Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέδριο ΝΔ.: στον ίδιο αντιδραστικό μοναρχοφασιστικό δρόμο αλλά «εμπλουτισμένο» και με το υπεραντιδραστικό εθνικιστικό «Δίκτυο 21»

Το 8ο συνέδριο του αντιδραστικού κόμματος της ΝΔ που άρχισε τις εργασίες του στις 25 Ιούνη και «έκλεισε» στις 27 Ιούνη επιβεβαίωσε εκ νέου το μοναρχοφασιστικό χαρακτήρα αυτού του μεγαλοαστικού κόμματος και τη δεξιότερη στροφή του, υπό την αρχηγία του Α.Σαμαρά – που διακρίνεται μεν για την αντιδραστικότητά του αλλά εμφανώς στερείται ηγετικών πολιτικών ικανοτήτων παρά τις όποιες σοβαροφανείς πόζες που μόνο γέλια προκαλούν – με συσπείρωση της σκληροπυρηνικής φασιστικής Δεξιάς, αλλά ουσιαστικά διασπασμένης στα τρία ΝΔ με τις ισχυρές ομάδες των «Καραμανλικών» και «Ντορικών» παρά τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό αυτής της αντιδραστικής στροφής που φάνηκε και στο συνέδριο ήταν οι διάφορες εθνικιστικές, υπερ«πατριωτικές» κορόνες, ο έξαλλος αντιτουρκισμός, ο ακραίος ρατσισμός και οι φασιστικοί κρωγμοί του Α. Σαμαρά.

Ο Α. Σαμαράς, σε κλίμα φασιστικής έξαρσης, διακήρυξε, όπως μας πληροφορεί ο «Αδέσμευτος Τύπος» πως όταν γίνει κυβέρνηση «θα καταργήσει το «Πανεπιστημιακό Άσυλο» των αλητών κ.ά» («ΑΤ»,28/6/2010, σελ.1), χαρακτηρίζοντας με θράσος τους φοιτητές «αλήτες» κατά τον «Α.Τ». Συνεχίζοντας τους φασιστικούς κρωγμούς μίλησε, μεταξύ άλλων, για «ακραίες ομάδες που καταλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια», για «καταστροφή της περιουσίας των Πανεπιστημίων», για «καθημερινά μικρά πραξικοπήματα που αναστατώνουν την καθημερινότητα» και «μικρές ομάδες που καταλαμβάνουν τους δρόμους και τις πλατείες, καταλαμβάνουν τα λιμάνια, διώχνουν επενδύσεις και ξένους επισκέπτες και παραλύουν κάθε οικονομική δραστηριότητα», ισχυρίστηκε ότι «ο νόμος γίνεται το δίκαιο των αδίστακτων, το βλέπεται στα λιμάνια που κλείνουν, όταν μικρές ομάδες παραλύουν τη ζωή και την οικονομία».

Επίσης από το βήμα του συνεδρίου, σ’ ένα ρατσιστικό παραλήρημα, διακήρυξε ότι θα καταργήσει το «μεταναστευτικό νόμο» που «δίνει ψήφους στους μετανάστες, ενώ αρνείται ακόμα να δώσει ψήφο στους απόδημους έλληνες ομογενείς».

Το «ηρωικό παιδί» των Ταγμάτων Ασφαλείας της «πηγάδας του Μελιγαλά» (θαυμαστής-υμνητής τους) δεν μπορούσε βέβαια να μην εκφράσει και τον πιο ακραίο και χυδαίο αντικομμουνισμό του με φράσεις όπως «χρεοκόπησε η κυριαρχία των αριστερόστροφων ιδεών, ο λαϊκισμός και όλοι αυτή η ψεύτικη ρητορεία υπέρ του λαού», «διεθνώς οι ιδέες της Αριστεράς έχουν χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα όμως κυριαρχούσαν μέχρι τώρα», κλπ., κατάπιε φυσικά τη γλώσσα του για τη σημερινή κρίση και χρεοκοπία του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που υπερασπίζει.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της είναι η σημερινή επάνδρωση της ΝΔ με στελέχη της ξεχασμένης «μακαρίτισσας» ΠΟΛ. ΑΝ. και πρώτα απ’ όλα η ανοιχτή επάνδρωσή της με στελέχη του διαβόητου εθνικιστικού-φασιστικού «Δικτύου 21» που ο Σαμαράς είχε χαιρετήσει την ίδρυσή του (1997), αυτή τη «νέα Φιλική Εταιρεία» όπως τη χαρακτήριζαν μέλη του – δυσφημώντας και προσβάλλοντας την επαναστατική Οργάνωση – το οποίο κατά τους ιδρυτές του σκοπό είχε «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων» για να «μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας» δηλ. τις πιο αντιδραστικές παραδόσεις.

Στο συνέδριο της ΝΔ πόζαραν περιχαρείς στα πρώτα καθίσματα οι Ζουράρις-Καραμπελιάς, ενώ δεν είναι γνωστό αν ήταν παρόντες οι βετεράνοι του «Δικτύου 21» Ν.Σαρής, Σ.Καργάκος, Α.Συρίγος, Α.Λυκουρέζος, Λ.Κανέλλη, κλπ.. Πάντως κάποια στελέχη του όπως ο Χρυσ. Λαζαρίδης (ιδρυτικό μέλος του «Δικτύου 21») είναι σύμβουλος του Α.Σαμαρά και έχει από καιρό μετακομίσει στη Ρηγίλλης, ο Διον. Καραχάλιος (πρώην αντιπρόεδρος του «Δικτύου 21») είναι επικεφαλής της γραμματείας σχέσεων κοινωνίας-κόμματος της ΝΔ, ο Στ. Αγιάσογλου (πρώην μέλος του Δ.Σ. του «Δικτύου 21») είναι αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ. Στους συμβούλους του Σαμαρά ανήκει και ο Φ.Κρανιδιώτης, πρόεδρος του «Δικτύου 21».

Το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ συνεχίζει, και μετά το συνέδριό του, να ταλανίζετε από βαθιά κρίση και για πολύ καιρό ακόμα και δεν είναι καθόλου εύκολο να την ξεπεράσει και προπαντός όταν διευθύνεται από έναν τόσο ανίκανο αρχηγό, που ταυτίζει τις πολιτικές ικανότητες με το μέγεθος της αντιδραστικότητάς του. Τώρα τελευταία επιχειρεί να αναδιπλωθεί, αλλά δεν τα καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: