ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ= ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ , ΚΑΚΟΥΡΓΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ
ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ= ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
του Γεωπόνου
ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΦΙΔΗ
Σεπτέμβρης 2012
Σήμερα η ανθρωπότητα ζει και γνωρίζει τις παρηκμασμένες κοινωνίες του κακούργου κέρδους και της πνευματικής φθειρίασης, τις κοινωνίες του αρπακτικού, σκοταδιστικού και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Ιδιαίτερα η Ελλάδα, μια χώρα πλούσια από ποικίλη γεωργική παραγωγή, από ορυκτό πλούτο, από ουρανό, θάλασσα και κλίμα είναι πουλημένη στο Δ.Ν.Τ. από πολιτικούς υπηρέτες των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών και των μονοπωλίων. ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΦΙΔΗ
Σεπτέμβρης 2012
Είναι γνωστή η αποβιομηχάνιση της χώρας, η αποδιοργάνωση του παραγωγικού της ιστού και η φτώχεια του λαού με την τεράστια σε ποσοστό ανεργία, τη μείωση μισθών και επιδομάτων, την επιβολή ασήκωτων φόρων και χαρατσιών, την ανυπαρξία παροχής νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας του Έλληνα, χωρίς να αγνοούμε τους μεγάλους μποναμάδες που δόθηκαν στους υμετέρους που τώρα αποκαλύπτουν για να φανούν δικαιότεροι και δήθεν τιμωροί και αποκαλυπτικοί ρίχνοντας τις ευθύνες πάντα στους προηγούμενους. Σήμερα στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, όλοι πλήττονται βάναυσα με τις περικοπές επιδομάτων και με μισθούς τριτοκοσμικούς που θέλει να επιβάλλει το Δ.Ν.Τ.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός, το σύστημα της άγριας εκμετάλλευσης των λαών και της βαρβαρότητας που όλοι σήμερα υποχρεωθήκαμε να το γνωρίσουμε αφού πρώτα μας έκαναν φτωχούς.
Ήταν απαραίτητη αυτή η μικρή εισαγωγή για το καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου να αναφερθούμε σε ένα φωτεινό παράδειγμα δημιουργίας, σύνεσης, ανδρείας και ανθρωπιάς του σοσιαλισμού και αυτό αφορά τη μικρή Αλβανία με τα 29 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερη από την Ελλάδα (130 χιλιάδες τετρ.χιλ.), την Αλβανία που ο λαός της έζησε 2100 χρόνια δουλείας και φεουδαρχίας ( 168 π.Χ.- 1912), όταν σ’ αυτά τα 2100 χρόνια και πιο πίσω ακόμα την Ελλάδα τιμούσαν διάνοιες και φιλόσοφοι, ρήτορες σαν το Δημοσθένη, στοχαστές σαν το Σωκράτη και αρχιτέκτονες που ύψωναν Παρθενώνες.
1) Η προπολεμική Αλβανία (1913- 1944)
Το 75% των επιχειρήσεων ανήκε στο ξένο κεφάλαιο και το 25% σε ένα συνεταιρισμό μικτού κεφαλαίου όπου και εκεί η συμμετοχή του ντόπιου ήταν 2% και η συμμετοχή του ξένου 23%. Η γεωργία ήταν ημιφεουδαρχική, ήταν η πλέον καθυστερημένη και φτωχή χώρα της Ευρώπης η Αλβανία και οι εξαγωγές της το 1939 ήταν μόνο το 12% των εισαγωγών. Αυτή ήταν η Αλβανία που παρέλαβε το κομμουνιστικό κόμμα με τον εμπνευσμένο αρχηγό του Εμβέρ Χότζα, μια Αλβανία που γνώρισε γραπτή γλώσσα τα τελευταία χρόνια, μια Αλβανία χωρίς σχολεία, πανεπιστήμια και με νόμο αυτόν της αυτοδικίας.
2) Η Σοσιαλιστική Αλβανία
Το σοσιαλιστικό κράτος με αληθινό ενδιαφέρον προστάτευσε το φυσικό πλούτο της χώρας χωρίς το θανατηφόρο και κακούργο κέρδος, χωρίς τη θανατηφόρα τσιμεντοποίηση των πάντων, όπως συμβαίνει στη δύσμοιρη, γειτονική και καπιταλιστική Ελλάδα.
3)Τα μεγάλα έργα στο γεωργικό τομέα
Στα χρόνια της λαϊκής εξουσίας σημειώθηκαν ριζικοί μετασχηματισμοί στον τομέα της γεωργίας με την εκχέρσωση εδαφών και την αποξήρανση ελών, με εξασφάλιση της άρδευσης και με εθελοντική εργασία της νεολαίας κυρίως, κατασκευάστηκαν χιλιάδες αναβαθμίδες στις πλαγιές των λόφων και των βουνών με φυτεμένα ελαιόδενδρα και οπωροφόρα ανάλογα με το κλίμα και το υψόμετρο. Για την άρδευση αυτών των καλλιεργειών κατασκευάστηκαν κανάλια με ικανότητα άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων. Το μήκος του αρδευτικού καναλιού είναι 18.800 χιλιόμετρα , 16 φορές μεγαλύτερο από το μήκος των συνόρων της χώρας, δηλαδή μια απόσταση 38 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Έχει γίνει τέτοια, έστω πολύ μικρή τέτοια δουλειά στου ελληνικούς κάμπους; Ούτε έγινε και ούτε θα γίνει ποτέ.
Γιγάντιο είναι επίσης το έργο της αποστράγγισης των εδαφών των πεδινών περιοχών κατά την περίοδο της πολυομβρίας, και για το σκοπό αυτό ανοίχτηκαν πάνω από 14.000 αποστραγγιστικά κανάλια. Στο λαϊκό καθεστώς η καλλιεργούμενη γη υπερδιπλασιάστηκε σε έκταση και από το 2.900.000 έφτασε τα 7.130.000 στρέμματα με την άρδευση να καλύπτει το 56% της καλλιεργήσιμης γης. Στη σοσιαλιστική Αλβανία με την εφαρμογή της προηγμένης αγροτεχνικής η γεωργική παραγωγή το 1985 σε σχέση με αυτήν του 1938 αυξήθηκε κατά 8 φορές.
Μεγάλη ήταν η ανάπτυξη και η πρόοδος που σημειώθηκε στην παραγωγή κτηνοτροφικών και βιομηχανικών φυτών με παράλληλη ανάπτυξη του τομέα της ζωικής παραγωγής, χωρίς να υστερούν σε ανάπτυξη η ελαιοκαλλιέργεια, τα οπωροφόρα δέντρα και η λαχανοκομία. Όλες αυτές οι επιτυχίες άγνωστες για την καπιταλιστική Ελλάδα.
4) Η βιομηχανική ανάπτυξη στο λαϊκό καθεστώς
Το έδαφος της Αλβανίας είναι κυρίως ορεινό και φτωχό, όμως το υπέδαφός της είναι από τα πλουσιότερα στον κόσμο και περιέχει χαλκό, χρώμιο, σιδηρονικέλιο, βωξίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μεταλλικές και θερμομεταλλικές πηγές νερών και ορυκτό άλας.
Τα πρώτα χρόνια της λαϊκής εξουσίας τέθηκαν σε λειτουργία 200 βιομηχανικές μονάδες και επεκτάθηκαν οι κλάδοι της επισιτιστικής και ελαφράς βιομηχανίας, η μηχανική βιομηχανία, η χημική βιομηχανία και η ηλεκτρική βιομηχανία. Η μηχανική βιομηχανία σημείωσε τεράστια άλματα προόδου αυξάνοντας την παραγωγή της το 1985 σε σχέση με το 1970 κατά 4,5 φορές. Η βιομηχανία αυτή εξασφάλισε κατά 95% τις ανάγκες της χώρας σε ανταλλακτικά, κατασκευάζει τρακτέρ, σιδηροδρόμους και βαγόνια για πρώτη φορά, μηχανές εξοπλισμού για τη γεωργία, τα ναυπηγεία, εξοπλισμούς για ορυχεία, όργανα ακριβείας και ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς.
Στη μικρή σοσιαλιστική Αλβανία κατασκευάζονται τα πάντα εκτός από αεροπλάνα και αυτοκίνητα.
Το 1985 η συνολική παραγωγή ήταν 169 φορές μεγαλύτερη της παραγωγής του 1938 και η βαριά βιομηχανία είχε αύξηση κατά 210 φορές σε σχέση με το 1938.
Η ορθή χωροταξική κατανομή της βιομηχανίας συντέλεσε άμεσα στην αρμονική ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την προστασία του περιβάλλοντος. Καημένη Ελλάδα με την αστυφιλία σου και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
5) Η ενεργειακή βιομηχανία
Το 1985 η εξόρυξη άνθρακα ήταν 583 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 1938. Το 1980 στην Αλβανία λειτούργησαν 80 μικροί και 8 μεγάλοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί μεγάλης ισχύος.
Το 1985 οι υδροηλεκτρικές μονάδες παράγουν το 85% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ηλεκτρική ενέργεια στα χρόνια 1945- 1985 σε εκατομμύρια KWώρες.
1938 | 1945 | 1950 | 1960 | 1980 | 1985 |
9.3 | 4.21 | 194.3 | 295.3 | 3740 | 3800 |
Δηλαδή αύξηση 408 φορές σε σχέση με το 1938.
Το δίκτυο γραμμών υψηλής τάσης και χαμηλής τάσης υπολογίζεται στα 1.620.000 χιλιόμετρα, προϊόντα όλα της Αλβανικής βιομηχανίας, συρματουργίας και καλωδίων. Οι κυριότεροι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας βρίσκονται στους μεγάλους ποταμούς, όπως είναι ο Δρίνος και άλλοι, όπου δημιουργούνται μεγάλα φράγματα και μεγάλοι ταμιευτήρες νερού. Στη μικρή και απομονωμένη Αλβανία από τη χρουτσοφική, αντισταλινική Σοβιετική Ένωση και τη ρεβιζιονιστική Κίνα, κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο φράγμα στην Ευρώπη, ύψους 168 μέτρων, και με την κατασκευή ενός μόνο φράγματος και ταμιευτήρα εξασφαλίστηκε η άρδευση ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων.
Η Αλβανία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν είχε δρόμους, σιδηροδρόμους, πανεπιστήμια, μεταφορές και γραπτή γλώσσα. Η κατασκευή του σιδηροδρομικού της δικτύου ήταν έργο- δώρο στο κράτος αποκλειστικά της αλβανικής νεολαίας και αυτό την τιμά ιδιαίτερα. Η χιλιομετρική απόσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων από Αλεξανδρούπολη- Θεσσαλονίκη- Αθήνα- Καλαμάτα είναι περί τα 1000 χιλιόμετρα, συν άλλα 400 χιλιόμετρα Καλαμάτα- Λαμία, δηλαδή 1400 χιλιόμετρα. Η ελληνική νεολαία αν ακολουθούσε το παράδειγμα της Αλβανικής θα έπρεπε να είχε κάνει δώρο στο ελληνικό κράτος τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, δεδομένου ότι η Αλβανία εδαφικά και πληθυσμιακά είναι 4 φορές μικρότερη από την Ελλάδα και το μήκος των σιδηροδρόμων της είναι 350 χιλιόμετρα.
Ύστερα από αυτά τα γιγαντιαία έργα της μικρής Αλβανίας, οι μεταφορές εμπορευμάτων ήταν 900 φορές μεγαλύτερες το 1985 σε σχέση με το 1938, ενώ οι μεταφορές των επιβατών 3700 φορές, αριθμοί που καταπλήσσουν.
6) Η αύξηση του πληθυσμού, η υγεία, η πρόνοια, η περίθαλψη.
Μέχρι το 1923 ο πληθυσμός της Αλβανίας ήταν 800.000 και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο 1.000.000. Στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (1945- 1985) ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1.875.000 για να διαμορφωθεί το 1986 στα 3.000.000, δηλαδή μέσα σε 45 χρόνια ο πληθυσμός τριπλασιάστηκε. Καημένη Ελλάδα με την υπογεννητικότητα.
Όλη αυτή η αύξηση του πληθυσμού ήταν αποτέλεσμα των νέων ανθρώπινων, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και βιοτικών συνθηκών που δημιούργησε το λαϊκό κράτος με ταυτόχρονη εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της μετανάστευσης που ξεπερνούσε το 25% του όλου πληθυσμού. Σήμερα με καπιταλιστικές συνθήκες επαναλαμβάνεται με αγριότερη μορφή η μετανάστευση και με τα τιμωρημένα στοιχεία των φυλακών που απελευθέρωσε ο Μπερίσα να δημιουργούν καταστάσεις ρατσισμού όπου φιλοξενούνται. Να αυτός είναι Αλβανός!
Στο υψηλό επίπεδο γεννήσεων στη λαϊκή Αλβανία επέδρασαν τα κοινωνικά μέτρα και η προστασία της υγείας της μητέρας και του παιδιού, με την πληρωμένη άδεια τοκετού και τη διατήρηση της θέσης εργασίας της. Στην Ελλάδα για την έγκυο γυναίκα ισχύει η απόλυση.
Με τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα εξαλείφτηκαν οι εστίες του ελώδους πυρετού και μαζί η ελονοσία, η φυματίωση και η σύφιλη, κληρονομιές απ’το παλιό αντιλαϊκό καθεστώς αλλά και πολύ και πιο πίσω. Μόνο το 1985 το κράτος διέθεσε για κοινωνικοπολιτικούς σκοπούς και για καινούριες κατοικίες όπου στεγάστηκαν τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού, το 29,9% των εξόδων του προϋπολογισμού.
Ακόμη:
Α) Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας ο μισθός του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το τριπλάσιο του κατώτερου μισθού της καθαρίστριας. Καημένη Ελλάδα.
Β) Η σοσιαλιστική Αλβανία δε γνώρισε ποτέ εξωτερικό δανεισμό. Επομένως εξωτερικό χρέος πάντα μηδέν.
Γ) Στην μηδενική βάση ήταν το έγκλημα, η πορνεία, η ναρκομανία, η κοινωνική διαφθορά.
Δ) Ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν είχε φορολογούμενους πολίτες.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι άθλοι της σοσιαλιστικής Αλβανίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κατέπληξαν όλο τον κόσμο, αφού αποκλεισμένη από όλους και εχθρικά διακείμενους, τριπλασίασε τον πληθυσμό της μέσα σε 45 χρόνια, εξασφαλίζοντας παραγωγικά χέρια, αφού με ένα μεγάλο άλμα στον αριθμό των γεννήσεων μπόρεσε να έχει τη νεότερη μέση ηλικία των 26 ετών πλάι και μέσα στη γηρασμένη ηλικιακά Ευρώπη.
Κατασκεύασε το μεγαλύτερο φράγμα στην Ευρώπη ύψους 168 μέτρων και πέτυχε το 85% της ενέργειάς της να προέρχεται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια και να εξάγει ενέργεια επί μονίμου βάσεως στην ανεπτυγμένη Αυστρία. Οι σιδηρόδρομοι ήταν τιμητικό δώρο της εθελοντικής εργασίας της Αλβανικής νεολαίας στη χώρα. Υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα εθελοντικής εργασίας σε όλο τον κόσμο; Ασφαλώς όχι.
Υπάρχει παράδειγμα σε όλο το κόσμο όπου ένας λαός χωρίς πανεπιστήμια και γραπτή γλώσσα μέσα σε 45 χρόνια να κάνει τόσα πολλά και από την πρωτόγονη μορφή κοινωνικής οργάνωσης να ξεπεράσει όλους τους άλλους λαούς με μεγάλη ιστορία και οργανωμένη οικονομία; Ασφαλώς όχι.
Υπάρχει παράδειγμα σε όλο τον κόσμο όπου ένας λαός που έζησε αιώνες στη δουλεία, την αυτοδικία και τους τυραννικούς μπέηδες, με πλήρη απαιδευσία και αγραμματοσύνη, να έχει πραγματοποιήσει με βήματα γίγαντα προόδους που καταπλήσσουν; Προόδους που τα καπιταλιστικά κράτη χρειάστηκαν 200 και πλέον χρόνια για να τα πραγματοποιήσουν; Ασφαλώς όχι.
Υπάρχει άλλο παράδειγμα στον κόσμο σαν αυτό της μικρής Αλβανίας όπου η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 408 φορές σε σχέση με αυτή της προπολεμικής Αλβανίας;
Υπάρχει άλλο παράδειγμα στον κόσμο όπου η αναδάσωση να επιτεύχθηκε σε εκατομμύρια στρέμματα; Καημένη Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές στα δάση που ποτέ δεν αναδασώνονται.
Υπάρχει κανένα άλλο κράτος στον κόσμο όπου οι μεταφορές να αυξήθηκαν 900 φορές μέσα σε 45 χρόνια;
Υπήρξε και υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου η ηρεμία, η αλληλεγγύη και η αγάπη μεταξύ των πολιτών όπως σε αυτή τη χώρα με την πατροπαράδοτη αυτοδικία παλαιότερα;
Υπήρξε κουλτούρα σαν του Αλβανικού λαού, όπως διαπιστώθηκε από Έλληνες τουρίστες που επισκέφτηκαν την Αλβανία το 1987; Στη σοσιαλιστική Αλβανία δεν υπήρχε διχασμένος λαός, δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι να αλληλοκατηγορούνται και να αλληλοσφάζονται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, δεν υπήρχαν πλούσιοι να ξεχωρίζουν προκλητικά όπως στον καπιταλιστικό κόσμο. Υπήρχε η αγάπη, η συναδελφικότητα, ο συναγωνιστής, η εντιμότητα. Στη μικρή σοσιαλιστική Αλβανία δεν υπήρξαν φτωχοί και άνεργοι γιατί δεν υπήρχαν πλούσιοι και εκμεταλλευτές. Αυτό το σύστημα ήθελε και το κατάφερε να γκρεμίσει ο καπιταλισμός και θα το δούμε στο δεύτερο μέρος της μελέτης μου αυτής.
Οι Αλβανοί μετανάστες παιδιά διαπαιδαγωγημένα του Χότζα που έφτασαν στην Ελλάδα είχαν καλογυμνασμένα σώματα και μπράτσα, δεν είχαν κοιλιές και στομάχια και χοντρούς πισινούς και ήταν αποδοτικοί εργάτες. Ήρθαν με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους που τα περισσότερα αρίστευσαν στα Ελληνικά Σχολεία. Πρόκοψαν όλοι. Δυστυχώς οι πρώτοι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα ήταν τιμωρημένα στοιχεία του συστήματος που απελευθέρωσε ο Μπερίσα ανοίγοντας τις φυλακές. Αυτοί έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς δικούς μας να λένε να αυτός είναι Αλβανός.
Υ.Γ.
Το μοναδικό αυτό παράδειγμα δημιουργίας, ανθρωπιάς και αληθινού σοσιαλισμού στην μικρή Αλβανία των 2.100 χρόνων δουλείας και φεουδαρχίας, την στερεή αυτή οικονομική βάση με τα μεγάλα έργα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, σήμερα με την ανατροπή του Λαϊκού καθεστώτος, τα οικονομικά οφέλη καρπούνται η Νέα Αστική Τάξη της Αλβανίας, οι πολυεθνικές εταιρείες και τα μονοπώλια, και την μετανάστευση να ξεπερνά το 25% του πληθυσμού.
Αυτή την μεγάλη οικονομική κληρονομιά βρήκε η Νέα Αστική Τάξη της σημερινής Αλβανίας, τα διεθνή μονοπώλια και οι πολυεθνικές εταιρίες. Όλα τα στοιχεία αυτής της περιληπτικής μελέτης είναι από το βιβλίο μου που έγραψα προ οκτώ (8) ετών δηλαδή το 2004, για τη λαϊκή σοσιαλιστική Αλβανία. Όλα αυτά σαν δίδαγμα τια για το σημερινό πολιτικό και οικονομικό χάλι της Ελλάδας μας.
Β. Μπουφίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου