Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει τα προκλητικά ψεύδη και τα δημαγωγικά μυθεύματα Σαμαρά περί «ανάπτυξης», «μείωσης της ανεργίας και του χρέους»

Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (οργανισμός διεθνών ιμπεριαλιστικών - καπιταλιστικών συμφερόντων ) για 33 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με την εκτίμηση - πρόβλεψη ότι στην χώρα μας επίκειται αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, είναι χαρακτηριστική της κλιμάκωσης του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού σχεδίου που εξελίσσεται ασταμάτητα και ραγδαία στην χώρα μας, χωρίς «ιδέα υποχώρησης» και χωρίς τις λεγόμενες φάσεις «σταθεροποίησης» στις οποίες επένδυαν διάφορα κέντρα της παραδοσιακής και της χρουτσωφικής σοσιαλδημοκρατίας.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ίδιου Οργανισμού για μεγάλη μείωση στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία (11,1% μόνο στο διάστημα 2009 - 11) και τις γενικότερες εξελίξεις στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου (γενόσημα - χαράτσια -διάλυση δημόσιων νοσοκομείων - απολύσεις κλπ ) επιβεβαιώνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ο σκληρός χαρακτήρας της ολοσχερούς ταξικής κεφαλαιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής επίθεσης εξαθλίωσης, εξόντωσης και εκτεταμένης εκμετάλλευσης του εργαζόμενου και άνεργου λαού της χώρας μας.

Σύμφωνα με τη Eurostat η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο κυμάνθηκε στο 27,3%, την υψηλότερη θέση στην ΕΕ. Τον Αύγουστο του 2013 η ανεργία των νέων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 58% (170.000 άνεργοι). Στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν όσοι βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα, ενώ οι σχεδιαζόμενες απολύσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, για την περίοδο 2013-2014 θα φτάσουν στις 15.000 δημοσίους υπαλλήλους χωρίς να υπολογίζεται και η ανεργία που προκύπτει από το συνεχιζόμενο κλείσιμο ιδιωτικών επιχειρήσεων. Επομένως τα περί «ανάπτυξης" και «μείωσης της ανεργίας» μυθεύματα του Πρωθυπουργού διαψεύδονται και από την έκθεση του ΟΟΣΑ. Διαψεύδονται επίσης και τα μυθεύματα περί «μείωσης τους χρέους» από την ίδια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το ύψος του χρέους το 2020 θα κυμαίνεται στο δυσθεώρητο ποσό 158% του ΑΕΠ, αν όχι παραπάνω. Αν προστεθούν μερικά και πολλά άλλα στοιχεία που συσσωρεύονται και που διαμορφώνουν την κατάσταση τόσο στο τέλος του 2013, όσο και τις προοπτικές του επόμενου χρόνου που έρχεται η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη.

Στην Ευρωζώνη δεν είναι καλύτερη η κατάσταση. Η συνεχής αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Παράλληλα, σηματοδοτώντας τις γενικότερες τάσεις, τον Σεπτέμβρη καταγράφεται ένα ακόμα ρεκόρ για τον αριθμό των ανέργων εντός της ευρωζώνης, που έφθασε, σύμφωνα με τα «επίσημα» στοιχεία, τα 19,447 εκατ. ανθρώπους, δηλ. σε ποσοστό το 12,2% του εργατικού δυναμικού, έναντι ποσοστού 11,6% ένα χρόνο πριν. Αύξηση καταγράφεται και στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων, φθάνοντας το 24,1% τον Σεπτέμβρη, από 24% ένα μήνα νωρίτερα και 23,6% τον Σεπτέμβρη του 2012.

Πιο ψηλά, στην ευρωζώνη, τον Σεπτέμβρη - και - το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (12,3%), όπου το ψηλότερο ποσοστό (31,1%) εμφανίζεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η Ισπανία (27,3%). Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες δηλ. συνολική ανεργία και ανεργία νέων, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο ιμπεριαλιστικό ευρωζωνικό «κέντρο» που λέγεται Γερμανία. Την ίδια ώρα, πρόσφατα, οι ηγέτες της Ε.Ε - ευρωζώνης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, πραγματοποίησαν «σύσκεψη κορυφής» στο Παρίσι, με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού - πρωταθλητή της ανεργίας και αρχηγού του μεγαλοαστικού - μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ Σαμαρά, σύσκεψη - μνημείο ταξικού θράσους, με αντικείμενο την «αντιμετώπιση" της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, εν όψει βέβαια και των επικείμενων ευρωεκλογών - και - της ανησυχίας που προκαλούν στους αστικούς κύκλους οι ενδείξεις για μεγάλη αποστροφή των λαών και ιδιαίτερα της νεολαίας στους ευρωενωσιακούς και ευρωζωνικούς «πολιτικούς θεσμούς».

Στα συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία που διαμορφώνουν την κατάσταση της περιόδου που ζούμε, πρέπει - μεταξύ άλλων - να προσθέσουμε την επίμονη προσπάθεια του κλιμακίου υπαλλήλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων - Τρόικα, για την επιβολή πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, η εξελισσόμενη μεθόδευση για την δημιουργία καθεστώτος ομαδικών απολύσεων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η επίμονη και εξοντωτική για τους εργαζόμενους εμποροϋπάλληλους, προσπάθεια για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που ισχύει στην χώρα μας από το 1908, οι έντονες προετοιμασίες της κυβέρνησης για το νέο και μεγάλο κύμα απολύσεων εργαζομένων του Δημόσιου τομέα (σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους) που με ταξικό φανατισμό απαιτούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι εκπρόσωποι της ξεπουλημένης ντόπιας αστικής τάξης, όπως εκφράστηκε και με την συνέντευξη Τόμσεν στην εφημερίδα «Καθημερινή». Η νυχτερινή αστυνομική εισβολή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και η χρήση βίας, για μια ακόμα φορά από τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους επιβεβαιώνει τις προθέσεις της ντόπιας αστικής εξουσίας απέναντι στο λαό. Η γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη επανέλαβε τις ισχυρές διαθέσεις αντίστασης και αγώνα ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων, στις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνουν για το εργατικό κίνημα οι ρεφορμιστικές - διασπαστικές και συμβιβαστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού 2014 από την κυβέρνηση στη βουλή και αφού προηγήθηκε η πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι μια ακόμα σκληρότερη περίοδος αστικής επίθεσης στον λαό, με βασικό χαρακτηριστικό την γενικευμένη φοροεπιδρομή, τις απολύσεις και την υποβάθμιση - διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, μέσω υποχρηματοδότησης και λουκέτων.

Όλα δείχνουν ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι ντόπιοι πολιτικοί υπηρέτες τους προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμα περισσότερα ξεπουλήματα εθνικής δημόσιας περιουσίας σε χώρες, εταιρείες και πολυεθνικούς ομίλους, για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση φυσικών πόρων και δημόσιων κρατικών υποδομών, για μεγαλύτερο βάθεμα της εξάρτησης της χώρας μας. Η επιμονή των ιμπεριαλιστικών κέντρων στο ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων - ΕΑΣ για κλείσιμο τους η στην «καλύτερη» περίπτωση για κατάργηση της εξαγωγικής δυνατότητας τους και για υποβάθμιση τους, αποτελεί χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται επιβεβαιώνει το ουσιαστικό βάθεμα της εξάρτησης της χώρας μας από τον ιμπεριαλισμό - και - το επιβεβαιώνει με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό, που όμως δεν είναι «ικανός» να διαφωτίσει τους «φωστήρες» της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ (όπως και άλλων σχημάτων και ομάδων) και τις προδοτικές απόψεις τους σε ένα κεντρικό πρόβλημα για τον λαό, τους εργαζόμενους, την νεολαία, για το λαϊκό επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, όπως είναι το ζήτημα της εξάρτησης. Η πρόσφατη συνάντηση του Σαμαρά με την Μέρκελ στο Βερολίνο επιβεβαίωσε πλήρως τον βασικό προσανατολισμό της ντόπιας ξεπουλημένης αστικής τάξης, στην γραμμή της εθνικής εξάρτησης και της λαϊκής εξόντωσης. Σε κατεύθυνση πλήρους και απροσχημάτιστης συμπόρευσης και στήριξης της ευρωενωσιακής - ευρωζωνικής πορείας της χώρας μας «πάσει θυσία» υπήρξε και η τοποθέτηση Τσίπρα, με την γνωστή πρόσφατη ομιλία του στο Όστιν του Τέξας... Γίνεται ολοένα και πιο φανερή η αντιπαράθεση γραμμών και θέσεων μέσα στο λαϊκό κίνημα και τον λαό, με τις λαικοδημοκρατικές δυνάμεις να ξεδιπλώνουν την σημαία της λαικής - εργατικής ενότητας που γράφει «όχι στην εξάρτηση - έξω η Ελλάδα από ΟΝΕ - ΕΕ - ευρωζώνη - ΝΑΤΟ» - ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκού αποπροσανατολισμού, του συμβιβασμού, της διάσπασης, της συσκότισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: