Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα μεγάλη «προίκα» 25 δισ ευρώ απ’ την κυβέρνηση στις τράπεζες Μονομερής στάση πληρωμών του χρέους – έξω η Ελλάδα από ΟΝΕ-ΕΥΡΩ – Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα μεγάλη «προίκα» 25 δισ ευρώ απ’ την κυβέρνηση στις τράπεζες

Μονομερής στάση πληρωμών του χρέους – έξω η Ελλάδα από ΟΝΕ-ΕΥΡΩ – Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά την πρώτη «προίκα» της κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ στις υποτιθέμενα «θωρακισμένες» από την κρίση τράπεζες, η κυβέρνηση του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ προχώρησε, αρχές Αυγούστου, σε νέα «προίκα» ύψους 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, με τη δικαιολογία χρηματοδότησης-«στήριξης της πραγματικής οικονομίας», ή αλλιώς να «ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά». Ο υπουργός οικονομικών Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι «οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνές πηγές χρηματοδότησης» (5/8/2010).

Μαζί, λοιπόν, με τα 15 δις. ευρώ εγγύησης του «Μνημονίου» και τα 10 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το γνωστό ποσό ενίσχυσης των τραπεζών φτάνει το αστρονομικό ποσό των 78 δισ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει το 1/3 του δημόσιου χρέους (300 και πλέον δισ. ευρώ).

Η απόφαση αυτή κυβέρνησης-«τρόικας» συνδέεται και με την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, αποτελεί προϋπόθεσή της.

Όμως η χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραδέρνει στη δίνη βαθιάς κρίσης με πτώση της παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2010 κατά 5,8%, πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας το Μάη κατά 19,9%, πτώση σ’ άλλους τομείς, ακόμα και στον τουρισμό, ενώ το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 3,5%.

Από την άλλη ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε τον Ιούλη στο αστρονομικό ύψος 5,5% (στην πραγματικότητα κυμαίνεται μεταξύ 6-7%), τα συνεχή μεγάλα κύματα ακρίβειας και οι φόροι εξανεμίζουν τα πενιχρότατα, μετά τη μεγάλη μείωση των μισθών, την αύξηση φόρων και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, εισοδήματα των εργαζομένων και τις πολύ χαμηλές συντάξεις των συνταξιούχων, με την κατάσταση να γίνεται πολύ χειρότερη εξαιτίας της συνεχιζόμενης αλματώδους αύξησης της μαζικής ανεργίας που αναμένεται στο τέλος του χρόνου να φτάσει και ξεπεράσει το 1.000.000 ανέργους.

Σ’ αυτή τη δεινή κατάσταση των πλατιών λαϊκών μαζών και τη συνεχή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας ούτε τα δημόσια έσοδα «πάνε» καλύτερα, μ’ αποτέλεσμα να μην εκπληρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι κυβέρνησης-«τρόικας», με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει νέα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού (αύξηση ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωση, αύξηση πετρελαίου θέρμανσης, αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ, κλπ., κλπ.) που θα συμβάλλουν σε παραπέρα διεύρυνση και βάθεμα της απόλυτης εξαθλίωσης όλων των εργαζομένων.

Για την εργατική τάξη και όλες τις πλατιές λαϊκές μάζες δεν μένει άλλος δρόμος απ’ την ένταση της ταξικής πάλης με μαχητικές μαζικές ενωτικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις, με απαρχή τις διαδηλώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: