Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup, που διάχθηκε στη δίνη των αντιθέσεων ΔΝΤ-ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, αποτελεί φιάσκο και κόλαφο για την κυβέρνηση του σοβαροφανούς φλύαρου πρωθυπουργίσκου Α. Σαμαρά και των Βενιζέλου-Κουβέλη, αφού τίποτα δεν προσφέρει στη χώρα ούτε βέβαια και στη σχεδόν από 8ετία χρεοκοπημένη οικονομία, από «τη μοιραία 6ετία 2004-2009» («Καθημερινή», 25/3/2012, σελ.2 «Οικονομία»), ενώ αντίθετα επισωρεύει επιπλέον προβλήματα και μεγαλύτερα δεινά στις πλάτες του λαού μας με την ανεργία να κυμαίνεται γύρω στα δύο εκατομμύρια και εκείνη των νέων να κυμαίνεται γύρω στο 60% κλπ, κλπ.
Για την εκταμίευση της υποδουλωτικής νέας δόσης των 44 δισ. ευρώ επιβλήθηκαν και νέοι επιπλέον όροι και προϋποθέσεις που δεν έγιναν γνωστά.
Παρ' όλα αυτά ο γελοίος και αδίστακτος πολιτικός απατεωνίσκος Α. Σαμαράς κατέφυγε σε ανάλογες της «σοβαρότητάς» του αστειότητες περί «άμεσης μείωσης του χρέους», «βιωσιμότητας του χρέους», κλπ, μα ακόμα και στην ουρανομήκη ανοησία πως τάχα ανοίγει τώρα «ο δρόμος προς την ανάπτυξη».
Τα χονδροειδή ψεύδη και τις ουρανομήκεις ανοησίες του διαψεύδει η ίδια η ανακοίνωση του Eurogroup που σε σειρά σημεία αναφέρονται τα εξής: «Η Ελλάδα έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα θα μεταφέρει σε αυτόν το λογαριασμό όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα, καθώς και το 30% των επιπλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση».
Και: α) «η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης ορισμένων μέτρων μείωσης του χρέους στο εγγύς μέλλον, που μπορεί να περιλαμβάνουν την επαναγορά με δημόσιο διαγωνισμό χρέους από διάφορες κατηγορίες ομολόγων. Αν τελικά επιλεγεί αυτή η κατεύθυνση, οποιεσδήποτε τιμές προσφοράς ή ανταλλαγής ομολόγων δε θα είναι υψηλότερες από εκείνες που ήταν κατά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012.», β) «Το Eurogroup αναμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει επίσημα για την εκταμίευση έως τις 13 Δεκεμβρίου (by 13 December), με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την επανεξέταση του αποτελέσματος της ενδεχόμενης διαδικασίας επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα» («Το Βήμα», 29/11/2012)
Κατ’ αρχήν ας υπενθυμιστεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό ΕΛΕΓΧΟ και κάθε νέα δόση αποτελεί ένα νέο θανατηφόρο κρίκο στην αλυσίδα της υποδούλωσης παραπέρα ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της χώρας από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ κλπ). Δεύτερο, και η νέα δόση πηγαίνει στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών και στην εξυπηρέτηση του χρέους (σε «τριμηνιαία βάση») και τίποτε απολύτως δεν πηγαίνει στο λαό που καλείται μόνον να πληρώσει. Τρίτο, στο λεγόμενο «ειδικό λογαριασμό» θα μεταφέρονται όλα τα έσοδα του κράτους (από «ιδιωτικοποιήσεις», «πλεονάσματα» κλπ) για τους τοκογλύφους δανειστές.
Τα άλλα δύο τελευταία αποσπάσματα (α-β) δεν χρειάζονται σχολιασμό, μιλούν από μόνα τους, το μόνο που χρειάζεται να σημειωθεί είναι η προσχεδιασμένη ληστεία των Ασφαλιστικών Ταμείων με την επαναγορά ομολόγων, κλπ.
Σχετικά με το τρίτο «Μνημόνιο»: Με 153 «υπέρ», αλλά και πολλές απώλειες, ψηφίστηκε την Τετάρτη 7/11 από την τρικομματική κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ το μνημόνιο 3. Ένα μνημόνιο που τέθηκε σε ψηφοφορία υπό παρόμοιες (με τα προηγούμενα μνημόνια) απειλές (δεν θα έχουμε για μισθούς και συντάξεις, θα βγούμε από το ευρώ κλπ.) και υποσχέσεις (είναι τα τελευταία μέτρα, σταθεροποιούν την κατάσταση κλπ.). Συγκεκριμένα από 299 βουλευτές οι 153 ψήφισαν «υπέρ», 128 «όχι» και 18 παρόντες.
Από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Κασσής, Γιάννης Παραστρατίδης καταψήφισαν το μνημόνιο, οι Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και Άντζελα Γκερέκου δήλωσαν «παρών», ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης απουσίαζε. Από την ΝΔ μόνο ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασσαπίδης δήλωσε «παρών». Η ΔΗΜΑΡ, κάτω από την λαϊκή πίεση, δήλωσε «παρών» (εκτός από τους Βουδούρη, Μουτσινά που καταψήφισαν) δεσμευόμενη όμως ότι θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του 2013 που στην ουσία θα εφαρμόσει όλα τα νέα μέτρα. Χαρακτηριστική της διάθεσής της να διασφαλίσει την υπερψήφιση του μνημονίου ήταν η στάση των Γρ. Ψαριανού και Β. Οικονόμου που περίμεναν να ψηφίσουν τελευταίοι για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειαζόταν.
Μία εβδομάδα πριν είχε προηγηθεί δήλωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με την οποία ομολογούσε (για άλλη μια φορά) την πλήρη υποταγή και εθελοδουλία του απέναντι στους δανειστές - εκπροσώπους του μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών και που τερμάτιζε τις δήθεν διαπραγματεύσεις: «μίλησα ακόμη και με τον Θεό, δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο» (!). Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε νέος ισχυρότερος εξευτελισμός για την χώρα και την κυβέρνηση δια στόματος Σόιμπλε λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του μνημονίου 3 υπό την απειλή ότι «τα λεφτά επαρκούν ως τις 16 Νοέμβρη»: «Παρά την ψήφιση από την Αθήνα ενός νέου σχεδίου μέτρων λιτότητας δεν θα υπάρξει συμφωνία για την καταβολή μιας νέας δόσης της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα πριν περάσουν εβδομάδες», θέση που επιβεβαίωσε το παραπάνω σημείο (β) του Eurogroup.
Ποιες είναι όμως οι βασικότερες αλλαγές που προβλέπει το Μνημόνιο 3;
1. Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
2. Σε δημόσιο και ΔΕΚΟ καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013 υπολείμματα δώρων και επιδομάτων αδείας για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ.
3. Καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους τα δώρα
4. Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης
5. Μειώνεται η σύνταξη με βάση τον μειωμένο βασικό μισθό των εν ενεργεία υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών
6. Επιβάλλεται «χαράτσι» 1 ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία
7. Επιβάλλεται «εισιτήριο» 25 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
8. Η συνταξιοδότηση για τους εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά θα δίδεται στα 58
9. Σύνταξη στα 60 με ΒΑΕ στο δημόσιο (οδοκαθαριστές κ.λπ.)
10. Στα 62 με 40 έτη η σύνταξη στον ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ. Στο δημόσιο θα ισχύσει από το 2020.
11. Μειώνεται το εφάπαξ στο ΤΑΠΙΤ, στο ΤΠΔΥ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΑ, στο ΤΕΑΠΑΣΑ, και των Υπαλλήλων ΙΚΑ, ΟΓΑ και δικηγόρων του δημοσίου.
12. Μαζικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και ιδιωτικού δικαίου) από τα τέλη του 2012 και ανά τρίμηνο, προς άλλα υπουργεία, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ. Ο υπό μετάταξη υπάλληλος μεταφέρει το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιό του σε νέα συναφή θέση της ειδικότητας τους, ενώ αν δεν παρουσιαστούν στη νέα θέση τους απειλούνται με υποβιβασμό (οι μόνιμοι) ή απόλυση (οι ιδιωτικού δικαίου και οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα).
13. Διαθεσιμότητα επί ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους) για μονίμους υπαλλήλους του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι θέσεις των οποίων καταργούνται. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οπουδήποτε στο δημόσιο. Επίσης μπορεί να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης. Αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η υπηρεσιακή σχέση των υπαλλήλων αυτών, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.
14. Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2016 ο κανόνας περιορισμού των προσλήψεων «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο δημόσιο.
15. Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα νέο ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α) έως 6.000 ευρώ θα λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) με 6.001 έως 12.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (γ) από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο το 1/3 του επιδόματος.
16. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: 40 ευρώ το μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ για δύο τέκνα, 130 ευρώ για τρία τέκνα και 180 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.
17. Ισοτιμία πτυχίων ΑΕΙ - ΤΕΙ με τα πτυχία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων (αντίθετα απ' ότι προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου