Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπεριαλισμού Α. Μέρκελ: θριαμβευτική κάθοδος από το Βερολίνο στην Αθήνα

 

ήλθε, είδε, διέταξε και απήλθε

Το ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα της εκπροσώπου του γερμανικού ιμπεριαλισμού Μέρκελ δεν σχετίζεται μόνο με την επιδίωξη την γερμανικών μονοπωλίων να λεηλατήσουν τον πλούτο της χώρας αλλά οφείλεται και σε γενικότερους λόγους.

Καταρχήν γίνεται σε μια περίοδο που διαρκεί η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής που οξύνει όχι μόνο την αντίθεση εργασίας-κεφαλαίου σε όλες τις χώρες αλλά και τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών, τόσο μεταξύ της ΕΕ-ΗΠΑ, που εκδηλώνεται, εκτός των άλλων, στον ανταγωνισμό ΕΥΡΩ-Δολαρίου αλλά και τις ανταγωνιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, πρωτίστως Γερμανίας-Γαλλίας με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες χωρισμένες σε δυο ομάδες γύρω απ' αυτές. Απέναντι τους βρίσκονται αντιμέτωπες οι εξαρτημένες χώρες όπως η Ελλάδα κλπ που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και χρεοκοπία εξαιτίας και του δυσβάσταχτου εξωτερικού χρέους που αποτελεί θανάσιμη θηλιά στο λαιμό της και δυναμώνει παραπέρα την εξάρτησή της από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Επιπλέον έγινε σε μια περίοδο όξυνσης της κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με τις απανωτές προσπάθειες επέμβασης στα εσωτερικά αυτών των χωρών, πρωτίστως εκ μέρους των αμερικανών ιμπεριαλιστών και την όξυνση των ανταγωνιστικών αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αντιθέσεις που οδηγούν σε συγκρούσεις και τις μικρότερες εξαρτημένες χώρες αυτής της περιοχής.

Με την άφιξή της στην Αθήνα η Μέρκελ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Γερμανία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, γεγονός που ήταν εξάλλου γνωστό παρά την παραπλανητικού χαρακτήρα πολιτική τρομοκρατία εκ μέρους των ντόπιων μεγαλοαστικών κομμάτων και κάποιων κύκλων της ΕΕ. Πέρα από το ότι τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το ντόπιο κεφάλαιο είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, στη σημερινή περίοδο της κρίσης μια έξοδος της Ελλάδας απ΄ την ευρωζώνη (κάτι που καθόλου δεν μπορεί να αποκλειστεί), ή ακόμα χειρότερα από την ίδια την ΕΕ, θα προκαλούσε γενικότερο ντόμινο στην οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και σε εκείνη των ΗΠΑ, το δε κόστος εξόδου θα ήταν τεράστιο με άμεσο κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να κατακερματιστεί η κλυδωνιζόμενη ΕΕ.

Ας απαριθμηθούν σύντομα τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο τη επίσκεψης Μέρκελ:

Στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά: παρ' όλο που η πολυδιαφημισμένη και διακαώς αναμενόμενη στήριξη της Μέρκελ προς την κυβέρνηση δε μπορούσε να κινηθεί σε διαφορετικό από το γνωστό κλίμα υποτέλειας με κυρίαρχη τη σχέση αφέντη-δούλου, ο πρωθυπουργός της άφθαστης εθελοδουλίας διαβεβαίωσε εκ νέου τη Μέρκελ ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποσχέσεις», επαναλαμβάνοντας ανιαρά και προκλητικά το μόνιμο τροπάρι της πιο ακραίας ξενοδουλίας. Όμως η εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπεριαλισμού φρόντισε, παρά την παροιμιώδη ξενόδουλη στάση του, να του υπενθυμίσει προσγειώνοντάς τον: «Εύχομαι και ελπίζω να μείνετε στο Ευρώ, η Ανατολική Γερμανία έκανε πολλά χρόνια να ορθοποδήσει».

Διασφάλιση των τεράστιων ποσών των δανειστών-κερδοσκόπων: η Μέρκελ άσκησε πίεση στην κυβέρνηση των εθελόδουλων υπηρετών του ξένου μεγάλου κεφαλαίου και των κερδοσκόπων ότι οφείλουν και πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουν απαρέγκλιτα όλες ανεξαιρέτως τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους δανειστές κερδοσκόπους ώστε αυτοί να πάρουν πίσω τα χρήματά «τους».

Μειώσεις μισθών - διάλυση των εργασιακών σχέσεων: Μια πρώτη απαίτηση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου είναι να υπάρξει νέα μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων που θ αυξάνει τα κέρδη τους ενώ ταυτόχρονα θα εξαθλιώνει σε μεγάλο βαθμό παραπέρα τους εργαζόμενους, κυρίως τους άνεργους αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, με την πιο σκληρή ταξικά εκπρόσωπο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να δηλώνει-παραδέχεται τάχα από «ενδιαφέρον» για τον ελληνικό λαό: «Ζητούνται πάρα πολλά από τους πολίτες, έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι... όμως ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο», εννοώντας προφανώς πως «αξίζει τον κόπο» για την αύξηση των κερδών των γερμανικών μονοπωλίων αλλά και του ντόπιου κεφαλαίου.

Η άλλη απαίτηση αφορά την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και σ αυτό επιμένουν τα μεγάλα μονοπώλια της ΕΕ αλλά και το ντόπιο κεφάλαιο.

Τόσο η μεγάλη μείωση των μισθών όσο και η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων αποτελούν δυο από τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν το ταχύτερο εκπληρωθεί έτσι ώστε όταν φτάσει η ώρα της λεηλασίας του πλούτου της χώρας από τα ξένα μονοπώλια, αυτά να μπορούν ανενόχλητα να προχωρήσουν σ' αυτή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αντιστάσεις εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τεράστια κέρδη όχι μόνο από το ξεπούλημα των «πάντων» αντί «πινακίου φακής» αλλά και από την χωρίς προηγούμενο εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Επιτάχυνση των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων»: Πίεση από τη Μέρκελ προς την κυβέρνηση υπήρξε και σ αυτό τον τομέα ώστε να υπάρξει επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» που αφορά άμεσα τα ξένα μονοπώλια. Η Μέρκελ δήλωσε σχετικά: «Οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα μεγάλα έργα, η αλλαγή του φορολογικού, οι διοικητικές αλλαγές μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα».

Ξεπούλημα του πλούτου και λεηλασία της χώρας: Το ξεπούλημα του πλούτου και η λεηλασία της χώρας θα ακολουθήσει το παράδειγμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, κάτι που σαφώς υπονόησε η Μέρκελ με τη δήλωσή της: «η Ανατολική Γερμανία έκανε πολλά χρόνια να ορθοποδήσει», εννοώντας προφανώς το ολοκληρωτικό - μοναδική ίσως περίπτωση στην ιστορία του ξεπουλήματος ολόκληρου του πλούτου μιας χώρας - ξεπούλημα του πλούτου της Ανατολικής Γερμανίας για πενταροδεκάρες μέσα σε μια τετραετία (ολόκληρη τη βαριά-ελαφριά βιομηχανία, αγροτικές εκτάσεις και δάση, χιλιάδες συγκροτήματα κατοικιών, κλπ κλπ) μέσω της διαβόητης και από τότε κακόφημης «Treuhandgesellschaft » που συγκροτήθηκε γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το 1990. Πιστό αντίγραφο της «Treuhandgesellschaft» αποτελεί το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας» (ΤΑΙΠΕΔ).

Η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής ως πρωθυπουργό τον ανίκανο Σαμαρά συνεχίζει να κοροϊδεύει και να εμπαίζει τον εξαθλιωμένο λαό που ενώ αναμένεται να φέρει προς ψήφιση το κολοσσιαίο πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δις και τις λεγόμενες «διαθρωτικές δράσεις" (89 τον αριθμό) δεν έχει κάνει ακόμα γνωστά τα συγκεκριμένα μέτρα. Ο απατεωνίσκος Σαμαράς πότε κάνει λόγο για «πακέτο μέτρων που θα είναι το τελευταίο», πότε πως «περνάμε τον τελευταίο κάβο», πότε για «τελευταίο πικρό ποτήρι», κλπ κλπ, εξαπατώντας έτσι προκλητικά τις πλατιές λαϊκές μάζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: