Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τι συμβαίνει στον Ισημερινό;

Από το blog «ecuadorlibre»:

http://ecualibre.blogspot.com/2010/09/que-pasa-en-el-ecuador.html

Μετάφραση από τα Ισπανικά.

 

Κίτο, 30 Σεπτέμβρη 2010

Τις τελευταίες εβδομάδες στον Ισημερινό έχει αναπτυχθεί ένας σφοδρός αγώνας των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως του συνδικαλιστικού κινήματος, των ιθαγενών λαών και εθνοτήτων, των αγροτών, των κοινοτήτων που αντιστέκονται στις εξορύξεις μεγάλης κλίμακας και στις πολυεθνικές, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών, των πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς: οι διαδηλώσεις έχουν σα στόχο να υπερασπιστούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, την εργασιακή σταθερότητα, την αυτονομία των πανεπιστημίων την οποία παραβιάζει επανειλημμένως η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα, την Εθνική Νομοθετική Συνέλευση της οποίας εξαγοράστηκαν μέλη της και συνειδήσεις ώστε να ψηφίσουν νόμους με νεοφιλελεύθερο, αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα, να προωθήσουν απολυταρχικές και καταπιεστικές πολιτικών που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργατών και του λαού.

Χθες, το γυαλί ράγισε, η Συνέλευση ενέκρινε τα βέτο του προέδρου τα οποία τιμωρούν τους εργαζόμενους, παραβιάζουν τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών και των ένοπλων δυνάμεων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μεγάλο τμήμα των αστυνομικών διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους καταλαμβάνοντας τα αρχηγεία τους.

Το λαϊκό και εργατικό κίνημα υποστηρίζει την αστυνομία και απαιτεί να επανορθώσει η Εθνική Συνέλευση απορρίπτοντας τα βέτο του προέδρου.

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της περιγράφουν αυτό το κίνημα των αστυνομικών και στρατιωτών ως μια προσπάθεια πραξικοπήματος από τους δεξιούς, ακόμα και φασίστες. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια από ότι αυτός ο ισχυρισμός. Η κυβέρνηση του Κορέα που υπηρετεί τις επιχειρήσεις και τον ιμπεριαλισμό, δίνει τις δικές της εξηγήσεις, επιχειρώντας να κρύψουν τα γεγονότα και σκαρώνοντας τη θεωρία της συνομωσίας, του πραξικοπήματος.

Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να προκαλούν σύγχυση στο εξωτερικό, αλλά όχι στη μέσα στη χώρα. Οι λαϊκές μάζες απαιτούν από την κυβέρνηση και τη Συνέλευση να επανορθώσουν. Η κυβέρνηση και η συμμαχία País [σ.τ.μ. το κόμμα του προέδρου Ραφαέλ Κορέα που σημαίνει «Περήφανη και Κυρίαρχη Πατρίδα»] ήταν αποφασισμένοι να κάνουν το λαό να βγει στο δρόμο και να υπερασπιστεί την κυβέρνηση αλλά δεν κατάφεραν συγκεντρώσουν παρά μόνο μερικές χιλιάδες ανθρώπους. Καλούν σε υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κυβέρνησης τους.

Η δημοκρατία στον Ισημερινό είναι πράγματι σε κίνδυνο. Ο βασικός συνωμότης ενάντια στη δημοκρατία και ιδιαίτερα ενάντια στην κοινωνική αλλαγή είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κορέα.

Η λύση αυτής της σύγκρουσης είναι στα χέρια του Εθνικού Νομοθετικού Σώματος και της κυβέρνησης, αυτοί έχουν το λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: