Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζονται οι απολύσεις στο «Ριζοσπάστη» - Φουντώνει η εσωκομματική αντιπαράθεση

Τις 31 έφτασαν οι απολύσεις το «Ριζοσπάστη» με πιο πρόσφατες τις 4 απολύσεις τον Οκτώβριο: Νίκος Μπογιόπουλος, Γιάννης Φωτούλας (κοινοβουλευτικός συντάκτης), Θανάσης Κανιάρης (οικονομικός συντάκτης), Γιώργος Κατζιλιέρης (συντάκτης του Αθλητικού) και τις 5 απολύσεις το Νοέμβρη: Γ. Τραγγανίδας (πολιτιστικό ρεπορτάζ), Α. Φωτάκη (διεθνές ρεπορτάζ), Η. Κακαβάνης (διορθωτής), Κ. Τρακόσας (εργατικό ρεπορτάζ) και Κ. Κρεμύδας (συντάκτης ύλης).

Στην περίπτωση των απολυμένων του Νοέμβρη η απόλυση ανακοινώθηκε μετά τις 11 το βράδυ ώστε οι εργαζόμενοι να ολοκληρώσουν και τη βάρδιά τους. Ο Κώστας Κρεμμύδας που παρέμεινε στη θέση του μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα για να ολοκληρώσει την εργασία του, έγραψε σχετικά στο λογαριασμό του στο Facebook: «Στη 1 που παρέδωσα και υπολείπονταν 4 σελίδες, καλά δεν ήταν; Άλλωστε έτσι όπως έγιναν τα πράγματα πλέον, το γοργόν και χάριν έχει… Την αγάπη μου σε όλους! Στους απολυθέντες κυρίως… Και να μη χανόμαστε!». Ενώ σε ένα άλλο μήνυμά του γράφει: «31 χρόνια εργαζόμουν στην Εφημερίδα αλλά τόσο συσσωρευμένη παρακμή και μιζέρια τις ένιωσα τα τελευταία περίπου 3 χρόνια. Την Εφημερίδα την καταντήσατε εφημεριδάκι». (30/11)

Σύμφωνα με έναν άλλο απολυμένο, τον Κυριάκο Ζηλακό: «μέσα σε 10 μήνες στον Ριζοσπάστη: από τους 14 δημοσιογράφους μη μέλη του ΚΚΕ που πήγαν στο σωματείο τους, την ΕΣΗΕΑ, ζητώντας στήριξη γιατί ήταν απλήρωτοι πάνω από ένα εξάμηνο, απολυθήκαμε οι 13 (η Χριστίνα προς το παρόν μένει λόγω γέννας). Από τους 8 που πήγαν στα δικαστήρια ζητώντας τα δεδουλευμένα 8-10 μηνών απολύθηκαν και οι 8 χωρίς να καταβληθούν σε όλους τα δεδουλευμένα. Από τα 8 μελή του ΚΚΕ που αρνήθηκαν πρόσφατα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ήδη έχουν απολυθεί οι 5. Από τα 5 μέλη του ΚΚΕ που εξέφρασαν διαφορετική από την ηγεσία-συμμορία άποψη στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου απολύθηκαν και οι 5. Συνολικά έχουν απολυθεί από τον Ριζοσπάστη μέσα σε 11 μήνες 35 εργαζόμενοι, ενώ όσοι μένουν εκβιάζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις των 800 το μήνα που σε επομένη φάση θα γίνουν και λιγότερα. απολύσεις έγιναν μέσα στις γιορτές Χριστούγεννα-πρωτοχρονιά, ανήμερα της αργίας (των δημοσιογράφων) της πρωτομαγιάς, ενώ οι τελευταίες έγιναν μετά τα μεσάνυχτα».

Στο θέμα των απολύσεων αναφέρθηκε και κάποιος Αλέξης Θεοδώρου μέσα από την ιστοσελίδα του «Εργατικού Αγώνα» σε ένα άρθρο με τίτλο «Οι ατομικές συμβάσεις και οι απολύσεις στο Ριζοσπάστη είναι χτύπημα στην εργατική τάξη» (31/10/2013): «Οι δημοσιογράφοι που απολύθηκαν και δεν είναι κομματικά μέλη, απολύθηκαν- στην πλειοψηφία τους- γιατί διαφώνησαν με τις απολύσεις, γιατί ζήτησαν εξηγήσεις από την κομματική ηγεσία και αυτή απαξίωσε να τους τις παρέχει και να συζητήσει ανοικτά μαζί τους (πέραν δηλαδή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»), ορισμένοι γιατί διεκδίκησαν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους μετά από 5, 6, 7, 8, κλπ. μήνες μη καταβολής της μισθοδοσίας».

Η απόλυση του Νίκου Μπογιόπουλου συνοδεύτηκε από πολύ παρασκήνιο. Στις 17/11 στο μεγαλοαστικό ΒΗΜΑ δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του Λ. Σταυρόπουλου με τίτλο «Ν. Μπογιόπουλος: Στην κομματική «πυρά» διότι δεν συνεμορφώθη... » στην οποία παρουσιάζεται «εμπιστευτικό εσωκομματικό σημείωμα το οποίο διακινείται στις οργανώσεις» της ΚΕ του «Κ»ΚΕ καθώς και «επιστολή του κ. Μπογιόπουλου προς την ΚΕ, το ΠΓ, αλλά και τον γενικό γραμματέα του κόμματος κ. Δ. Κουτσόυμπα». («Βήμα», 17/11/2013). Από τα σημειώματα αποκαλύπτεται ότι η ηγεσία του «Κ»ΚΕ προωθεί, μαζί με τις απολύσεις, την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στο «Ριζοσπάστη» και ζητάει από τους εργαζομένους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Συνέχεια στο θέμα δόθηκε από τον ίδιο το «Ριζοσπάστη» όπου στις 29/11 δημοσιεύει με τίτλο «Δεν προσφέρομαι» επιστολή του Μπογιόπουλου με το εξής σημείωμα: «Η Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» παρέλαβε την Τρίτη 26/11/2013 και δημοσιεύει σήμερα το παρακάτω σημείωμα του Νίκου Μπογιόπουλου με ημερομηνία σύνταξης 14/11/2013» («Ρ», 29/11/2013, σελ. 14). Η επιστολή αυτή κυκλοφόρησε ως έμμεση απάντηση στο δημοσίευμα του Βήματος αλλά έχει γραφτεί 3 μέρες νωρίτερα από το δημοσίευμα αυτό!

Όπως επισημαίνει ο απολυμένος Γιώργος Πετρόπουλος σε ανάρτησή του στις 30/11: «Η επιστολή φέρει ημερομηνία 14/11/2013. Δηλαδή ημερομηνία πριν από την διαρροή στο ΒΗΜΑ (17/11) της επιστολής του προς την ΚΕ του ΚΚΕ όπου εκφράζονται οι διαφωνίες του για τα τεκτενόμενα [sic] στο Ριζοσπάστη και του κειμένου της ΚΕ που κατεβαίνει στις κομματικές οργανώσεις και τον αφορά. Άρα η επίμαχη επιστολή της 14/11 δεν μπορεί να αφορά τον Κώστα Γρηγοριάδη και οποιονδήποτε άλλο που έγραψε αργότερα για τον Μπογιόπουλο με αφορμή τη διαρροή στο ΒΗΜΑ. [...] Η επιστολή Μπογιόπουλου δεν αφορά εμάς. Αφορά εκείνους που την κράτησαν στο συρτάρι για δύο εβδομάδες. Κι όταν την δημοσίευσαν έγραψαν ψέματα για το χρόνο που την παρέλαβαν. Που όλο αυτό το διάστημα διέσυραν τον Μπογιόπουλο και τον συκοφαντούσαν στις κομματικές οργανώσεις. Που δεν είχαν το πολιτικό και κομματικό θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη για την διαρροή στο Βήμα (αντίθετα το έκαναν γαργάρα οι κατά τ’ άλλα λαλίστατοι υπερεπαναστάτες). Μην ξεχνάτε δε, ότι είναι αυτοί που κάνουν τις απολύσεις στον Ριζοσπάστη, που νομιμοποίησαν τις ατομικές συμβάσεις εφαρμόζοντάς τες στο κόμμα και που απέναντι σ’ αυτήν την πρακτική τους είχαν και έχουν όλους μας και φυσικά τον Μπογιόπουλο.» (Γιώργος Πετρόπουλος, 30/11/2013, ανάρτηση στο Facebook στο λογαριασμό του αποχωρήσαντα από τον «Ριζοσπάστη» Κώστα Γρηγοριάδη, οι υπογραμμίσεις είναι του ίδιου).

Με τη συνέχιση των μαζικών απολύσεων στο «Ριζοσπάστη» καταρρέουν οριστικά μια σειρά μύθοι της σοσιαλδημοκρατικό-τροτσκιστικής ηγεσίας του χρουτσωφικού «Κ»ΚΕ και του ΠΑΜΕ και αποκαλύπτεται το πραγματικό αστικο-ρεφορμιστικό τους πρόσωπο:

πρώτο, καταρρέει ο μύθος της εμφάνισης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων αυτού του αστικού ρεφορμιστικού κόμματος ως δήθεν «σοσιαλιστικών νησίδων» στα πλαίσια του καπιταλισμού (ρεφορμιστική προπαγάνδα για αφελείς) παρόλο που αυτές λειτουργούν με βάση το κέρδος, μαζί και την εκμετάλλευση, την ανεργία, τις απολύσεις, κλπ

δεύτερο, καταρρέει ο μύθος της δήθεν «υπεράσπισης» εκ μέρους των «Κ»ΚΕ-ΠΑΜΕ του αγώνα των απολυμένων κατά της ανεργίας στις άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όταν αυτοί όχι μόνο επικροτούν μα και απολύουν οι ίδιοι απ' τις κομματικές-καπιταλιστικές επιχειρήσεις τους εργαζόμενους,

τρίτο, η ηγεσία του ΠΑΜΕ δεν κάλεσε, ούτε και τώρα καλεί, σε απεργία τους εργαζόμενους στο «Ριζοσπάστη» για ματαίωση των πρόσφατων απολύσεων, γεγονός που δεν εκπλήσσει εφόσον έχει μετεξελιχθεί σε μόνιμο κυβερνητικό απεργοσπάστη σε όλες τις περιπτώσεις των κινητοποιήσεων (κατά της απεργία των καθηγητών της εξετάσεις, κλπ, υπάλληλοι ΕΚΠΑ-ΕΜΠ, κλπ). Μάλιστα, τελευταία, ακόμα και σήμερα συνεχίζει τον προδοτικό απεργοσπαστικό ρόλο με την πρότασή του: «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επανέλαβαν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν - ακόμη και τώρα - οι εγγραφές των πρωτοετών» ... «κάθετα αντίθετες στη συγκεκριμένη πρόταση τάχθηκαν όλες οι άλλες δυνάμεις» («Ρ», 22/11/2013, σελ. 16)

τέταρτο, η ηγεσία του ρεφορμιστικού ΠΑΜΕ όχι μόνο δεν αντιτάσσεται στις απολύσεις στο «Ριζοσπάστη» μα ούτε καν συμπαραστέκεται στους απολυμένους εργαζόμενους έστω και με μια «για τα μάτια του κόσμου» και στα λόγια καταδίκη των απολύσεων.

πέμπτο, καταρρέει ο μύθος της δήθεν «υπεράσπισης» εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΜΕ των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων στις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, πρωτοστατώντας οι ίδιοι στην κατάργησή τους όπως δείχνει η περίπτωση Μπογιόπουλου και οι πιέσεις για υπογραφή ατομικής σύμβασης με αποτέλεσμα την απόλυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: