Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά τον κλείσιμο της ΕΡΤ και την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τους σχολικούς φύλακες αποφάσισε, πριν 2,5 μήνες, στη διαθεσιμότητα περίπου 1.500 διοικητικών υπαλλήλων σε 8 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Η αρχική λίστα του Υπουργείου Μεταρρύθμισης έκανε λόγω για 1.655 διοικητικούς υπαλλήλους και τελικά το νούμερο προσαρμόστηκε στους 1.349 («ΒΗΜΑ», 20/9/2013): 498 από το Παν. Αθηνών, 399 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 169 από το ΑΠΘ, 118 από το Παν. Πατρών, 49 από το Παν. Κρήτης, 48 από το Παν. Ιωαννίνων, 33 από το Παν. Θεσσαλίας και 35 από το Οικονομικό Παν. Αθηνών.
Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να μειωθεί δραματικά το προσωπικό των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με έρευνα της «Καθημερινής» (20/11/2013):
Στο ΕΚΠΑ η εικόνα είναι η εξής: α) Χωρίς κανέναν υπάλληλο έχουν μείνει οι γραμματείες των Τμημάτων Πληροφορικής και Χημείας. Εξυπηρετούν αντίστοιχα 2.051 και 1.862 προπτυχιακούς φοιτητές, 760 και 309 μεταπτυχιακούς και 240 και 130 υποψήφιους διδάκτορες. β) Με έναν υπάλληλο θα βρεθούν οι γραμματείες της Γαλλικής Φιλολογίας και της Φαρμακευτικής. γ) Περισσότερους από πέντε υπαλλήλους χάνουν οι γραμματείες της Ιατρικής, της Νομικής και της Εκπαίδευσης-Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. δ) Ενδεικτικά, από 11 γραμματείς τμημάτων στις τρεις αποχωρεί με διαθεσιμότητα το 25% του προσωπικού, σε μία φεύγει το 33%, σε δύο το 39%, σε άλλη μία το 43%. Σε άλλες τέσσερις αποχωρούν πάνω από τους μισούς. Συγκεκριμένα, σε ένα τμήμα αποχωρεί το 60% του προσωπικού, σε δύο το 67% και σε ένα το 75%.
Στο ΕΜΠ: α) Η Διεύθυνση Διοικητικού θα χάσει το 77% του ανθρώπινου δυναμικού της. Το Τμήμα Διοικητικού Προσωπικού θα απαρτίζεται πλέον από 2 άτομα. β) Επίσης, τα Τμήματα Διδακτικού Προσωπικού και Διεκπεραίωσης και Αρχείου καθώς και το Προστασίας Εγκαταστάσεων θα αποτελούνται πλέον από 2 άτομα έκαστο. γ) Το Τμήμα Προμηθειών θα απαρτίζεται πλέον από ένα άτομο και το Τμήμα Μισθοδοσίας από 3 άτομα, χάνοντας το 63% του προσωπικού του. δ) Η Γραμματεία Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας χάνει το 60% του προσωπικού της. («Καθημερινή», 20/11/2013).
Απέναντι σε αυτή την αντιδραστική απόφαση οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ξεκίνησαν απεργίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από απεργίες και των μελών ΔΕΠ αλλά και καταλήψεις από τους φοιτητές. Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων στάθηκαν και οι Σύγκλητοι με ψηφίσματά τους.
Στον αγώνα αυτό πρωτοστάτησαν κυρίως οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) οι οποίοι αρχές Δεκέμβρη μπήκαν στη 13η εβδομάδα απεργίας.
Από τη μεριά του το Υπουργείο απείλησε τους εργαζομένους, προσπάθησε να επιβάλλει ηλεκτρονική απογραφή ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας και προχώρησε σε προσφυγές «πετυχαίνοντας» κάποιες από τις απεργίες να κηρυχτούν «παράνομες» από τα αστικά δικαστήρια. Τίποτα από αυτά δε λύγισε τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων.
Τα αστικά ΜΜΕ ακολούθησαν όλο αυτό το διάστημα φιλοκυβερνητική γραμμή «βομβαρδίζοντας» την εργατική τάξη και τον λαό από το πρωί ως το βράδυ για τις συνέπειες που έχει η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στη λειτουργία των ιδρυμάτων, στα εξάμηνα και τις εξεταστικές περιόδους, στην έρευνα κλπ. Ξεχνώντας βέβαια, πάντα, να ενημερώσουν είτε για την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει «γονατίσει» τα Πανεπιστήμια, είτε για την έλλειψη κονδυλίων για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την φοιτητική μέριμνα.
Τις καταλήψεις συμπαράστασης προσπάθησε να σπάσει η φιλοκυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η παράταξη της ΝΔ στα Πανεπιστήμια οργανώνοντας αντισυγκεντρώση στις 22 Νοεμβρίου η οποία όμως κατέληξε σε φιάσκο. Σε φιάσκο κατέληξαν και οι εκκλήσεις στους φοιτητές να εγκαταλείψουν τις καταλήψεις.
Από τη μεριά τους οι ρεφορμιστές ηγέτες του ΠΑΜΕ κινήθηκαν ΕΝΑΝΤΙΑ στη συνέχιση της απεργίας με πρόσχημα τις εγγραφές των πρωτοετών: «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επανέλαβαν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν - ακόμη και τώρα - οι εγγραφές των πρωτοετών» ... «κάθετα αντίθετες στη συγκεκριμένη πρόταση τάχθηκαν όλες οι άλλες δυνάμεις» («Ρ», 22/11/2013, σελ. 16) ενώ ήδη από τις 24 Σεπτεμβρίου διέδιδαν ότι οι διοικητικοί εγκαταλείπουν τις απεργίες και «βρίσκονται σε μια διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων εναλλαγής στις μορφές πάλης» (Προκήρυξη ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «Πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 24 Σεπτέμβρη», 24/9/2013 και «Ριζοσπάστης» 25/9/2013, σελ. 14). Ένα ψέμα που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν στις ΕΛΜΕ για να σπάσουν και την απεργία διαρκείας της ΟΛΜΕ(!) Και αυτές όμως η προσπάθειες να σπάσουν ΑΠΕΡΓΙΕΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ έπεσαν στο κενό.
Στις 18/11 παραιτήθηκε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ για να ακολουθήσει κι αυτή ΑΠΘ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξίωση των Πανεπιστημίων που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους. Μην ξεχνάμε ότι τα αποθεματικά των ταμείων ουσιαστικά εξανεμίστηκαν από το κακόφημο PSI και την ανταλλαγή ομολόγων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που «κόπτονται» σήμερα για «ανοιχτά Πανεπιστήμια», στην πραγματικότητα θέλουν να προχωρήσει η διαθεσιμότητα και τα Πανεπιστήμια να κλείσουν οριστικά σε λίγο διάστημα. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες πρέπει να γενικευτεί σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα, να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου