Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ...Ή ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΙΟΣ

Αναδημοσίευση

Δεν χορηγεί το ΙΚΑ τα θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς γιατί ο ακρωτηριασμός κοστίζει λιγότερο


Αναλγησία δείχνει το ΙΚΑ απέναντι στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.
Το ασφαλιστικό ταμείο, όπως αναφέρει το «Βήμα», δεν χορηγεί στους διαβητικούς τα ειδικά θεραπευτικά υποδήματα, διότι «... δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλώς καθυστερεί για ένα-δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος».
Η παραπάνω φράση περιλαμβάνεται σε έγγραφο που έστειλαν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Παροχών του Τμήματος Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι τα θεραπευτικά υποδήματα αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ακρωτηριασμού.
Επίσης, τονίζεται ότι η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας, αφού έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι, καθώς και στις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη κ.ά.
Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας σημειώνουν ότι η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, σε συνδυασμό με την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Όπως αναφέρει στα «Νέα», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανασία Καρούνου η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους-αποτελεσματικότητας «είναι επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων-της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς».
Τονίζει, μάλιστα, πως αυτά τα ειδικά παπούτσια για διαβητικούς κοστίζουν 350 έως 400 ευρώ, ενώ ένας ακρωτηριασμός φτάνει να κοστίζει στα Ταμεία έως και 70.000 ευρώ.
«Οι κατεδαφιστικές για την κοινωνία και την οικονομία πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης και η πίεση που ασκούν σε δημόσιους φορείς για δραστικές περικοπές των κοινωνικών παροχών, οδηγούν σε ακραία ανάλγητες πρακτικές, όπως αυτή του ΙΚΑ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, βάζει τις ανάγκες των πιστωτών της χώρας πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων και κυρίως των ασθενών και μετατρέπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε «βρικόλακα», που για λίγα ευρώ καταδικάζει σε ακρωτηριασμό τους διαβητικούς», συνεχίζει.
( Newsroom ΔΟΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: