Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: με «γεμάτα χέρια» για το μεγάλο κεφάλαιο

Φέτος ο Παπανδρέου έφτασε στη ΔΕΘ με εντελώς αδειανό το περσινό καλάθι των δημαγωγιών, αφού τ’ αφεντικά του, οι απεσταλμένοι της «τρόϊκα», δεν του άφησαν κανένα περιθώριο για δημαγωγικές υποσχέσεις. Το μόνο περιθώριο που του άφησαν ήταν να αναβάλλει την ανακοίνωση-εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων για μετά τις εκλογές ώστε να μετριαστεί κάπως η ήττα του κόμματός του σ’ αυτές.

Διακήρυξε εκ νέου την απόφασή του για αυστηρή εφαρμογή του επαίσχυντου υποδουλωτικού «μνημονίου», διανθίζοντας την αναφορά του με μπόλικες «πατριωτικές» κορόνες, εννοώντας προφανώς μ’ αυτές τα κέρδη του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, βιομηχάνων-τραπεζιτών.

Ενώ για τους εργαζόμενους τα νέα μέτρα του «επικαιροποιημένου μνημονίου» αναμένονται να εξαγγελθούν μετά τις εκλογές, για το μεγάλο κεφάλαιο εξάγγειλε ήδη μέτρα μείωσης της φορολογίας των κερδών του από 24% στο 20% και για τους φοροφυγάδες να τακτοποιήσουν τις «εκκρεμότητές» τους με εντελώς συμβολικά ποσά.

Έτσι η κατάσταση της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών μαζών αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να χειροτερεύσει δραματικά με την παραπέρα αύξηση των φόρων, τον πολύ υψηλό πληθωρισμό που κυμαίνεται μεταξύ 6-7% και τα συνεχή κύματα ακρίβειας αλλά και την αύξηση της μαζικής ανεργίας που υπολογίζεται στο τέλος του χρόνου να φτάσει το 1.200.000.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η εργατική τάξη δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια αλλά θα αντιδράσει με μαχητικές κινητοποιήσεις. Όμως οι απανωτές σφοδρότατες επιθέσεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου δεν μπορούν να αποκρουστούν απ’ την εργατική τάξη παρά μόνο με μαζικές ενωτικές κινητοποιήσεις, που είναι οι μόνες ικανές να ασκήσουν ισχυρή πίεση και να ματαιώσουν τις επιθέσεις. Οι όποιες διασπαστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως ως τώρα, δεν μπορούν να φέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, γίνονται για την «τιμή των όπλων»,.υπηρετούν το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων και είναι προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: