Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Επαναστατικό ΚΚ Βραζιλίας: Ο Ραφαέλ Κορέα ξεσκεπάζεται

Σχόλιο του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας για τα τα γεγονότα στον Ισημερινό

Μετά την εκλογή του ως προέδρου του Ισημερινού το 2009, Ο Ραφάέλ Κορέα υποσχέθηκε να κάνει δραματικές αλλαγές στη χώρα, αυτό που αποκάλεσε μια «επανάσταση των πολιτών» στο πρόγραμμά του. Αντίθετα,  άρχισε να υιοθετεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική της μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές του προϋπολογισμού σε κοινωνικά προγράμματα, ισχυρή καταστολή του λαϊκού κινήματος και μια συνολική δουλοπρέπεια προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η εξέγερση των αστυνομικών που εκδηλώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου δεν ήταν επομένως ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εδώ και μήνες το λαϊκό κίνημα που πραγματοποιούσε απεργίες και διαδηλώσεις απαιτώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και τον διάλογο με την κυβέρνηση του Κορέα. Αυτός, όμως, αρνείται να συνεργαστεί με τις λαϊκές οργανώσεις και έδωσε εντολές για τη σύλληψη όποιον επικρίνει την κυβέρνησή του, όπως έκανε και με τον σπουδαστή και πρόεδρο της Ομοσπονδίας των φοιτητών του Ισημερινού (FEUE), Marcelo Rivera, ο οποίος συνελήφθη πριν από εννέα μήνες  με τον κακόφημο τρομονόμο.
Πράγματι, μια έντονη μάχη εκτυλίσσεται στον Ισημερινό Από τη μια πλευρά, ένας λαός που συνειδητοποιεί τα δικαιώματά του και την αντοχή του, πουι δεν αποδέχεται μια κυβέρνηση που εξευτελίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι αγρότες, οι δάσκαλοι και τα αριστερά κόμματα που αμφισβητούνται τα δικαιώματά τους. Από την άλλη, έναν πρόεδρος ο οποίος αν και εκλεγμένος από το λαό, συμπεριφέρεται αλαζονική και δικτατορικά.

Το πραξικόπημα του Κορέα


Την ημέρα 29, η αστυνομία και ένα μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας επαναστάτησαν κατά της αυθαίρετης απόφασης του Ραφαέλ Κορέα να σταματήσει την καταβολή των μπόνους στον στρατιωτικό τομέα, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των τρεχόντων μισθών κατά περισσότερο από 30%.

Ο λαός του Ισημερινού είναι ότι είναι το πραγματικό θύμα.

Έχοντας επίγνωση της εξέγερσης, ο Κορέα, με δόλο, πήγε στο Δικαστήριο του Κίτο, όπου η αστυνομία διαδήλωνε. Εισήλθε στο κτίριο και κανείς δεν τον χτύπησε ή άγγιξε. Ο Κορέα ζήτησε ένα μικρόφωνο, ζήτησε από τους αξιωματικούς της αστυνομίας να τον ακούσουν και αναμένονταν ότι ο πρόεδρος θα δήλωνε μια ευνοϊκή διαπραγμάτευση.

Όμως, ο Κορέα προς έκπληξη όλων άρχισε να προκαλεί τους αστυνομικούς λέγοντας: «Είστε μια αχάριστη ομάδα κακοποιών.» «Αν θέλετε να σκοτώσετε τον πρόεδρο, εδώ είναι! Σκοτώστε με ».

Η αστυνομία άρχισε να ουρλιάζει και ο Κορέα δεν μπορούσε να μιλήσει πια.  Ένας συνεργάτης του τού έβαλε μια μάσκα αερίων, την ίδια ώρα που ο Κορέα διέτασσε την αστυνομία να επιτεθεί εναντίον τους απεργούς δασκάλους. Περιέργως, ο Κορέα ήταν αυτός που αρρώστησε. Κανένας Σύμβουλος του Προέδρου, ακόμη και χωρίς τη μάσκα είχε ναυτία ή ενόχληση.

Μετά την πρόκληση, ο Κορέα ζήτησε από το στρατό να αποσυρθεί στο στρατώνα, αν και δεν συνελήφθη. Στη συνέχεια ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο και έδωσε μια συνέντευξη με την οποία κατηγορούσε την αστυνομία ότι επιδιώκει να κάνει πραξικόπημα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Κορέα έκανε πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στον Ισημερινό για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καταστείλει την ελευθερία της οργάνωσης, της έκφρασης και της εκδήλωσης και να δώσει το στρατό το δικαίωμα να επιδράμει σε σπίτια και να προχωρήσει σε συλλήψεις  χωρίς άδεια του δικαστηρίου. Στις κινήσεις Κορέα ήταν άμεση και σθεναρή υποστήριξη της Χίλαρι Κλίντον, γραμματέα του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχει ακόμη και υποψία ότι πριν από το διάταγμα, ο Κορέα κάλεσε τον Λευκό Οίκο.

Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο στον Ισημερινό. Αλλά ο βασικός υπονομευτής της είναι ο ίδιος ο πρόεδρος ο οποίο θέλει να κυβερνάει με δικτατορικό τρόπο. […]

Αυτός είναι ο Ραφαέλ Κορέα και τώρα αποκαλύπτεται.


Ο λαός του Εκουαδόρ έχει μια πλούσια ιστορία του αγώνα για ελευθερία και πάντα νίκησε εκείνους που τον υποτίμησαν. Σήμερα, η πλειοψηφία διεξάγει μια σκληρή μάχη για την ανεξαρτησία ενάντια στους προδότες της πατρίδας. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία, αλλά στο τέλος ο λαός θα κερδίσει και πάλι.


30 Σεπτεμβρίου 2010
Κεντρική Επιτροπή του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCR) [Βραζιλίας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: