Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Παραλείψεις πυρασφάλειας στο κατάστημα της Marfin

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) επιβεβαιώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο στο πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά τη δολοφονική επίθεση κουκουλοφόρων και την τραγωδία που ακολούθησε στο υποκατάστημα της τράπεζας Μarfin στην οδό Σταδίου, καταγράφονται ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου.

Σχετική ανακοίνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι το ρεπορτάζ «στηρίζεται στην έκθεση έρευνας του ΣΕΠΕ και συγκεκριμένα του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Αθηνών και Κρήτης, η οποία διαβιβάστηκε στις 2/07/2010 ως μηνυτήρια αναφορά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής».
«Σε σχέση με τη μη αποτελεσματική και ασφαλή εκκένωση του χώρου επιβλήθηκε το μέγιστο από τη νομοθεσία προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ» αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει ότι «η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στον χώρο της επιχείρησης, ανεξάρτητα από την έκθεση έρευνας η οποία αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης».
Όσον αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η έκθεση έρευνας-μηνυτήρια αναφορά που συνετάχθη στάλθηκε στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Η έκθεση έρευνας, προσθέτει η ανακοίνωση «δεν δημοσιοποιήθηκε επειδή είναι μέρος του προανακριτικού υλικού» και «είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε έχει έννομο συμφέρον και έχει ήδη παραληφθεί από όσους τη ζήτησαν (συγγενείς των θυμάτων και κάποιοι από τους 24 παθόντες)».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, στο πόρισμα που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο επιθεωρητής κ. Θεοδόσιος Πανταζόπουλος καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου, κλειδωμένες έξοδοι διαφυγής, ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού, γεγονότα που επηρέασαν την απόπειρα απεγκλωβισμού των εργαζομένων μετά τη δολοφονική επίθεση των κουκουλοφόρων. ( ΤΟ ΒΗΜΑ: 24/09/2010)

Σημειώνουμε πως οι παραπάνω καταγραφές συνιστούν ΠΑΝΤΕΛΗ μη εφαρμογή της νομοθεσίας ( εθνικής & ευρωπαικής) και των διεθνών προδιαγραφών ΕΛΟΤ 1801, για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
Με βάση το γεγονός αυτό, πέρα από τις ποινικές ευθύνες του όποιου εντεταλμένου υπαλλήλου για το θέμα, η βασική ΜΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΜΕΝΗ ευθύνη για την ανθρωποκτονία είναι στο ΔΣ της Μαρφίν κατά το νόμο. Η ΓΣΕΕ και η ΟΤΟΕ γνωρίζουν ότι οι ''ελλέιψεις'' είναι πλήρης απουσία μέτρων και δεν ''επηρέασαν την απόπειρα απεγκωβισμού'' αλλά την κατέστησαν ανέφικτη, όποτε κι αν αυτή πρέκυπτε σαν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: