Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (6-7/11) ενάντια στα νέα μέτρα που εξαθλιώνουν τον λαό και ξεπουλάνε την χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ΓΣΕΕ, η συμμετοχή σε πολλούς εργασιακούς χώρους ήταν καθολική. Ενδεικτικά : ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: 100 %, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΠΛΟΙΑ 100 %, ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: 100 %, ΛΙΜΑΝΙΑ: 100%, ΕΡ.ΜΕΤΑΛΛΟΥ: 90%, ΟΙΚΟΔΟΜΗ: 90 %, ΞΕΝΟΔΟΧΟŸΠΑΛΛΗΛΟΙ: 90%, ΕΜΠΟΡΙΟ: 90%, ενώ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 90%.
Την πρώτη μέρα της απεργίας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας, παρά την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στην μετακίνησή τους. Την πρώτη μέρα της απεργίας εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έθεσαν εκτός λειτουργίας 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σε πολλά εργατικά κέντρα επαρχιακών πόλεων η συμμετοχή άγγιξε το 90%.
Τη δεύτερη μέρα της απεργίας πάνω από 200.000 διαδηλωτές, κρατώντας την σημαία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας περικύκλωσαν τη Βουλή εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Για ακόμη μια φορά σημαντική ήταν η συμμετοχή του κόσμου που πρόσφατα έχασε τη δουλειά του. Η δυνατή καταιγίδα δεν πτόησε τους διαδηλωτές οι οποίοι παρέμειναν έξω από την Βουλή. Η δράση όμως των κατασταλτικών δυνάμεων και η χρήση χημικών και οχημάτων ρίψης νερού (που μπορεί να αποβούν μοιραία λόγω της πίεσης του νερού) διέλυσε το συγκεντρωμένο πλήθος.
Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζοντας την προσπάθεια καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων η οποία έχει ενταθεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις προχώρησαν τη δεύτερη μέρα σε 5 συλλήψεις και 103 προσαγωγές. Βίντεο αποκάλυψε την δράση ασφαλίτικων ομάδων που υποδύονται διαδηλωτές και που παίρνουν θέση αρκετές ώρες πριν τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προκήρυξε απεργία και για την 8/11 στην οποία η συμμετοχή ήταν μαζικότατη. Μέλη του Εργατικού Κέντρου προχώρησαν στην κατάληψη της τράπεζας της Ελλάδας επί της 25ης Αυγούστου καθώς και της Α' Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Ενώ υπό κατάληψη ήταν και το κτίριο της περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας. Την απεργία κατήγγειλε το ΠΑΜΕ και η ελεγχόμενη από αυτό Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζοντας ότι "κανένα νόημα δεν έχει η προκήρυξη μιας απεργίας χωρίς ενημέρωση σε συνδικαλιστές, κατ' επέκταση και σε εργαζόμενους" ... » («Ρ», 10/11/2012, σελ. 14). Οι ρεφορμιστικές ηγέτες του ΠΑΜΕ όχι μόνο δεν έβαλαν ζήτημα κλιμάκωσης του αγώνα αλλά αντίθετα προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συνέχιση της απεργίας στο Ηράκλειο παρά τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής του εργατόκοσμου του Ηρακλείου τόσο στην απεργία, όσο και στις συγκεντρώσεις αλλά ακόμα και στις καταλήψεις κτηρίων.
Στις 11 Νοέμβρη, ημέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε κινητοποιήσεις στις οποίες η συμμετοχή δεν ήταν αντίστοιχη της απεργίας που προηγήθηκε. Ευθύνη γι' αυτό έχουν όλα τα κόμματα που έδωσαν στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος χαρακτήρα αγώνα χωρίς αύριο, σπέρνοντας την απογοήτευση και την ηττοπάθεια. Η πολιτική των δυο ρεφορμιστικών κομμάτων «Κ»ΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια αποδεχόμενη ουσιαστικά τη παραμονή της χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση-ΟΝΕ-ΕΥΡΩ, έδωσε περιθώρια και στις ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες να συμπορευτούν ευρύχωρα και βολικά σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, αφαιρώντας έτσι ολοκληρωτικά από το εργατικό και λαϊκό κίνημα κάθε πολιτικό στόχο και κάθε πολιτική διεκδίκηση, με κεντρική την διεκδίκηση της ΕΞΟΔΟΥ της χώρας μας από τον έλεγχο των Διεθνών Καπιταλιστικών-Ιμπεριαλιστικών Μηχανισμών.
Στις 13 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα η οποία με πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στις 14 Νοέμβρη ημέρα Πανευρωπαϊκής Απεργίας και ενώ τα συνδικάτα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία κλπ καλούσαν σε γενική απεργία αυτή την μέρα από τον Οκτώβρη, οι ρεφορμιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, κλπ.) δεν κήρυξαν απεργία αλλά αντίθετα η ΑΔΕΔΥ κήρυξε μόνο 3ωρη στάση εργασίας η οποία κατέληξε σε ισχνή συγκέντρωση και πορεία. Η υποτιθέμενη στήριξη της ΓΣΕΕ στην κινητοποίηση έγινε με ένα απλό δελτίο τύπου και χωρίς φυσικά να ζυμωθεί στους εργασιακούς χώρους, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε οργανωτική προετοιμασία.
Τα Εργατικά Κέντρα Κέρκυρας και Ηρακλείου Κρήτης κάλεσαν σε απεργία την Τετάρτη 14/11 ενώ αντίθετα κανένα Εργατικό Κέντρο από τα 12 που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ρεφορμιστικού ΠΑΜΕ δεν κήρυξε απεργία για εκείνη την μέρα. Στις δυο πόλεις μάλιστα που έγινε απεργία το ΠΑΜΕ 1) δεν κάλεσε τον κόσμο να απεργήσει, 2) δεν κάλεσε στις συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων 3) στο μεν Ηράκλειο κάλεσε σε δική του ξεχωριστή συγκέντρωση ενώ στην Κέρκυρα δεν κάλεσε ούτε καν δική του συγκέντρωση, κάνοντας στην πράξη ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ. Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (12/11) για να δικαιολογήσει το εξόφθαλμο σαμποτάζ εκ μέρους του της πανευρωπαϊκής απεργίας αναφέρει ότι «την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης αποφάσισε το δεξί χέρι της κομισιόν και των πολυεθνικών της Ευρώπης, η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ)», τη στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι και όταν καλούν απεργία οι εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ρεφορμιστές στην υπηρεσία του κεφαλαίου αλλά και των μονοπωλίων της ΕΕ όπως επίσης και το ρεφορμιστικό ΠΑΜΕ, τότε με το ίδιο εντελώς λαθεμένο σκεπτικό δε θάπρεπε οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στις απεργίες που προκηρύσσονται από αυτούς. Επιπλέον είναι γνωστό ότι η απόφαση για απεργία τη συγκεκριμένη μέρα ξεκίνησε από την Πορτογαλική CGTP (Γενική Συνομοσπονδία των Πορτογάλων Εργατών) που αποτελεί και τη μεγαλύτερη συνομοσπονδία της χώρας («Βήμα», 3/10/2012) και η οποία συνδέεται με το σοσιαλδημοκρατικό Πορτογαλικό «Κομμουνιστικό» Κόμμα. Η CGTP ανήκει τόσο στη Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) όσο και στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στην οποία ανήκει και το ΠΑΜΕ αλλά και στην UITBB στην οποία ανήκει η Συνομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων (μέλος του ΠΑΜΕ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου