Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Με μαζικότερες διαδηλώσεις «απαντούν» οι Γάλλοι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Αναδημοσίευση από www.in.gr

 

Μαζικότερες διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης πραγματοποίησε η Γαλλία το Σάββατο.
Χιλιάδες μαθητές ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, οι οποίοι για πέμπτη μέρα κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων της κυβέρνησης Σαρκοζί για το ασφαλιστικό, όπως αναφέρει το BBC.
Τα συνδικάτα προχώρησαν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα. Τα συνδικάτα CGT και CFDT υποστήριξαν ότι στους δρόμους κατέβηκαν 2,5 με 3 εκατομμύρια άτομα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 340.000 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο, τονίζοντας ότι η συμμετοχή είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις.
Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο «πόλεμος» κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης συνεχίζεται με αποκλεισμούς διυλιστηρίων και δεξαμενών καυσίμων, η Γαλλιδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία δεν αντιμετωπίζει ελλειψη καυσίμων.
«Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη», δήλωσε η Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Τα αποθέματα καυσίμων αρκούν για πολλές εβδομάδες».
Η υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι «έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε 230 βενζινάδικα από τα 3.000 που υπάρχουν συνολικά, δηλαδή περίπου το 2%».
Και τα 12 διυλιστήρια της χώρας απεργούν, ενώ τα 10 από αυτά έχουν σταματήσει να λειτουργούν πλήρως. Η αστυνομία επενέβη την Παρασκευή, προκειμένου να απελευθερωθούν τέσσερις δεξαμενές καυσίμων που είχαν αποκλείσει οι απεργοί.
Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίζονται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ ο αγωγός καυσίμων που τροφοδοτεί με κηροζίνη τα αεροδρόμια Ρουασί και Ορλί του Παρισιού τέθηκε εκ νέου σε πλήρη λειτουργία, ύστερα από τις διακοπές λειτουργίας του.
«Ο ανεφοδιασμός με κηροζίνη των παρισινών αεροδρομίων άρχισε να επαναλαμβάνεται από το απόγευμα του Σαββάτου, γεγονός που απομακρύνει την απειλή της έλλειψης καυσίμων για το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ» είπε ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας Πατρίκ Γκαντίλ.
Ο αγωγός που εφοδιάζει με καύσιμα τα αεροδρόμια του Παρισιού είχε σταματήσει να λειτουργεί το πρωί της Παρασκευής, καθώς δεν τον τροφοδοτούσε το διυλιστήριο του Γκρανπουί, κοντά στο Παρίσι, το οποίο ήταν αποκλεισμένο από τους απεργούς.
Μονάδες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας πραγματοποίησαν μεταμεσονύχτιες επιχειρήσεις σε πέντε δεξαμενές καυσίμων που είχαν αποκλειστεί από απεργούς. Κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας δεν προκλήθηκαν επεισόδια.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης για το Σαββατοκύριακο είναι η συμμετοχή μαθητών στις διαδηλώσεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 16χρονος στο μάτι, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «δεν έχει εμμονή με τη μεταρρύθμιση, αλλά ευθύνη να καθοδηγήσει την πέμπτη οικονομία του κόσμου, καθώς σε έναν κόσμο που εξελίσσεται δεν μπορεί να μείνει στάσιμη».

(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια: