκηση που σχεδιάζεται με στόχους εσωτερικούς …», ενώ αργότερα σέρβιρε το γνωστό ανόητο παραμύθι της αστικής τάξης: «είναι προφανές και αυτονόητο για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η αποστολή τους είναι η φύλαξη των συνόρων και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εν γένει της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας…».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής απ’ την πλευρά του, αφού υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, δήλωσε: «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα και ούτε πρόκειται να υπάρξει». Ψεύδεται βέβαια ο Γ.Πεταλωτής, γιατί ακριβώς αυτή είναι η κύρια αποστολή του ελληνικού στρατού, όπως και του αστικού στρατού όλων των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών χωρών δηλ. η καταστολή του λαϊκού κινήματος αλλά και η στρατιωτική επέμβαση ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων σ’ άλλες χώρες.
Τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού στρατού δεν συγκαλύπτουν μόνο τα μεγάλα αστικά αλλά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ. Στη βάση αυτής τη προσπάθειας συγκάλυψης ο «Ριζοσπάστης» μιλάει για τωρινό «προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης» («Ρ») 10/2/2011, σελ. 40), λες και δεν ήταν ανέκαθεν αυτός ο ρόλος του αστικού στρατού, που αποτελεί και το σπουδαιότερο τμήμα του αστικού κράτους αλλά και το κυριότερο στήριγμα της εξουσίας του κεφαλαίου.
Επίσης ο «Ριζοσπάστης» «ξεχνάει» δηλ. αποσιωπά σκόπιμα ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες ασκήσεις, πέραν των μόνιμων γενικότερων στρατιωτικών ασκήσεων: «μια παρόμοια άσκηση, στο μοτίβο της πρόσφατης στο Κιλκίς, είχε διεξαχθεί το 2006 στο 951 Τάγμα Στρατονομίας. Οι στρατονόμοι είχαν καθήκοντα ανδρών των ΜΑΤ και καλούνταν να αντιμετωπίσουν μια διαδήλωση πολιτών κατά του ΝΑΤΟ, όταν οι τελευταίοι είχαν αποπειραθεί να εισέλθουν στο στρατόπεδο. Ρόλο «εχθρικών δυνάμεων» είχαν και πάλι οι φαντάροι, που παρίσταναν τους διαδηλωτές. Μάλιστα αρχικά τους είχαν δώσει πλακάτ, που ανέγραφαν «NATO GO HOME», αλλά κυριάρχησαν ώριμες σκέψεις (φοβήθηκαν μη δημιουργηθεί θέμα) και αφαίρεσαν από το σύνθημα το ΝΑΤΟ. «GO HOME», γενικώς και αορίστως. … άλλωστε, δεν είναι μακριά ο Δεκέμβρης του 2008, όταν υπουργοί της τότε κυβέρνησης της ΝΔ είχαν θέσει θέμα να κατεβάσουν το στρατό στην Αθήνα» («Ελευθεροτυπία» 13/2/2011).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου