Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ογκώδεις οι κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα - Η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων

Τουλάχιστον 80.000 εργαζόμενοι και άνεργοι διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, τη μέρα επίσκεψης της Μέρκελ στην Ελλάδα. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση παρέταξε 7.000 αστυνομικούς και προχώρησε σε 217 προσαγωγές και 24 συλλήψεις! Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βία με χημικά και γκλοπ ενάντια στους διαδηλωτές. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε το χουντικό διάταγμα του 1971 (794/71) περί «δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων» για να διαλύσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα με Δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (8/9) απαγορεύτηκε «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία» στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους.

Την «έκπληξή» του για την απαγόρευση εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (9/10) ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τέτοιες γενικές απαγορεύσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και συνδέονται όχι με την καταστολή της βίας και της ανομίας αλλά με την παρεμπόδιση των πολιτών να εκφράσουν, με θεμιτά και νόμιμα μέσα, την οργή ή την αγανάκτησή τους απέναντι στην πολιτική εξουσία και στους εξωθεσμικούς καθοδηγητές της, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα».

Είναι σημαντικό ότι κάτω από την πίεση του κόσμου η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση. Χαρακτηριστικό των διαθέσεων του κόσμου είναι η επίθεση με μπουκάλια νερού στην αυτοκινητοπομπή της Μέρκελ από εργαζόμενους του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν για να διαμαρτυρηθούν επειδή είναι απλήρωτοι.

Την προηγούμενη μέρα είχαν γίνει 18 προσαγωγές συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ που μετατράπηκαν σε συλλήψεις και στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους σε βαθμό πλημμελήματος, μεταξύ των οποίων και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπός τους Νίκος Φωτόπουλος. Συλλήψεις εργαζομένων έγιναν και στο Δρομοκαΐτειο.

Το σκηνικό των μαζικών προσαγωγών συμπληρώνουν οι 106 προσαγωγές και 12 συλλήψεις των συνδικαλιστών στον Σκαραμαγκά στις 5/10.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπό το βάρος των κινητοποιήσεων η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ρίχνει το «δημοκρατικό προσωπείο» και βαθαίνει ακόμα περισσότερο το προτσές της φασιστικοποίησης προχωρώντας ακόμα και σε απαγόρευση διαδηλώσεων και μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: